Günümüzde teknolojik dönüşüme paralel olarak değişen ticari dünyada şirket avukatı ile çalışmak gereklilik haline geldi. Bir şirketin kuruluşundan faaliyetlerinin başlangıcına kadar geçen sürecin yasal prosedürleri karmaşık görünebiliyor. Tüm basamakların hukuka uygun şekilde gerçekleştirilmesiyle gelecekte yaşanabilecek olumsuzluklar önlenebilmektedir. Ayrıca şirket işleyişinin devam ettiği süreçte hukuki danışmanlık almak oldukça faydalı ve avantajlıdır.
Yurtiçi ve yurtdışı şirket kurma süreçleri kendine has prosedürler içermekte, pek değişkene göre farklılık gösterebilmektedir. Konu hakkında hızlı ulaşılan, kaynağı belirsiz bilgiler yanıltıcı olabilmektedir. Henüz yolun başındayken yanlış bilgilere maruz kalındığı takdirde düzeltilmesi daha zor problemlere karşılaşılması muhtemeldir. Şirket avukatı, faaliyetlerinizi sağlam bir hukuki zemin üzerine kurmanız için çalışır.
Şirket Avukatı Kimdir ve Neler Yapar?
Şirket hukuk danışmanı olarak da bilinen şirket avukatı, firmalara ticaret hukuku çerçevesinde çözümler sunar. Ticari faaliyetleri inceleyerek hukuki ihtiyaçların değerlendirilmesini gerçekleştirir. Şirket faaliyetlerinin devam ettiği süreçte güncel yasal gelişmeleri takip ederek uygulanmasını sağlar. Olası hukuki anlaşmazlık veya problemlerde devreye girerek arabuluculuk görevi üstlenir. Şirket avukatının sunduğu başlıca hizmetler şöyledir;
- Şirketin ilk adımlarından itibaren gerekli olan tüm sözleşmeleri düzenleyerek ilgili kurumlara ulaşmasını sağlar. Sözleşmelerin veya başvuruların sonuçlarının takibini ve kontörlünü yapar.
- Kuruluş esnasında yapılması gereken yasal ödemelerin takibini ve belgelendirilmesini gerçekleştirir.
- Ticaret tescil işlemleri sürecinin takibini yapar. Bu süreçte gerekli olan tüm hukuki bilgileri sağlar.
- Şirket sermayesinin azaltılması ya da arttırılmasına ilişkin işlemleri hazırlar.
- Gerektiği takdirde şirket müzakerelerine veya genel kurul toplantılarına katılarak tutanakları düzenler. Şirketin organizasyon şemasının veya şirket içi kuralların düzenlenmesinde görev alır.
- İnsan kaynakları ve muhasebe departmanlarıyla iletişim halinde çalışır ve gerekli hukuki desteği sağlar.
- Şirketin tahsilat işlemlerine ve vergi ihtilaflarına ilişkin hukuki süreçleri yürütür. Şirket ile ilgili tüm davaların gerekli tüm işlemlerini yapar ve haklarını korur.
- Şirketlerin birleşme, bölünme veya devralma işlemlerini yürütür. Yeni açılacak şubeler veya franchising işlemleri için danışmanlık yapar.
- Gelecekte ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların tedbirlerini alarak, şirketi ekstra dava yüklerinden kurtarır. Problemleri büyümeden davasız şekilde çözüme kavuşturmak için çalışır.
Şirket avukatının görevleri veya sunduğu hizmetler ihtiyaca yönelik olarak geniş bir alanı kapsamaktadır. Yapılacak sözleşme ile birlikte hukuki danışmanlık hizmetinin çerçevesi belirlenebilir. Sadece şirket kuruluş aşamasında hizmet alınabileceği gibi sonrası için de talepte bulunulabilir. Kurumsal bir düzleme geçmek isteyen şirketler için düzenli olarak bir hukuk danışmanıyla çalışmak son derece önemlidir.
Yurtiçi Şirketler İçin Avukatlık ve Danışmanlık
Türkiye’de şirket kurmak kapsamlı bir süreci tamamlamayı gerektirse de oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Ancak ön hazırlık aşamasında alt yapı çalışması yapılması ve adımların bu doğrultuda atılması oldukça faydalı olacaktır. Şirket türünün belirlenmesinden ticaret sicil tasdiknamesinin alınmasına kadar yapılması gereken pek çok işlem vardır. Ayrıca kuruluş işlemlerinin ardından yasal prosedürler devam etmektedir.
Türkiye’de şirket kurmak isteyenler özellikle “Türk Ticaret Kanunu” ve “Türk Borçlar Kanunu” hükümlerine dikkat etmelidir. Bununla birlikte “Kişisel Verileri Koruma Kanunu” yükümlülükleri de yatırımcılar için önemlidir. Yurtiçi şirketler için şirket avukatı ve danışmanlık hizmeti almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Şirket kurma süreçleri yetkili kişi veya yatırımcının özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile yabancı yatırımcıların izlemesi gereken prosedürler farklı olabilmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için “Yabancılar Türkiye’de Şirket Kurabilirler mi?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yurtdışı Şirketler İçin Avukatlık ve Danışmanlık
Yurtdışı şirket kuruluş işlemleri ülkelerin ticaret kanunlarına göre oldukça farklı politikalar izleyebilmektedir. Bazı devletler bu konuda önemli teşvikler sunarken, bazıları katı kanunlara sahiptir. Avrupa Birliği ülkeleri yabancıların şirket kurmaları konusunda bazı ortak koşulları benimsemektedir.
Yerli yatırımcılar yurtdışındaki ticari faaliyetlerinde kayıplar yaşamaması için hukuki yardım almaları tavsiye edilir. Şirket avukatı veya danışmanlık hizmeti desteği alarak vize başvurularından kuruluşa kadar daha güvenli bir süreç yaşayabilirsiniz.
Hukuki Danışmanlık Hizmetinin Avantajları Nelerdir?
Yurtdışı veya yurtiçi şirket kuruluşlarında hukuki danışmanlık almak girişiminizin güvenliği açısından son derece önemlidir. Şirket avukatı tecrübeleri sayesinde işlemlerinizi hızla gerçekleştirir. Zamandan tasarruf etmenizi sağlamsının yanı sıra yanlış işlemlerden doğabilecek maddi kayıpların önlenmesine yardımcı olur. Şirket verimliliğinin artmasında ve kurumsal bir kimlik kazanılmasında önemli ölçüde etkilidir.
Şirket faaliyetlerinin devam ettiği süreçler kadar, kapanış işlemleri için de hukuki danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyulabilir. Kapanış belgelerinin hazırlanması, işleme konması, sözleşmelerin feshi veya değiştirilmesi gibi işlemler kanuna uygun gerçekleştirilmelidir. Tüm bu özellikler sıralandığında hukuki danışmanlık hizmetinin avantajları daha net görülmektedir. Tüm başarılı firmalar düzenli olarak bir şirket avukatı ile çalışmaktadır.
Şirket kurma süreçlerinde danışmanlık hizmeti almak için;
+90 0542 761 84 06
E MAİL: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
address : Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı kat:2 no :217 Haliliye Şanlıurfa
https://g.page/r/CWmruL4XqMswEAE
https://www.youtube.com/channel/UC2tCXK3iOFb27mShQlol1CA