Bir kimsenin bir başkasının fiziksel ya da manevi bütünlüğünü bozmak amacıyla yaptığı eylemler Türk Ceza Kanununda eziyet suçu olarak tanımlanır. Türk Ceza Kanununda eziyet cezai yaptırımı bulunan bir suç olarak kabul edilir. Yani bir başkasına eziyet etmenin yasal olarak cezai yaptırımı vardır. Eziyet suçu ile ilgili hükümler Türk Ceza Kanunu 96. Maddede düzenlenmiştir. TCK 96 madde iki fıkradan oluşur.
İçindekiler
- Eziyet Suçu Nedir?
- Eziyet Suçu ve İşkence Suçu Arasındaki Fark Nedir?
- Eziyet Suçunun Cezası Nedir?
- Eziyet Suçu Ve/veya İşkence Suçu Sayılabilecek Durumlar Nedir?
- Eziyet Suçu İçin Verilecek Cezanın Artmasına Yol Açabilecek Koşullar Nedir?
- Eziyet Suçu Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Mıdır?
- Eziyet Suçunun Cezası Adli Para Cezası Olabilir Mi?
- Hangi Mahkeme Eziyet Suçuna Bakmakla Yetkilidir?
- Eziyet Suçunda Zamanaşımı Geçerli Mi?
Eziyet Suçu Nedir?
Eziyet fiileri denildiğinde kast edilen başlıca davranışlar şunlardır:
- Yaralama
- Bereleme
- Tehdit
- Hakaret
- Aşağılama
- Cinsel tacize maruz bırakmak
Yukarıda sözü edilen davranışların ani bir öfke veya dürtü soncu gerçekleşmesi halinde ortaya çıkan suç eziyet değildir. Bahse konu davranışların eziyet suçu olabilmesi için sistematik olarak gerçekleştirilmesi gereklidir.
Eziyet Suçu ve İşkence Suçu Arasındaki Fark Nedir?
Türk Ceza Kanununda eziyet suçu ve işkence suçları birbirinden ayrı suçlar olarak tanımlanır. Bir suçun işkence olarak değerlendirilmesi için failin kamu görevlisi olması şartı aranır. Oysaki eziyet suçu resmi görevi olsun olmasın herkes tarafından işlenebilir. Bir kamu görevlisinin görev başında olmadan bir başkasına zarar vermek için yaptığı davranış da eziyet suçu kapsamında incelenir.
İşkence suçu kapsamında tanımlanan fiiller, aynı zamanda eziyet suçunun da kapsamı içinde değerlendirilir.
Eziyet Suçunun Cezası Nedir?
Hakkında eziyet suçu işlediğine karar verilen kişi için Türk Ceza Kanunu 96 maddesi uyarıca 2 yıl ila 5 yıl arasında hapis cezası verilebilir. Yine aynı maddenin 1. fıkrasına göre eğer eziyet gören mağdur birey, kadın ise verilmesi kararlaştırılacak cezanın en düşük limitinin iki buçuk yıldan daha az olmaması gerektiği belirtilmiştir.
Eziyet Suçu Ve/veya İşkence Suçu Sayılabilecek Durumlar Nedir?
Herhangi bir kimsenin insan onuru ile paralellik göstermeyecek şekilde bir davranışa maruz kaldığı için fiziksel ya da manevi yönden acı çekmesine neden olacak davranışların gerçekleştirilmesi işkence ya da eziyet suçu olarak tanımlanır.
- Uygulanan davranışın sonunda mağdurun duyularından ya da organlarından en az bir tanesinin zayıflaması ya da işlevini tamamen yitirmesi,
- Mağdurun yüz bölgesinde kalıcı iz kalmasına sebep olunması
- Mağdurun gördüğü eziyet nedeni ile iyileşemeyecek bir hastalığa yakalanması, bitkisel hayata girmesi ya da hayati tehlike arz eden durumlara girmesi
- Mağdurun konuşma ve/veya üreme yeteneğinin zarar görmesi ya da tamamen ortadan kalkması
- Mağdurun vücudunda en az 1 kemiğim kırılmış olması
- Mağdurun eziyet sonuç hayatını kaybetmesi
Yukarıda sayılan maddelerin gerçekleşmesi halinde yapılan davranışlar eziyet suçu kapsamında incelenebilir.
Eziyet Suçu İçin Verilecek Cezanın Artmasına Yol Açabilecek Koşullar Nedir?
Eziyet suçuna, temel cezadan daha ağır ceza verilmesi için gerekli koşullar TCK 96. Madde 2. Fıkrada düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca:
Bir önceki paragrafta belirtilen davranışların bir çocuğa ya da fiziksel veya ruhi bakımdan kendini korumaktan aciz birisine karşı ya da hamile bir kadına karşı işlenmesi durumunda verilmesi uygun görülebilecek ceza üç yıl ila sekiz yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası olabilir.
Yine aynı kapsamdaki suçların failin üstsoyuna, altsoyuna, babalığına ya da analığına ya da eşine veya boşanmış olduğu eski eşine karşı işlenmesi durumunda, verilmesi uygun bulunabilecek ceza üç yıl ila sekiz yıl arasında hapis cezası olabilir.
Eziyet Suçu Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Mıdır?
Bir kişiye eziyet uygulanmasının dava konusu olması için mağdurun şikayette bulunması şartı aranmaz. Yani eziyet suçu şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz.
Eziyet Suçunun Cezası Adli Para Cezası Olabilir Mi?
Türk Ceza Kanuna göre eziyet suçu için verilen cezanın hiçbir şekilde adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Hangi Mahkeme Eziyet Suçuna Bakmakla Yetkilidir?
Eziyet suçu ile ilgili davalar için yetkilendirilen mahkemeler asliye ceza mahkemeleridir.
Eziyet Suçunda Zamanaşımı Geçerli Mi?
Herhangi bir şekilde eziyet suçu işlendiğine karar verilmesi halinde uygulanan zamanaşımı süresi 8 yıldır. Nitelikli eziyet suçunun işlendiğine karar verilmesi halinde takdir edilen zamanaşımı süresi on beş yıl olarak belirlenmiştir.
Eziyet suçu şikayete bağlı olmadığı için zamanaşımına girilmemesi halinde her zaman dava konusu edilipi değerlendirilebilir.
- BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
- MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
- MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.
Etiketler
#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE