Sözleşmeli öğretmenlik yazılı sınavların başarı ile geçilmesinin ardından yapılan mülakat süreci ile devam eder. Bu mülakat sürecindeki sorulan sorular ya da farklı durumlar ile alakalı kafanıza takılan süreçlerde başarısız bir sonuç ile karşılaşırsanız çeşitli dava yolları açıktır. Yazımızda sözleşmeli öğretmenlik mülakattan elenme durumunda dava yolları hakkında bilgi almanız için sizlere destek sunacağız.
Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakattan Elenme ve Sözleşmeli Öğretmenlik Mevzuatı
Sözleşmeli öğretmenlik mülakatından elendiyseniz mevzuat hakkında bilgi sahibi olarak biraz daha ön bilgi elde edebilirsiniz. Öncelikle bu durum ile ilgili mevzuatın 03.08.2016 tarihli olan resmî gazetede yayınlandığını ifade edebiliriz. Bu gazetede yayınlanan aslında sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili bir yönetmeliktir. Buraya tıklayarak yönetmeliğe ulaşabilirsiniz. Bu yönetmelik kapsamında:
- Sözleşmeli öğretmen atamaları yapılırken hangi şartların aranacağından,
- Sözlü sınav komisyonundaki kişilerin nasıl belirleneceğinden,
- Sözlü sınavda sorulacak olan konuların içeriğinden,
- Sözlü sınav süreci ve sözlü sınava itiraz sürecinden,
Bahsedilmektedir. Bu konularda adaylara bilgiler verilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlik mülakattan elenme durumunda bu itiraz süreçleri takip edilerek başarılı sonuçlar alınabilir. Belirtilen esaslara aykırı bir durum olduğunu tespit ederseniz açılacak dava ile mülakatın iptali mümkün olacaktır.
Sözleşmeli Öğretmen Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Eğer sözleşmeli öğretmenlik mülakattan elenme durumu ile karşı karşıya kaldıysanız bu noktada gereken şartları incelemeniz gerekebilir. Bu şartlardan birisi sizde olmadığı taktirde elenmeniz mümkündür. Bu şartları şu şekilde ifade edebiliriz:
- Öncelikle alan çok önemlidir. Atama yapılacak alana uygun bir mezuniyet belgeniz olmalıdır.
- Pedagojik formasyon aranan bir diğer özelliktir. Bakanlık tarafından ayrı tutulan grup hariç tüm öğretmen adaylarında bu eğitimleri almış olması istenmektedir.
- Eğer eğitiminizi yurt dışında aldıysanız yurt dışında aldığınız eğitimin ülkemize denk olduğunu ispatlar nitelikte belgeye sahip olmanız gerekmektedir.
- Eğer KPSS üzerinden atama yapılacaksa belirlenen alt limit puanın sağlanmış olması gerekir. Örnek vermek gerekirse istenen puan 70 ise en az 70 puan almak gerekir. 69 puan alan aday mülakata hak kazanamayacaktır.
- Öğretmenlik yapmaya engel bir suç işlememiş olması gerekir. Kişinin sabıka kaydı önemlidir.
Bu şartları sağlamayan kişiler için atama mümkün değildir. Ancak bu şartları sağladığınız halde mülakatta elendiyseniz ve kafanıza takılan bazı noktalar var ise itiraz, dava hakkı açıktır.
Sözlü Sınav Konuları Nasıl Belirlenir? Sözlü Sınav Ağırlıkları Nelerdir?
Burada verilen tüm puan aritmetik ortalama alınarak hesaplanır. Sınav komisyonu üyelerinden kimler var ise hepsinin verdiği puan toplanır ve ortalaması adaya verilir. Sözlü sınav komisyonu üye havuzundan oluşturulur. 1 başkan 2 yardımcı ve 2 yedek olarak komisyon kurulur. Burada komisyonun görevi bakanlıkça hazırlanan ve sınav merkezine iletilen sorular üzerinden sınavı yapmak olacaktır. Bu noktada bir sıkıntı oluştuğunu veya belirtilen soru havuzunun dışına çıkıldığını görmeniz mülakat iptaline yol açabilir.
Sözlü sınavda genel olarak adaya sorulan sorudan ziyade adayın konuşma, muhakeme yeteneği incelenir. İfade yeteneği ve özgüveni neredeyse sınavın %40’lık dilimini oluşturur. %20 ise topluluk önünde nasıl davrandığı ile alakalıdır. %20 eğitim bilimleri ve mesleki bilgisini ifade eden sorular ile incelenir. Son kalan kısım %20 ise bilimsel teknolojik olaylara gelişmelere açık mı bunu aratır. Tüm bunlar ortalama bir mülakatın anlaşılması ve sözleşmeli öğretmenlik mülakattan elenme durumunda aksi bir olayın gerçekleşmesi halinde fark etmeniz için anlatılmıştır. Bunlar ile alakalı bir sorun yaşarsanız itiraz hakkınız doğacaktır.
Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakat Sonuçları ve İtiraz Süreci
Sözlü sınava alınacak aday sayısının 3 katı aday çağrılır. Sözlü sınav merkezlerinde yapılan bu sınavlar adayların tercihlerine göre belirli noktalarda yapılabilmektedir. 60 puan üzerinde alan adaylar sınavda başarılı sayılır ve tercih yapmaya hak kazanır. Sınav sonuçları bakanlık tarafından ilan edilir. Sonuçlar bakanlığın verdiği tarihten itibaren sitesinde yayınlanır. Burada çıkan sonuca göre itiraz hakkı doğmaktadır. Sonuçlar açıklandıktan sonra itiraz hakkı 3 gündür. 3 gün içinde gerekli mercilere başvurmak ve itiraz etmek gerekebilir. Bu normal itiraz sürecidir.
Sözlü Sınavda Başarısız Olan Kişi İçin İptal Süreci
Sözlü sınavdan başarılı olamayan ve mülakatın normale aykırı olduğunu düşünen adaylar dava açabilir. Bu dava idari mahkemelerinde açılır. Ayrıca itiraz süreci olan 3 günlük süreçte yapılan itirazınız ret edilebilir. Bu durumda da dava açılabilir. Dava açılma süresi sınav sonucu açıklandıktan sonra 60 gün olarak ifade edilebilir. Eğer itiraz sürecinden dolayı dava açmak isterseniz bu durumda dava süreci itiraz dilekçenizden sonraki 60 güne kadar açılabilir.
Eğer belirtilen şartlar veya usuller dışında bir işlem yapıldığı mahkeme tarafından tespit edilirse bu durumda sınav sonucu iptal edilebilir. Komisyon kaynaklı ya da farklı durumlar ile alakalı sorunlarda mülakat iptal olabilir. Siz de sözleşmeli öğretmenlik mülakattan elenme durumunda dava açmak ve süreci yönetmek için bizi tercih edebilirsiniz. Avukatlık büromuz gerekli tüm süreçleri takip edecek ve emeğinizi korumaya gayret gösterecektir. Olağan dışı bir durum olması halinde mülakatın iptal ettirilmesi mümkün olacaktır.
Hukuki Danışmanlık ve Avukatlık Hizmetleri İçin
+905427618406
Av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Şanlıurfa avukat İbrahim Halil Aydın