TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi

Kasten Yralanmanın İhmal Davranışla İşlenmesi

Türk Ceza Kanununda hükme bağlanan suçlar arasında yer alan kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, failin cezasında indirim yapılabilir. Türk Ceza Kanunu 88. Maddeye göre kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi durumunda yapılabilecek ceza indirimi, en fazla  karar verilen temel cezanın üçte ikisi oranında olabilir.

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmiş olmasına karar verilebilmesi için kasten öldürmenin ihmali davranışla işlendiğine dair yasal olarak kesinleşmiş durumlar dikkate alınır. Bu durum TCK 83’de belirtilmiştir.

İçindekiler

  • TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi Nedir?
  • TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
  • TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesine Örnek Davranış
  • TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi İçin Temel Alınan Yasa Nedir?
  • TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi İçin Yasal Şikayet Süresi Var mı?
  • TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi Dava Zaman Aşımı Süresi Nedir?

TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi Nedir?

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi durumunda fail için verilen asıl cezanın hafifletilebilir.

Böyle bir olayın gerçekleşmesinde, insan öldürme suçunda olayın ihmal sonucu olduğunun kanıtlanması halinde verilen cezada indirim yapılması ana prensibi uygulanır. Kasten yaralamanın failin ihmali sonucu ortaya çıkması da suçu hafifletici bir unsur sayılmaktadır.

TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlendiğinin kabul edilebilmesi için bazı şartların gerçekleşmiş olması istenir. Türk Ceza Kanunu 88. Maddenin hayata geçirilebilmesi için aranan şartlar şunlardır:

  • Yaralamaya sebep olan failin maktul üzerinde yasal yönetmelik ve kanunlardan ya da yasal olarak kabul gören sözleşmelerden doğan bir sorumluluğu olmalıdır.
  • Failin daha önce yapmış olduğu bir eylem, başkalarının hayatını tehlikeye sokmuş olmalıdır.

TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesine Örnek Davranış

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi konusunda verilebilecek en geçerli örnek bir hastaya bakmakla yükümlü kişinin hastanın alması gereken ilaç saatini aksatması, hastanın da ilacını geç alması nedeniyle sıkıntı yaşamasına sebep olunması örnek olarak gösterilebilir.

Anne- babanın çocuk üzerinde gerçekleştirdiği ihmali davranışların kasten yaralanmaya sebep olması da bu madde kapsamında incelenebilir.

TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi İçin Temel Alınan Yasa Nedir?

Türk Ceza Kanununda kasıtlı bir şekilde gerçekleştirilebilen kasten öldürme suçunun ihmal sonucu gerçekleşebileceğini de kabul etmiştir.  Bu durum Türk Ceza Kanunun 83. Maddede hükme bağlanmıştır. TCK 83 Maddesi uyarınca Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlendiğinin kabul edilmesi için dikkate alınması gereken şartlar aynı şekilde TCK 88 Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi hükmünün uygulanmasında da dikkate alınır.

Söz konusu kanun maddesinde kasten öldürmenin ihmali davranış sonucu olduğuna karar verilmesini gerektiren koşullar şunlardır:

  • Bireyin yapması zorunlu olan bir eylemi zamanında ya da hiç yapmaması nedeni ile meydana gelen ölüm nedeniyle suçlu sayılabilmesi için, bireyin ölüme yol açan ihmali icrai davranışla aynı değerde etkili olmalıdır. İhmal ve fiilen uygulamanın eşdeğer etki yaratabileceği haller şunlardır:
    • Failin belli bir yükümlülüğü yerine getirmesi için yasal düzenleme ya da yasal olarak geçerli kabul edilen sözleşmede belirtilmiş bir sorumluluğu olmalıdır
    • Failin daha önce yapmış olduğu bir fiili davranış, diğerlerinin yaşamı üzerinde hayati tehlike yaratmış olmalıdır. Bu madde kapsamında failin suçlu kabul edilmesi için mağdurun yaşamını korumak ve onu gözetmekle sorumlu olduğu halde, mağdurun yaşamının sona erme riskinin oluşmasına rağmen gerekli eylemi hayata geçirmemiş olması gereklidir.

İhmal nedeniyle oluşan suçlarda failin birebir ölüme ya da yaralanmaya sonuca yol açan eylemi yoktur. Fakat fail bazı ihmali davranışlar sonucu ortaya çıkabilecek kasten yaralama ya da ölüm ihtimalinin farkında olarak yani kasıtlı bir şekilde eylemsiz kaldığı için mağdur yaralanmış ya da ölmüştür.

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi hali, failin üzerine düşen sorumluluğu yapmak için fiili olarak harekete geçmemesi sonucunda yasal olarak suç kabul edilen olayın meydana gelmesi olarak tanımlanabilir. Bu gibi durumlarda, failin hem icra hem de ihmal suçu olduğu da değerlendirmeye alınabilecek bir husustur.

TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi İçin Yasal Şikayet Süresi Var mı?

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi bir kamu davası sayıldığı için, hükme bağlanmış bir şikayet süresi yoktur. İlgili maddenin uygulanması için şikayet şartı aranmaz. Savcılık herhangi bir şikayet olmadan da resen soruşturma açarak failin ceza görmesini sağlayabilir.

TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi Dava Zaman Aşımı Süresi Nedir?

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi olayının zaman aşımına uğraması için yasal olarak kabul edilen süre 8 yıldır. Söz konusu olayın üzerinden 8 yıl geçtikten sonra bu dava hakkına herhangi bir işlem yapılmaz.

BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.

MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.

MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

TCK 88 Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön