Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesi üzerine kanuni olarak belirli sınırlamalar ve düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemeler çerçevesinde gerekli olan sınırlamalar düzgün bir şekilde karşılandığı takdirde hukuki çerçeveler aracılığı ile gereken işlemler yapılabilmektedir. Bu hususta yasal düzenlemeler konusunda 2466 sayılı Tapu Kanununun 35. maddesi gereğince işlemler yapılıp gerekli düzenlemeler çerçevesinde şahıslar mal sahibi ya da konut kiralama ve diğer işlemleri gerçekleştirebilmektedirler.
Yabancı vatandaşlığa sahip olan kişilerin Türkiye’de başlatacağı süreç için öncelikle yapmaları gereken şey, belirlenen konut ya da arsanın bağlı olduğu ilçenin Tapu Müdürlüğüne yapılacak olan başvuru sonrasında gerçekleşmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için ya bizzat kendileri Tapu müdürlüklerine gidip işlem yapmalılar ya da kanuni olarak bu kişilerin temsilcileri olan vasi, vekil ya da kayyum aracılığı ile yapılacak işlem çerçevesinde Tapu Müdürlüklerine gerekli olan başvuruları hukuki yöntemler kullanarak yapmaları gerekmektedir. Ayrıca bu işlemi bizzat yapmak isteyen kişilerin Türkçe bilmemesi gibi bir durum söz konusu ise bu durumda yanlarında yeminli bir tercümanın olması ve yapılan işlemleri doğru bir şekilde aktarmaları bir zorunluluktur.
Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Edinmesinin Koşulları Ne Şekilde Gerçekleşir?
Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesi için bazı şartları sağlamaları gerekmektedir. Ancak bu şartlar sağlandığında istenilen işlem yapılabilir. Bu hususta bazı kanuni sınırlamaların varlığından bahsetmek gerekmektedir. Bu hususta aranan şartlardan ilki karşılıklılık şartı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumun tespiti için hukuki durum ve fiili durum ele alınarak işlem yapılmaktadır. Bu işlem için Türkiye’den alacak olduğu mülk ya da arsanın alınabilmesi için kişinin kendi ülkesinde bulunan Türk vatandaşlığına sahip kişiler hangi haklara sahipse ve hangi koşullar çerçevesinde işlem yapılmakta ise; yabancı uyruklu kişiler bu işlem sırasında aynı hak ve sınırlamalara tabi tutulmakta idi.
Ancak son düzenlemeler göre Tapu Kanununun 6302 sayılı kanunu çerçevesinde karşılılık şartı kaldırılmıştır. Bu hususta Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenmiş olan ülkelerin vatandaşları, Türkiye’den gayrimenkul alma konusunda belirli şartları taşıdığı takdirde mal edinebilir. Ayrıca ülke genelinde en fazla 30 hektara(300 dönüm) kadar taşınmaz alabilmektedirler. Ancak yine CUmhurbaşkanlığı tarafından yapılan düzenleme ve kararı ile en fazla bu belirtilen sayının iki katı olan 60 hektara(600 dönüm) kadar taşınmaz çerçevesinde mal sahibi olabilmektedirler.
Yabancı Uyruklu vatandaşlar Türkiye’de bulunan askeri yasak bölgelerden ve güvenlik bölgelerinden mal sahibi olmaları ya da bu bölgelerdeki yerleri kiralamaları mümkün değildir. Ayrıca bu kişiler özel mülkiyete konu olan ilçenin yüzölçümünün %10’una kadar taşınmaz sahibi olabilir ve ayni haklara sahip olabilmektedir. Bu vatandaşlar ‘Ülkemizde Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülke Vatandaşları’ ve ‘Edinim Şartlarını taşıyan kişilerden olmalarının tespiti için mülk sahibi olmak istedikleri ilçelerin Tapu Müdürlüklerine yapılacak olan başvurular sonrasında bu satışa herhangi bir engel unsurlarının olup olmadığının kontrolü için askeri makamlara yazı gönderip olumlu sonuç almaları sonrasında ilgili işlemler hızlıca başlatılmaktadır.
Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Edinmesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesi için çeşitli kısıtlamalar ve özel durumlar söz konusu olmaktadır. Ancak kişiler bu durumları hukuki çerçeveler dahilinde Türk Kanununa uygun olacak şekilde düzenleyip gerekliliklerini yerine getirdiklerinde bu işlem hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Bu hususta gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- * Gayrimenkulun tapu senedi belgesi,
- * Binalar için (işyeri, konut vb) zorunlu deprem sigorta poliçelerine sahip olan belge,
- * Gayrimenkulu satın alacak kişinin pasaportu ve bunun fotokopisi,
- * Gayrimenkulun bulunduğu ilçelerin belediyelerinden alınacak olan Emlak Rayiç Değeri Belgesi,
- * Gayrimenkulu satmakta olan kişinin 1 adet vesikalık fotoğrafı, satın alma işlemini gerçekleştirecek olan kişinin ise 2 adet vesikalık fotoğrafı (son 6 ay içerisinde çekilmiş olan),
- * Gayrimenkulun satın alma işleminin gerçekleştiği sırada satın alacak kişi Türkçe bilmiyorsa yeminli tercüman ile birlikte tüm belgelerin çevrilmesi,
- * Gayrimenkulu satın alacak olan kişi yurt dışında ise ve Türkiye’de bulunan avukat, vasi, kayyım ya da vekiline vermiş olduğu vekaletnamenin Türkçe olarak tercümesinin aslı ya da aslı yerine geçebilen onaylı bir örneği ile birlikte bu işlem gerçekleştirilebilmektedir.
Alanında profesyonel ve oldukça deneyimli avukatlarımız tarafından danışmanlık ve avukatlık hizmetlerine sahip olabilmek için iletişim kanallarımız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. İnternet sitemiz üzerinden daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Hukuki destek ve randevu için
0542 761 84 06
Av.ibrahimhalilaydin@gmail. com
Avukat İbrahim Halil Aydın