VİZE MUAFİYETİ NEDİR ?

6458 Sayılı kanunun ikinci kısım yabancılar hakkında olup, ikinci kısmın birinci bölümü Türkiye’ye giriş ve vize hakkındaki yaptırımları bildirmektedir.

Vize Muafiyeti

Türkiye’ye giriş yapılması için vize muafiyeti hakkındaki yasal hükümler 6458 sayılı kanunun 12. Maddesinde açıklanmıştır.

  • 12. Madde 2 fıkradan oluşmaktadır. 6458 sayılı kanunun 12 . maddesi 1. Fıkrasında bildirilen mevzuat hükümleri birebir şöyledir:

‘’Aşağıda sayılan yabancılardan Türkiye’ye girişte vize şartı aranmaz;

  1. Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalarla ya da Cumhurbaşkanı kararıyla vizeden muaf tutulan ülkelerin vatandaşları
  2. Türkiye’ye giriş yapacağı tarih itibarıyla geçerli ikamet ve çalışma izni bulunanlar
  3. 15/7/1950 Tarih ve 5682 Sayılı Pasaport Kanunun 18. Maddesine göre verilmiş ve geçerliliklerini yitirmemiş, yabancılara mahsus damgalı pasaport sahipleri

Ç)    29/5/2019 Tarihli ve 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28. Maddesi kapsamında olduğu anlaşılanlar

Açıklama:

  1. Türkiye’ye giriş yapması sırasında kendisinden vize sorulmayacak yabancılar yani Türkiye tarafından vize muafiyeti uygulanan ülkeler şunlardır:
  2. Almanya
  3. Andora
  4. Arjantin
  5. Arnavutluk
  6. Avusturya
  7. Belarus
  8.  Belçika
  9. Belize
  10. Bolivya
  11. Bosna Hersek
  12. Brezilya
  13. Brunei
  14. Bulgaristan
  15. Büyük Britany ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
  16. Çekya
  17. Danimarka
  18. Ekvator
  19. El Salvador
  20. Endonezya
  21. Estonya
  22. Fas
  23. Finlandiya
  24. Fransa
  25. Guatemala
  26.  Güney Kore
  27. Gürcistan
  28. Hırvatistan
  29.  Hollanda
  30. Honduras
  31.  İran
  32. İrlanda
  33. İspanya
  34. İsrail
  35. İsveç
  36. İsviçre
  37. İtalya
  38. İzlanda
  39. Japonya
  40. KKTC
  41. Karadağ
  42. Katar
  43. Kazakistan
  44. Kırgızistan
  45. Kolombiya
  46. Kosova
  47. Kosta Rika
  48. Kuveyt
  49. Kuzey Makedonya
  50. Letonya
  51. Lihtenstayn
  52. Litvanya
  53. Lübnan
  54. Lüksemburg
  55. Macaristan
  56. Makao
  57. Malezya
  58. Malta
  59. Moğolistan
  60. Moldova
  61. Monako
  62. Nikaragua
  63. Norveç
  64. Özbekistan
  65. Panama
  66. Paraguay
  67. Peru
  68. Polonya
  69. Portekiz
  70. Romanya
  71. Rusya
  72. San Marino
  73. Seyşeller
  74. Sırbistan
  75. Singapur
  76. Slovakya
  77. Slovenya
  78. St. Christopher Nevis
  79. Şili
  80. Tacikistan
  81. Tayland
  82. Trinidad-Tobago
  83. Tunus
  84. Ukrayna
  85. Uruguay
  86. Ürdün
  87. Vatikan
  88. Venezuela
  89. Yeni Zelanda
  90. Yunanistan
  91. Türkiye’ye giriş yapmak isteyen yabancıların giriş yaptıkları tarih sırasında resmi geçerliliği bulunan ikamet ve çalışma izin belgeleri varsa, vize muafiyetinden yararlanabilirler.
  92. 5682 Sayılı Pasaport Kanunun 18. Maddesinde belirtilen hususlar şunlardır:

‘’Tabiiyetsiz bulunan veya tabiiyet durumlarının muntazam bulunmaması sebebiyle ikamet ve seyahatleri bakımından fiilen tabiiyetsizlere tatbik edilen muamelelere tabi tutulmasında İçişleri Bakanlığınca zaruret görülen kimselere  icabında mezkur Bakanlığın alacağı kararla ‘’yabancılara mahsus damgası taşıyan ve Türk Vatandaşlığını  iktisap bakımından  herhangi bir manayı veya hamili  lehine herhangi bir hak iktisabını tazammun etmeyen bir pasaport verili. Bu pasaport iki nevidir.

  1. Türkiye’ye yalnız bir giriş veya Türkiye’den yalnız bir çıkış için muteber pasaportlar

Giriş için verildiği takdirde Türkiye’ye girişin vukuu; Türkiye’den çıkış için verildiği takdirde de üzerindeki şerhte tasrih edilen memlekete vusul üzerine muteberliği nihayet bulacak olan bu pasaportların sahipleri tarafından itası tarihinden itibaren bir ay içinde bulunduğu memleketi terk etmek suretiyle kullanılması şarttır. Aksi takdirde yenilenmesi gerekir.

  • Bir gidiş ve geliş içi verilen pasaportlar üç aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığı’nın takdirine göre belirlenecek süreyle geçerli olmak üzere tanzim edilir

Her iki neviden pasaportlar İçişleri Bakanlığı ve yabancı memleketlerde İçişleri Bakanlığının talebi veya tasvibi üzerine Dış İşleri Bakanlığınca verilecek talimata istinaden Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluk makamı tarafında verilir.

A fıkrasında yazılı neviden pasaportların yürürlüğünü kaybetmesi tarihinden itibaren iki ay geçmiş ise bunların yenilenmesi işlemi İçişleri Bakanlığı kararına bağlıdır.

Pasaport sahibinin tabiyet bakımından aynı durumda bulunup, reşit olmayan ve iş sahibi bulunmayan kız veya erkek çocuklarının o pasaportun refakat hanesine kaydı caizdir. Kocasıyla tabiyet bakımından aynı durumda bulunan karısı hakkında da aynı işlem yapılabilir.

Refakat hanesinde kayıtlı olanlar, pasaport sahibiyle seyahat etmedikleri takdirde o pasaportu kullanamazlar. Bu pasaportların sahiplerinin ve varsa refakat hanesinde kayıtlı olanların birer kıta fotoğrafisini ihtiva etmesi lazımdır. ‘’

Ç)  5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 maddesi kapsamındaki bahsedilen vize muafiyeti bulunan kişiler şunlardır:

‘’Evlenme ile Türk Vatandaşlığını Kazanan Kadın

5901 Sayılı kanunun 5. Maddesi uyarınca evlenme ile Türk vatandaşı olma hakkını kazanan kadınlar evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yıl içinde evlenmeden önce sahip oldukları devlet vatandaşlıklarını muhafaza ettikleri veya bu vatandaşlığa dönebildikleri takdirde Türk vatandaşlığından ayrılabilirler’’

Yukarıdaki maddede bahsi geçen 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 5. Maddesinde bildirilen hükümler şunlardır

  1. ‘’5901 Sayılı Türk vatandaşlığı Kanunun 5. Maddesi Türk Vatandaşlığının Kaybettirilmesi Ve Çıkarılması ile ilgilidir. Bu kanunda belirtildiğine göre genel olarak uygulamaya alınan kaybettirme ve çıkarma kararları şahsi olup, ilgilinin eş ve çocukları üzerinde etkili değildir.’’
  2. ‘ ‘ 26. madde gereğince vatandaşlıktan çıkarılan kişilerin Türkiye’de bulunan malları Hazinece tasfiye edilir. Ve bedelleri nam ve hesaplarına milli bir bankaya yatırılır. Bu kişiler çıkarma kararı aleyhine Danıştay’a başvurduğu takdirde malların tasfiyesi dava sonuna bırakılır.

Bu gibiler Türkiye’ ye yerleşmemek ve genel hükümlere tabi olmak şartıyla Türkiye’ye gelebilirler.

Vatandaşlıktan çıkartma kararının ilgiliye tebliğinden veya Resmi Gazetede yayınlanmasından önce Türkiye’ye dönenler hakkında vatandaşlıktan çıkarma işlemi durdurulur.

Türk vatandaşlığından çıkarılanlar hiçbir şekilde yeniden Türk vatandaşlığını kazanmazlar.’’

Açıklama : Bir önceki paragrafta bahsi geçen 26 maddede belirtilen hükümler şunlardır:

‘’Yurtdışında bulunup da Türkiye Cumhuriyetinin iç ve dış güvenliği ile kanunun suç saydığı şekilde iktisadi veya mali güvenliği aleyhinde faaliyette bulunan veya yurt içinde bu tür faaliyetlerde bulunup da, her ne surette olursa olsun yurtdışına çıkan ve gelmesi için yapılan duyuruya rağmen üç ay içinde savaş, sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde bir ay içinde yurda dönmeyen Türk vatandaşlığını sonrada kazanmış kişiler Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılabilir.

Bu hüküm Türkiye savaş halinde olduğu zaman doğumla Türk vatandaşı olanlar hakkında da uygulanabilir’’

  • 6458 sayılı kanunun 12 maddesi 2. Fıkrasında bildirilen mevzuat hükümleri birebir şöyledir:

‘’Aşağıda sayılan yabancılardan Türkiye’ye girişte vize şartı aranmayabilir.

  1.  Mücbir nedenlerle Türk hava ve deniz limanlarını kullanmak zorunda kalan taşıtlardaki yabancılardan liman şehrine çıkan kişiler’’

Açıklama: Elde olmayan, hiçbir şekilde planlanmayan zorunlu sebepler nedeni ile Türk hava ve deniz limanlarına gelmek zorunda kalan yabancılar arsında bulunulan liman şehrine çıkan kişiler Türkiye Cumhuriyeti kanunları uyarınca vizeden muaf sayılır.

  • Deniz limanlarına gelip yetmiş iki saati geçmemek kaydıyla liman şehrini veya civar illeri turizm amaçlı gezecek kişiler.
  • Açıklama: Türkiye’nin deniz limanlarına giriş yapan ve burada en fazla yetmiş iki saat kalacak olan gemilerden karaya inerek, liman şehrini ya da çevresini yalnızca turizm amacı ile gezmek isteyen, Türkiye’de kalma isteğinde olmayan yabancılar Türkiye Cumhuriyeti kanunları uyarınca vizeden muaf sayılır.
AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN

VİZE MUAFİYETİ NEDİR ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön