Göçmen kaçakçılığı suçu, yasa dışı yollarla insanları yurt içine sokma ya da yurt dışına çıkarma ve ya da bunlara imkan sağlama olarak tabir edilmektedir. Burada önemli diğer konu ise bunu yapan kişi ya da kişilerin bundan maddi çıkar sağlamasıdır ve bu amaçla bu suçu işlemesidir. Göçmen kaçakçılığı suçu Türk Ceza Kanunu’nun 79. Maddesinde ayrıca düzenlenmiştir. Ancak bu suçlar şu seçimlilik hareketlerine göre farklılık göstermektedir.
Göçmen Kaçakçılığı Suçu Seçimlilik Hareketleri
- Yabancı bir kimsenin yasal olmayan yollar kullanılarak yurt içine alınması
- Bir şekilde ülkeye girmiş ve barınma ihtiyacı olan kimseye imkan sağlanması konusunda yardımcı olunması
Burada şunu da özellikle belirtmek gerekir ki, bir kişi eğer göçmen kaçakçılığı suçuna teşebbüs etmiş ise artık suçu tamamlamış olmasa bile o suçu işlemiş gibi kabul edilmektedir. Buna bir örnek verecek olursak; kişi veya kişiler göçmenleri yurt içine almak için imkan sağlamış ve bunun için de yeterli deliller oluşmuşsa göçmenler henüz ülkeye girmemiş dahi olsa suçun tamamını işlemiş gibi sayılmaktadır. Bu durum en son göçmen kaçakçılığı kanun düzenlemeleri sonucunda 79/1 Maddesinde son halini almış be bu şekilde düzenlenmiştir.
Göçmen Kaçakçılığı Suçu Unsurları
Göçmen kaçakçılığı suçu, özel olarak ve kasten işlenen suçlar grubuna girmektedir. Kanun gereğince de “ doğrudan ve ya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek amacıyla “ kısmında belirtildiği üzere açık ve net bur şekilde bu durum belirlenmiştir. Zaten suçun faili olan kimse maddi çıkarı olmaksızın bu suçu işlemez ve dolayısıyla suç meydana gelmesi için bir unsur olmamış olur. Tamamen insaniyet namına bir göçmene her hangi barınma ya da yeme içme gibi bir konuda yardım eden kimse göçmen kaçakçılığı suçu işlemiş sayılmamaktadır. Çünkü bu durumda maddi hiç bir çıkar elde etmeyi amaçlamamaktadır. Ancak maddi bir menfaat amacıyla bunu yapan kimde eline maddi bir şey geçmese dahi yakalandığında yine suçu işlemiş gibi kabul edilmektedir. Mesela bir grup insanı botla denizden başka bir ülkeye göndermeyi amaçlayan kimse henüz göçmenleri denize götürürken yakalanmış ve maddi olarak eline bir şey geçmese dahi yine suçlu olarak ceza hükmüne tabi tutulur.
Göçmen Kaçakçılığı Seçimlilik Hareketleri Detayları
Yasadışı Yollarla Yabancı Birinin Ülkeye Sokulması: Ülke vatandaşı olmayan bir kimsenin başka bir ülkeye giriş yapabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. 6458 Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu içeriğinde yabancı kimselerin Türkiye’ye giriş yapabilmesi için pasaport sahibi olması gerekir. Ayrıca giriş yasaklı da olmaması ve vizesinin olması gerekir. Vize de 90 gün ve üzeri kalışlar için geçerlidir ve bu da geçici sonuçta geçici bir durumdur. Göçmen kaçakçılığı suçunu oluşturan sebeplerin başında yabancının ülkeye sokulması ve ya sokulmasına yardımda bulunulması tüm bunlara yardım edilmesidir. Bununla birlikte göçmenlerin yurda girişinde kullanılan sahte belgelerin failleri de ayrıca bu suçtan dolayı yabi belgenin niteliğine göre ceza alırlar.
Yabancı Kişilerin Ülkede Kalmasına Olanak Sağlanması
Bu da yine Türk Ceza Kanunu’nun 79/1-a maddesince göçmen kaçakçılığı suçunu teşkil etmektedir. Sonuç olarak bir yabancının başka bir ülkede daimi olarak kalabilmesi için bazı şartlar gereklidir. Bu koşullar oluşmadığı takdirde ancak kacak yollardan kalma şansı vardır. Bazı ülkeler ile anlaşmaya bağlı olarak vize ile giriş çıkış yapılabilir ancak bunun da belli bir süresi vardır. Bunun yanında 90 gün ve üzeri kalacak olan yabancılar için de yine ikamet izni alma zorunluluğu bulunmaktadır. Buna bağlı olarak ta maddi bir çıkar karşılığında bir yabancının ülkede kalmasına olanak sağlayan her kes göçmen kaçakçılığı suçunu işlemiş olmaktadır.
Türkiye Vatandaşı Ya Da Bunun Dışında Bir Yabancının Ülke Dışına Çıkmasına Yardımda Bulunma
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ya da 6458 sayılı kanuna göre pasaportu bulunmaksızın ülke dışına yapılacak olan çıkışlar yasaktır. Pasaport bulunması halinde ise önceden belirlenmiş olan çıkış kapılarından çıkabilirler. Türkiye’de bulunmakta olan bir yabancının mevzuata uygun olmayan bir şekilde yasal da olsa yurt dışına çıkarılması göçmen kaçakçılığı suçunu teşkil eder. Bir yabancının yurt dışına çıkarılmak üzere bir kamyon ve ya başka bir aracın arkasında gizlice kaçırılması tabi ki bunun da para karşılığında yapılması bir seçimlilik hareketidir ve suç işlenmiş olmaktadır.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa