Kalp krizi iş kazası sayılır mı ?sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle iş kazasının tanımlaması yapılmalıdır. İş kazasının ne olduğu tam anlamıyla açıklandıktan sonra kalp krizinin iş kazası olup olmadığı anlaşılacaktır. İş kazası, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda tanımlanmaktadır. Bu kanunun 13. Maddesinde iş kazasının hangi durumlarda gerçekleştiği açıkça ifade edilmektedir.
İş Kazası Sayılması İçin Gereken Şartlar
Bir olayın iş kazası olarak algılanabilmesi olması gereken olaylar ve gerçekleşmesi gereken yerler şu şekilde ifade edilebilir:
- İlk ifade sigortalanın iş yerinde olmasıdır. Bu olay gerçekleştiğinde sigortalı kişi sigortalı olduğu şirketin mevcut adresinde bulunmalıdır. İş kazası sayılabilmesi için bu şarttır.
- Eğer sigortalı kişi iş yerinde değilse bu durumda iş veren tarafından devam eden bir iş sebebiyle iş yeri dışında olması gerekmektedir. Eğer kendi hesabına çalışan bağımsız bir kişi ise bu durumda devam eden işi veya faaliyeti ile ilgili dışarıda olması gerekmektedir.
- Sigortalı kişi, işveren tarafından görevli olduğu yer dışında kalacak başka bir yere gönderilmesi durumunda da gerçekleşen kaza iş kazası olarak sayılır.
- Emziren annelerde çocuğa süt vermek için ayırtılmış zamanlarda yaşanılan kazalar iş kazası sayılır.
- Sigortalının, iş yeri tarafından tahsis edilen araçla veya taşıtla bir yere gidip gelmesi sırasında yaşanılan kazalar iş kazası sayılır.
Bu durumların yaşanması iş kazasının gerçeklediğini göstermektedir. Kalp krizi ise bu maddeler içinde daha özel bir yere sahiptir.
İş Yerinde Kalp Krizi Geçirmek
Kalp krizi iş kazası sayılır mı? Sorusuna krizin geçirildiği yerin önemli olduğu cevabı verilebilir. Kaza geçirilen yer eğer iş yeri ise sigortalı 1. Maddeyi sağlayacaktır. Yani iş yerinde gerçekleşmesi ve kişinin sigortalı olması durumu sağlanmış olacaktır. Bu ise kalp krizinin iş kazası sayılmasını sağlar. Bedenen bir rahatsızlık olan kalp krizi diğer iş kazaları gibi açık yaralara ya da farklı bir makine ile zarar görmeye yol açmaz. Ancak iş yerinde geçirilmesi ve sigortalının çalışıyor olması bunu iş kazası haline getirmektedir.
Kanun ve Genelgeler
Yargıtay tarafından ifade edilen kararlar ve Emeklilik Hizmetler Genel müdürlüğü tarafından yayınlanan bazı genelgelerde bu durum iş kazası olarak tanımlanmaktadır. 2016/21 sayılı SGK genelgesi bu durumu açıklamaktadır. Genelgeye göre iş yerinde kalp krizi geçirmek iş kazası olarak kabul edilmektedir. İş kazası sonucunda zarar gören sigortalı ve ailesi için işyerinde kalp krizi manevi tazminat davası açılabilmektedir. Bu davaya göre işçi çeşitli haklar elde edecektir. Hakların bir kısmını veya tamamını mevcut durumuna göre sigortalı kişi alabilir. Buna dava sonucunda karar verilmektedir. Sonrasında ise ödemeler gerçekleşmektedir.
Kalp Krizi Geçiren Sigortalının Hakları
Kalp krizi iş kazası sayılır mı? sorusuna cevap bulduktan sonra hakları inceleyebiliriz. Eğer iş yerinde kalp krizi geçirilirse bu durumda sigortalının bazı hakları doğacaktır. Kalp krizi iş kazası tazminat ya da bazı iş göremezlik ödemeleri bu kapsamda verilebilir. Sunulacak ilk hak Sosyal Güvenlik kurumu tarafından verilecek olan geçici iş göremezlik ödeneğidir. Bu tutar işçinin sigorta primine göre değişir. Bir süreliğine olan bu ödeme hastalığın kalıcı etkileri olması durumunda sürekli hale gelebilir. Buna ek olarak rahatsızlığı geçiren sigortalıya sağlık yardımı yapılabilmektedir. Eğer işi kazası sonucu, kalp krizi geçiren sigortalı vefat ederse ailesi için çeşitli haklar ortaya çıkacaktır. Eşine ve çocuklarına maaş bağlanması bu kapsamdadır. Kız çocukları için evlenme ödeneği de sağlanabilmektedir. Ayrıca cenaze masrafları için cenaze ödeneği de verilebilmektedir.
Kalp Krizi İş Kazası Sonrası İşverene Dava Açılabilir mi?
Eğer işverenin işçi sağlığı ve güvenliğini korumayı ihlal ettiği düşünülüyorsa dava açılabilir. Kalp krizi iş kazası sayılır mı? sorusu özellikle işverenin yaptığı hatalı durumlar için evet olarak cevaplanabilir. Sigortalı kişi bu yaşadığı iş kazası sonrasında oluşan maddi manevi kayıplarını alabilmek için iş mahkemesinde dava açabilmektedir. Eğer bu iş kazası sonucunda sigortalı kişi vefat ettiyse mirasçılar dava açabilmektedir. Mirasçıların açabileceği dava ise destekten yoksun kalma davası olarak adlandırılır.
Ayrıca manevi tazminat davası da açılabilmektedir. Eğer iş yerinde baskı olduğunu veya iş yerinde sigortalı için uygun olmayan çalışma şartları olduğunu düşünüyorsanız bu durumları ispatlamanız istenecektir. İspatladığınız taktirde dava açmanız mümkün olmaktadır. Bu dava açılırken zaman da önemlidir. Belirli bir süreden sonra zaman aşımı oluşabilir. Eğer iş yerinde kalp krizi geçirmek yakın zamanda gerçekleşen bir durumsa hemen destek almanız işe yarayacaktır.