Tüketici hukuku avukatı; tüketici haklarına ilişkin her konuda müvekkilini temsil eden ve danışmanlık sunan kişidir. 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun hükümlerince, tüketici tarafın mağduriyetinin önlenmesi ve giderilmesi için çalışır. Bununla birlikte satıcı veya hizmet sağlayıcı ile aradaki uyuşmazlıkların çözülmesinde görev alır.
7.11.2013 tarihinde kabul edilen Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile birlikte tüketici hukuku büyük önem kazanmıştır. Ülkemizde günbegün gelişen bir hukuk dalı olarak özel uzmanlık alanı haline gelmiştir. Özellikle elektronik ticaretin yaygınlaşmasıyla, tüketicilerin daha fazla korunmasını amaçlayan çalışmalar artmıştır. Bu alanda uzmanlaşan tüketici hukuku avukatlarına gelecekte daha fazla ihtiyaç duyulacağı aşikârdır.
Tüketici Hukuku Nedir? Neler İçerir?
Tüketim, modern yaşam dinamikleri içerisine yerleşmiş, değiştirilemez bir olgudur. Sanayi toplumuyla birlikte öne çıkmakla birlikte, günümüzde tüm bireyleri kapsar hale gelmiştir. Tüketici; Bir mal, ürün veya hizmeti bir bedel karşılığında ticari olmayan amaçlarla satın alan kişidir. Bir bireyin tüketici sayılabilmesi için satın alma işleminin mesleki veya ticari amaç taşımaması gerekir.
Tüketici hukuku; satıcı veya sağlayıcı ile tüketici ilişkilerinde yaşanan tüm olumsuzluk ve uyuşmazlıkları inceleyen daldır. Bu anlamda tüketim ilişkilerini düzenlerken; tüketicinin ekonomik çıkarlarını, güvenliğini ve sağlığını koruma gibi misyonu vardır. Aynı zamanda bilgilendirici ve aydınlatıcı önlemler alarak tüketiciyi bilinçlendirme amacı güder.
Ülkemizde tüketici haklarına ilişkin ilk kanun 1995 yılında yapılmış olmakla birlikte, 2013 yılında son haline kavuşmuştur. Tüketim işlemlerinin tüm süreçlerine ilişkin hak ve yükümlülükler, dokuz kısımlık bu kanunda ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Yaşadığınız sorunun tüketici hukukunun neresinde yer aldığını tespit etmek için haklarınızı iyi bilmeniz önemlidir.
Tüketici hukukunun, oldukça kapsamlı bir düzenleme olması sebebiyle profesyonel bir hukuki desteğe ihtiyacınız olabilir. İletişim sayfamızı ziyaret ederek mağduriyetinizi bizimle paylaşabilir, avukatlık ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Tüketici Hukuku Avukatının Hizmetleri
Tüketici hukuku avukatının çalışmaları, tüketici mahkemeleri veya hakem heyetine başvurulmasından gayrimenkul satışlarına geniş bir alandadır. Tüketicinin şikâyetlerine yönelik güncel hukuk mevzuatlarına göre çözümler sunmak başlıca hizmetleri arasındadır. Tüketici kredisine ilişkin yapılandırma ücretleri iadeleri ve kredi kartı işlem ücreti takibi konusunda destek verir.
Hakem heyeti veya mahkemelerde görülen tüketici ile satıcı arasındaki uyuşmazlıkların çözümü konusunda çalışır. Ayrıca satıcının itiraz davaları veya tüketici sözleşmesindeki haksız şartlarla ilgi davalarla ilgilenir. Başvuru işlemlerinden davaların takibine kadar tüm süreci tüketici hukuku avukatı yürütür.
Tüketicinin zararının tazmini, cayma hakkı ve mesafeli satış sözleşmesi gibi konular çalışma alanında yer alır. Gayrimenkul alanında konut finansmanı, ön ödemeli satış sözleşmeleri gibi konulardan doğabilecek ihtilaflar için çözümler sunar. Süreli abonelikler, tur ve tatil paketleri gibi satış işlemleri de tüketici hukuku avukatının hizmet kapsamındadır.
Haksız ticari rekabet veya ticari reklamlara ilişkin problemler için reklam kuruluna yapılacak başvuruları gerçekleştirir. Tüketici hukuku, günümüzdeki tüketim alışkanlıklarındaki hızlı değişimlere bağlı şekilde daima yenilenmek durumundadır. Örneğin e-ticaret hukuku bambaşka bir disiplin olarak son yıllarda büyük bir önem kazanmıştır.
Konuya ilişkin detaylı bilgi alabileceğiniz “E-ticaret Yapanlara Hukuki Danışmanlık” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Ayıplı Mallara İlişkin Tüketici Hakları
Tüketici mağduriyetlerinin büyük bir kısmına malın ayıplı olması durumu yol açmaktadır. Etikette, ambalajda veya reklamlarda yer alan özelliklerin bulunmaması gibi koşullarda ayıplı mal söz konusundur. Eğer ürün vaat edilen unsurları taşımıyorsa tüketici sözleşmeden dönme ve iade etme hakkına sahiptir. Böyle bir tüketici talebi sonunda satıcı bunu uygulamakla mükelleftir.
Bir başka seçenek olarak tüketici satın aldığı ürünü alıkoyarak satış tutarından indirim talep edebilir. Hasarlı olması durumunda bütün masrafları satıcının karşılaması koşuluyla ücretsiz onarım isteyebilir. Tüketici hukuku bu hakları yalnızca alıcıya tanımış olup, satıcı için aynı imkânlar söz konusu değildir.
Ayıplı durum bir hizmete ilişkin ise tüketici hizmetin yeniden görülmesini isteyebilir. Bununla birlikte bedel indirimi veya sözleşmenin feshi gibi taleplerde bulunabilir. Alınan hizmet sonucu tüketiciye ait bir mal veya taşınmazda tahribat oluşmuş olabilir. Bu durumda alıcı tüketici hukukuna göre ücretsiz onarım isteme hakkına sahiptir.
Tüketici Hukuku Dava Çeşitleri Nelerdir?
Tüketici hukukuna ilişkin tüm dava çeşitleri için yetkili makamlar Tüketici Mahkemeleri’dir. Sürecin bu aşamaya gelebilmesi için öncelikle arabuluculuk şartının görülmüş olması gerekir. Taraflar bu süreçte anlaşamadığı takdirde davalarını tüketici mahkemelerine taşıyabilir. Ayıplı mallardan mesafeli satış sözleşmelerine, kredi kartlarından tüketici kredisine kadar tüm davalarla Tüketici Mahkemeleri ilgilenir.
Şanlıurfa tüketici hukuku avukatı ve danışmanlığı konusunda detaylı bilgi ve randevu için;
+90 0542 761 84 06
E MAİL: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
address : Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı kat:2 no :217 Haliliye Şanlıurfa
https://g.page/r/CWmruL4XqMswEAE
https://www.youtube.com/channel/UC2tCXK3iOFb27mShQlol1CA