Ortak hüküm ile ilgili Türk Ceza Kanunu maddesinde, hürriyete karşı işlenen suçların nitelikli hali ve ağırlaştırılmış halinin ortaya çıkması durumunda uygulanacak cezai yaptırımlar hakkında bilgi verilmektedir. Ortak hüküm TCK 119.maddesinde 2 fıkra halinde düzenlenmiştir. Ortak hüküm fıkraları incelenirken uygulanan ceza artırımının suçun basit hali için verilen temel cezanın üzerine ekleneceği göz önünde tutulmalıdır.
İçindekiler
- Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Nedir?
- Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kapsamında Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
- Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararı Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
- Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararında Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?
- Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararı İçin Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
- Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Maddelerinin Uygulanması Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
- Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararı Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
- Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararı Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?
Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Nedir?
Hürriyete karşı suçlar için belirlenen ortak hüküm fıkraları TCK 119.maddede hükme bağlanmıştır. Türk Ceza Kanunu uyarınca 119.madde kapsamında hürriyete karşı işlenen suçlar şunlardır:
- Eğitim ve öğretimin engellenmesi
- Kamu kurumu ya da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının çalışmalarının önlenmesi
- Bireylerin siyasi haklarını kullanmalarına engel olunması
- İnanç, düşünce ve kanaat özgürlüğünün kullanılmasının engellenmesi
- Konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi
- İş ve çalışma hürriyetine mani olunması
Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kapsamında Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
Türk Ceza Kanunu uyarınca 119.madde kapsamında hürriyete karşı işlenen suçların aşağıdaki koşullar altında işlenmesi halinde suçun nitelikli hali işlenmiş kabul edilir ve hükme bağlanan temel ceza bir kat daha arttırılır.
Ortak hüküm kapsamında hürriyete karşı işlenen suçların nitelikli suç kabul edilmesi için göz önünde tutulan şartlar şunlardır:
- Söz konusu suçun silahla işlenmesi
- Söz konusu suç işlenirken failin imzasız mektup yazmak ya da özel işaretler kullanmak gibi yöntemler kullanarak kendi kimliğini gizlemesi
- Hürriyete karşı işlenen suçların birden fazla kişi tarafından işlenmesi
- Hali hazırda faaliyet gösteren ya da var olduğu farz edilen yasa dışı örgütler tarafından topluma yayılan korkutucu gücün kullanılarak bireylerin hürriyetine karşı suç işlenmesi
- Suç işleyen kişinin kamu görevi nedeniyle sahip olduğu yetkiyi ve itibarı kötüye kullanması hali
Türk Ceza Kanunu uyarınca 119.madde kapsamında hürriyete karşı işlenen suçların işlenmesi neticesinde kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerin ortaya çıkması halinde verilen temel cezaya kasten yaralama suçu ile ilgili cezalar da ilave edilir.
Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararı Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
Ortak hüküm altında toplanan yasaya göre işlenen hürriyete karşı suçlar için verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemez. Verilen cezanın adli para cezasına çevrilebilmesi için suçun basit halinin işlenmesi ve verilen hapis cezasının en fazla 2 yıl olması gereklidir.
Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararında Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?
Hürriyete karşı işlenen suçların bazıları için ceza ertelemesi olabilir. Fakat bu durum suçun temel halinin işlenmiş olması ve verilen temel cezanın alt sınırdan verilmiş olması durumunda geçerlidir. TCK 119madde kapsamında belirtilen suçun nitelikli ya da ağırlaştırılmış hali için ceza ertelemesi söz konusu olmaz.
Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararı İçin Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
Hürriyete karşı işlenen suçların bazıları için hükmün açıklanması geri bırakılabilir. Fakat bu durum suçun basit halinin işlenmiş olması ve verilen temel cezanın alt sınırdan verilmiş olması durumunda geçerlidir. TCK 119madde kapsamında belirtilen suçun nitelikli hali ya da ağırlaştırılmış hali için hükmün açıklanması geri bırakılmaz.
Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Maddelerinin Uygulanması Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
TCK119.madde kapsamında belirtilen Hürriyete karşı suçların nitelikli halinin ya da ağırlaştırılmış halinin işlenmiş olduğu bilgisini alan savcılık makamı herhangi bir şikayet beklemeden resen dava açabilir. Mağdurun şikayetçi olması ya da şikayetinden vazgeçmesi davanın gidişatı üzerinde etkili değildir.
Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararı Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
Türk Ceza Kanununda belirtildiği üzere soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmayan suçlar uzlaşmaya tabii suçlar arasında yer almaz. TCK 119madde ortak hüküm kapsamında belirtildiği şekilde hürriyete karşı işlenen suçlarda mağdur ile fail arasında bir anlaşma sağlanması ve şikayetten vazgeçilmesi davanın durdurulmasını gerektirmez.
Hürriyete Karşı Suçlar İçin Ortak Hüküm Kararı Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?
Zamanaşımı işlenen suçun üzerinde 8 yıl geçmesine rağmen herhangi bir şekilde dava açılmaması ya da açılan davanın sonuca ulaşmaması halinde yürürlüğe giren bir durumdur. Normal zaman aşımı süresi 8 yıldır. Suç işlenmesini takip eden 8 yıl içinde herhangi bir işlem yapılmadığı takdirde dava düşer.
- BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
- MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
- MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.
Etiketler
#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE