Güveni kötüye kullanma da günümüzde en fazla işlenen suçlardan biridir. Her suçta olduğu gibi güveni kötüye kullanmanın cezası da bulunmaktadır. Güveni kötüye kullanma suçunda ceza suçun niteliği doğrultusunda değişiklik göstermektedir.
Güveni kötüye kullanma suçunda örneğin mal sahibi malını rızayla farklı birine teslim ettiğinde malı teslim alan kişinin malı, rıza sebebinden farklı şekilde kullanması belirli bir ceza verilmesine sebebiyet verir. Bu aşamada suç hem taşınmaz hem de taşınabilir mallar için geçerlidir.
Güveni kötüye kullanma suçunun cezası genel olarak 6 aydan 2 yıla kadar değişiklik gösterir. Bu aşamada suçun niteliği, şekli ve benzeri hususlar cezanın belirlenmesinde etki göstermektedir.
Güveni Kötüye Kullanma Cezası Neden Verilir?
Güveni kötüye kullanma da belirli cezaları olan suçlardan biridir. Bu suç bireylerin farklı kişileri veya şahısları çeşitli mal varlıkları doğrultusunda kullanması anlamına da gelebilir. Bunun en basit örneği mal sahibi, malı belirli bir sebep doğrultusunda rızasıyla başka kişiye verilebilir. Ancak bu aşamada malı teslim alan şahıs, teslim sebebinden farklı bir nedenle kullanırsa bu bir suçtur.
Bu tip durumlarda mal sahibinin güveni kötüye kullanılmaktadır. Bu da ceza hukukunda güveni kötüye kullanma suçu olarak geçmektedir. Bu nedenle devri yapılan herhangi bir malın rızaya uygun bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir.
Aksi takdirde eski mal sahibinin veya direkt olarak mal sahibinin talepleri üzerine güveni kötüye kullanma cezası verilmektedir. Bu ceza da genel olarak minimum 6 ay olarak şekillenmekte ve bu ceza 2 yıla kadar çıkarılabilmektedir.
Güveni Kötüye Kullanma Suçu Nasıl Bir Suçtur?
Güveni kötüye kullanma suçu, günümüzde sıklıkla yapılan suçlardan biridir. Bu suçun gerçekleşmesi için ortada bir malın olması gerekir. Örneğin mal sahibinin kendi rızasıyla belirli bir kişiye malı devir etmesi gerekir. Bu bir arsa, ev veya benzer şahsi varlıklar da olabilir.
Varlıkların belirli sebepler doğrultusunda farklı bir şahsa devredilmesi ancak sebep veya kullanım amacı dışında varlıkların kullanılması genel olarak suç kabul edilmektedir. Bu durum hem taşınmaz mallar hem de taşınır varlıklar için geçerlidir.
Güveni Kötüye Kullanma Suçu Nasıl Meydana Gelir?
Güveni kötüye kullanma suçunun her suçta olduğu gibi farklı şekilleri bulunmaktadır. Bu sebeple suçlar farklı imkanlar doğrultusunda şekillenmekte ve buna göre değişiklik göstermektedir. Güveni kötüye kullanma suçu beş farklı şekilde meydana gelir. Bunlar;
- Ticaret amacıyla güveni kötüye kullanma,
- Varlıkların devir amacı dışında kullanılması,
- Meslek sebebiyle güveni kötüye kullanma,
- Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma,
- Başka bir kimsenin mal varlıklarını yönetmek amacıyla devredilen varlıkların suiistimal edilmesi,
Yukarıdaki 5 sebep doğrultusunda güveni kötüye kullanma suçu gerçekleşmektedir. Bu suçlarda mal sahiplerinin veya eski mal sahiplerinin dava açması durumunda suçu gerçekleştiren kimselere güveni kötüye kullanma cezası verilmektedir.
Şanlıurfa Avukat İbrahim Halil Aydın ile boşanma davalarınızı en kısa sürede çözüme ulaştırabilir ve de davadan en adil şekilde ayrılabilirsiniz.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa