T.C.K. 107/2 Maddesi Kapsamında Şantaj Suçundan Yarar Sağlama

şantaj suçu

Şantaj suçu, mağdura uygulanan bir tehdit suçudur. Kişi ağır bir şekilde tehdit edilirse eğer hukuki yollara başvurarak hakkını aramaktadır. T.C.K. maddesinin 107/2 bendinde bir kimsenin şerefine ve saygınlığına zarar verecek şekilde tehdit edilmesini kapsayan bir suç olarak ifade edilmektedir. Suçu işleyen kişinin yargı önündeki davranışları da dikkate alınarak bunu gerçekten işleyip işlemediğine kanaat getirilmektedir.

Şantaj Suçunda Zaman Aşımı ve Uzlaşma

Şantaj suçu işlendikten hemen sonra mağdur olan kişi eğer savcılığa anında suç duyurusu yaparsa bu durum mağdurun lehine sonuçlanır. Çünkü burada erken bir soruşturma söz konusu olmaktadır. Genel olarak şantaj suçunun belli bir şikayet süreci de yoktur. Ancak bir davanın 8 yıl gibi bir zaman aşımı süreci vardır. Eğer bu süreç dolarsa aynı suç ile ilgili olarak soruşturma yapılamaz. Burada yeniden bir dava açma sürecine gidilmektedir. Buna ek olarak eğer kişi yani mağdur suçu işleyen kişi ile uzlaşmaya varırsa bu durum da yargı kararını etkilemektedir. Burada suçu işleyen kişi uzlaşma yolu ile davayı kendi lehine çevirebilir. Ancak karşı tarafın ne tepki vereceği önem taşımaktadır. Eğer karşı taraf uzlaşmayı kabul etmezse dava süreci aynı şekilde devam eder. Uzlaşma için  ise davada sanık olan yani suçlu kişi ilk adımı atmaktadır. Suçlu yaptığından pişmanlık duyup mağdurla anlaşırsa eğer dava süreci sonlanır.

Failin Yükümlü Olduğu Bir Şeyle İlgili Şantaj Suçu

Fail bizzat hak sahibi olduğu bir şeyi karşı taraf üzerinde kullanır. Bunu ise ona tehdit amaçlı olacak şekilde ortaya çıkarır. Burada fail olan kişi hukuken korunan hakkını karşı taraf üzerinde bir tehdit unsuruna dönüştürmektedir. Burada üç şey devreye girmektedir.

  • Mağduru kanuna aykırı olan bir şeyi yapmaya yönlendirmek yer alır. Yani mağdur olan kişiyi bir şeye karşı zorlar. Bu zorladığı şey ise mağdur için bir tehdit iken fail için bir avantaja dönüşmektedir. Örneğin failin dolandırıcılık suçunu işlemeye mağduru zorlaması eğer yapmazsa onu tehdit etmesi gibi bir durum örnek verilebilir. Burada mağdur da bir nevi suçlu durumuna düşmektedir.
  • Fail mağduru hiçbir şekilde yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya zorlayabilir. Fail burada hak sahibidir. Ancak mağduru da yanına çekerek onu da alet etmektedir. Örneğin mağduru bir işi yapmaya yardım etmezse onun da daha önce işlediği suçları ortaya çıkaracağı konusunda tehdit etmesi yer alır. Yani burada mağdur olan kişinin de daha önceden işlenmiş bir suçunun olması gerekir. Böylece fail olan kişi mağduru o suç üzerinden tehdit eder.
  • Haksız çıkar uğruna şantaj yapma da vardır. Burada fail olan kişi mağdurdan tamamen haksız bir çıkar sağlamak ister. Örneğin kiracının bundan sonra kira alırsa eşine onu aldattığını söylemekle şantaj yapmasıdır. Burada mağdur olan kişinin eli bağlanır. Herhangi bir işlem yapamaz. Çünkü kendi yaptığı yanlışlarla üzerine gelinmektedir.

Şeref ve Saygınlığına Zarar Verecek Şekilde Şantaj Yapma

Toplumda şeref ve saygınlığı ile ön plana çıkmış bir çok kişi vardır. Bu kişiler üzerinden haksız kazanç elde etme durumu da yaşanmaktadır. Burada failin karşı tarafın saygınlığını zedeleyecek bir girişimde bulunması ve bunun üzerine onu tehdit etmesi ortaya çıkar. Burada yapılan tehdit suçu karşı tarafın saygınlığı ile ilgili bir durumdur. Eğer mağdur olan kişi failin istediğini vermezse onu ifşa edeceği ya da şerefini zedeleyeceğinin farkındadır. Çünkü toplumda şeref ve saygınlık birçok kişi için önemli bir kavramdır. Bu saygınlığın kaybedilmesi onların genel ve iş hayatına zarar verebilir. Bu gibi durumları fail olan kişi kendi lehine çevirebilir. Özellikle bu durumdan yararlanılarak mağdur olan kişilerden para alma ve haksız kazanç elde etme durumu çokça yaşanmaktadır. Şantaj ayrıca bazı önemli kişiler için bir habere dönüşmemesi kadar önem taşımaktadır. Önemli kişiler adının bu tür haberlere konu olmasını istemezler. Çünkü saygınlıkları zedelenebilir. Bu bakış açısı ise fail olan kişiye haksız kazanç sağlama yolunu açmaktadır. Üstelik hukuki sürece bile bu açıdan dava açılmamaktadır. Ancak şantaj Yargıtay açısından ağır cezası olan ve yaptırımı da büyük olan önemli suçlar arasında yer almaktadır.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
T.C.K. 107/2 Maddesi Kapsamında Şantaj Suçundan Yarar Sağlama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön