Uluslararası evlat edinme dikkatli bir şekilde ele aranması gereken bir konudur. Hassas ve aynı zamanda karmaşık bir konudur. Bu yasal sürecin olumlu bir şekilde ilerlemesi için iyi bir avukat şarttır. Uluslararası evlat edinme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar
Yasal işlemler: Çocuğun bulunduğu ülkenin yasalarına ve aynı zamanda evlat edinmek isteyen kişinin bulunmuş olduğu ülkenin yasalarına evlat edinme süreci uygun olmalıdır.
Uluslararası anlaşmalar: Uluslararası evlat sahibi olma protokolleri ve aynı zamanda anlaşmaları ülkeler bazında göz önüne alınmalıdır.
Evlatlık alınacak çocuğun durumu: Çocuğun sosyal geçmişi, eğitim geçmişi ve aynı zamanda sağlık durumu gibi etkenlere dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bazı ülkeler bazı yaş aralığında olan ve aynı zamanda bazı sağlık sorunları bulunan çocukların evlatlık edinmesine müsaade etmez.
Evlat edinme masrafları: Evlat edinme süreci uluslararası olduğu zaman masrafları da yüksek düzeyde olabilir. Masrafların öncelikle planlanması ve aynı zamanda incelenmesi gerekir.
Evlat edinme sonrası işlemler: Evlat edindikten sonra çocuk ülkeye gelir ve bu durum artık yasal olarak kabul edilir. Sürecin sona ermesinin ardından hizmetler ve aynı zamanda destek son derece önemlidir.
Uluslararası evlat edinme ajansı seçimi: Uluslararası evlat edinme sürecinin de deneyimli uzman ve aynı zamanda güvenilir olan evlat edinme ajansı tercih etmek son derece önemlidir. Bu durumda tercih edeceğiniz ajansın referansların,a başarılarına ve daha önce vermiş olduğu hizmetlere dikkat edilmesi gerekir.
Yukarıdaki hususlara dikkat edilmesi halinde uluslararası evlat edinme süreci daha başarılı düzenli ve güzel bir şekilde ilerler.
Evlat Edinme Nedir
Evlat edinme davası usuller ve aynı zamanda bazı koşullar kapsamında yapılan evlatlık ve aynı zamanda evlat edinilen kişi arasında soy bağı kuran bir kurumdur. Yani ebeveyn ve çocuk arasında mahkeme kararı ile soy bağı kurulur. Peki evlat edinme davası için hangi mahkemeye başvurmak gerekir. Aile mahkemelerinde evlat edinme davası açılır. Evlat edinecek kişiler ya da evlat edinmeyi düşünen ve konuya hakim olmak isteyen kişiler için yasal mevzuat oldukça önemlidir.
Evlat Edinme Yolları
Evlat edinme süreci resmi prosedürler kapsamında olduğu için bazı şehirlerde yani yoğunluğun fazla olduğu şehirlerde daha uzun sürmektedir. Evlat edinmek isteyen kişilerin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne giderek bir başvuruda bulunması gerekir. Gerekli olan bazı belgeler vardır kişi ise bu belgeleri toplamalı ve daha sonra ise kuruma götürmelidir.
Gerekli olan belgeler kuruma ulaşım sağladıktan sonra kurum incelemeleri ve denetlemeleri detaylı bir şekilde yapar. Evlat edinmek isteyen kişilerin mutlaka evlat edinme davası açması gerekir. Resmi prosedürlerin tamamlanmasının ardından basit bir şekilde davada tamamlanır. Peki evlat edinme davası ne kadar sürer. Genel olarak evlat edinme davaları en az bir sene sürmektedir. Ancak dava açtıktan sonra süreceği yakından takip edecek başarılı, deneyimli, tecrübeli ve güvenilir bir aile hukuku avukatı ile anlaşmanız sürece başarılı bir şekilde tamamlayabilmeniz için son derece önemlidir. Evlat edinme yolları ise şu şekildedir
- Bireyler arası anlaşma kapsamında evlat edinme
- Koruma altındaki bir çocuğun evlat edinmesi
Kimler Evlat Edinebilir
Evlat edinme düşüncesinde olan kişilerin en fazla araştırdığı soru kimler evlat edinebilir sorusudur. Evlat edinmek için bazı hususlar vardır. Evlat edinmek isteyen evli çiftin en az 5 senelik evli olması ve her iki tarafında 30 yaşını doldurmuş olması gerekir. 18 yaşını doldurmamış olan bireyler küçük olarak adlandırılır ve 18 yaşından büyükler ise ergin olarak bilinir. Küçüğün evlat edinebilmesi için kişilerin yanında en az bir sene kalması şarttır. Evlat sahibi olmak isteyen çift küçüğün 1 sene eğitim ve bakımını karşılamalıdır. Eğer bir sene dolar ise çiftin dava açması ve çocuğu tamamen yanına alması mümkündür. Aynı zamanda evlat edinme süreci her zaman için çocuğun yararına olmalı ve hiçbir şekilde hakkaniyetini zedelememesi şarttır. Eğer çocuk 18 yaşından ufak ise ve ayırt etme yeteneğine hakim ise o zaman evlat edinme süreci ile ilgili çocuğunuz rızası muhakkak alınır. 18 yaşından küçük olan çocuğun anne ve babası bulunuyor ise bu kişilerin de rızası alınır.