Evlat edinme davalarında uygulamalar ve aynı zamanda yargıtay kararları kanunlar çerçevesinde belli olur. Her ülke arasında yasal düzenlemeler ve aynı zamanda evlat edinme prosesörleri değişiklik gösterir. Ülkemizde evlat edinme davalarında aile mahkemeleri kanunu ve Türk Medeni kanunu yargıtay kararları ve uygulamaları ile ilgilenir. Evlat edinme davalarını Yargıtay detaylı bir şekilde inceler ve incelemelerinin ardından ise kararını verir. Evlat edinme süreci her zaman için yasalara uygun ve aynı zamanda acil davranılmalıdır.
Evlat edinme esnasında yargıtay kararları sorumlulukların ne olduğunu belirler. Bazı prensipler bulunuyor ise ve bu prensipler hukuki açıdan oldukça önemli bir yere sahip ise belirlenir.
Evlat Edinme Nedir
Evlat edinmeye uyum sağlayan kişiler ve aynı zamanda evlat edindirilmeye uyumlu olan bir çocuk ile hukuki bağların kurulmasına evlat edinme denir.
Evlat Edinme Koşulları
Bir çocuğu kabul eden, seven, bakımını üstlenen ve aynı zamanda koruyan kişilere anne baba denilir. Peki evlat edinme koşulları nelerdir
- Evlat edinmek isteyen kişilerin mutlaka en az 5 senelik evli olması şartı aranır. Aynı zamanda bu kişilerin ise 30 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- Ebeveyn ve çocuk arasında en az 18 yaş bulunması şarttır
- Evlat edinmek isteyen kişiler çocuğa en az bir sene bakmış olması ve aynı zamanda tüm eğitimi ile ilgilenmiş olması gerekir
- Evlat edinme işlemi çocuk için faydalı olmalıdır.
- Evlat edinilecek kişinin en az ilkokul mezunu olması şarttır
Evlat Edinmek İçin Başvuru Nasıl Yapılır
Evlat sahibi olmak sorumluluk gerektirir. Evlat edinmek isteyen kişilerin de bu sorumluluklara uyum sağlaması şarttır. Peki evlat edinmek için başvuru nasıl yapılır. Bulunmuş olduğunuz yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüğüne giderek evlat edinmek istediğiniz belirtip başvuruda bulunabilirsiniz. Evlat edinmek isteyen kişilerin dilekçe ile başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir. Eşlerden her ikisinin de evlat edinmek istemesi ve bunun için ise beraber başvuruda bulunulması gerekir
Evlat Edinme Yolları
Bireyler arası anlaşma ile ve aynı zamanda şu anda koruma altında olan bir kişinin evlat edinilmesi şeklinde iki farklı türdedir. Bireyler arası anlaşma sağlanıldığında evlat edinilmeye gerekli olan koşulların sağlanması ve başvuru yapılması sonrasında evlat edinilme şeklidir. Evlat edinmek isteyen kişi askeri hukuk mahkemesine başvuruda bulunmalıdır. 47 21 sayılı kanunun 316 maddesine göre hakim ise evlat sahibi olmak isteyen kişi ile alakalı detaylı araştırma yapar.
Eğer evlat sahibi olmak isteyen kişi yurt dışında yaşıyor ise o zaman ilk Sosyal Hizmetler müdürlüğü gerekli olan incelemeyi yapar.
Evlat Edinme Başvurusu Sırasında Yapılacaklar
Evlat sahibi olmak isteyen bireylere evlat edinilecek çocuk ile alakalı sosyal ve aynı zamanda hukuki sonuçlar kapsamında detaylı bilgi verilir sosyal çalışma sağlayan kişi bu bilgiyi detaylı bir şekilde kişilere anlatır ve aynı zamanda bir forum vererek bu forum doldurulur. Evlat sahibi olmak isteyen kişiler gerekli olan bütün yükümlülükleri kabul etmesi gerekir
Evlat Edinme Başvurusunun İncelenmesi
- Eşler veya yalnızca birey evlat edinmek sebebi ile başvuru yaptığı zaman başvuru takip edilmeli ve gerekli olan belgeleri en fazla 2 ay içerisinde tamamlamalıdır. Bu süre içerisinde gerekli olan belgeleri ibraz etmeyen eşler ve aynı zamanda kişilerin başvurusu dikkate alınmaz.
- Küçüğün yerleştirilmesi ve aynı zamanda sosyal inceleme belgelerin verildiği saat ve tarih kapsamında belir.
- Eşler veya kişi evlat edinme başvurusunda bulundu ise ve aynı zamanda belgelerin teslimatına gerçekleştirdiği ise 6 ay içerisinde yaşam sürmüş oldukları yerler ziyaret edilir ve detaylı bir şekilde incelenir.
- Sosyal inceleme başlatıldığında incelemeye destek sağlayabilecek gerekli olan bütün belgeler istenir.
- İnceleme sürecinde evlat edinmek isteyen kişilerin beraber yaşamış olduğu diğer kişiler ve bu kişilerin küçük ile alakalı duyguları, eğitme, yerleştirme gözetim, bakım, bakış açıları, küçükten beklentileri, iletişim, sağlık, eğitim kültürel,ekonomik bazı düşünceleri öğrenilir.
- Evlat sahibi olmak isteyen kişi ile en az 5 defa görüşülür. Bu görüşmelerin sonrasında ise değerlendirme yapılır. Bunun hemen ardından ise sosyal inceleme raporu düzenlenir.
Eğer İnceleme Sonucu Olumlu İse Dosya hemen Sıraya Alınır
Evlat edinilecek olan kişinin cinsiyete sağlık durumu yaşı beraber kalmak istediği kardeşi bulunuyor ise bu gibi özellikler göz önünde bulundurulur. Eğer kardeşi ile kalma gibi bir durum söz konusu olamaz ise birbirlerine yakın yerlerde ikametgah etmeleri birbirleri ile sık bir şekilde iletişim kurmalarına dikkat edilir. Eğer hem kardeşi hem de çocuğu evlat edinmek isteyen bireyler sıralamaya tabi tutulmayabilir.
Evlat Edinilen Kişinin Yerleştirilmesi
Evlat edinmeden önce eşlere ya da bireye geçici bakım sözleşmesi yapılır. Daha sonra ise küçük evlat edinmek isteyen kişinin evine yerleştirilir. Bakım ve aynı zamanda eğitim açısından en az 1 sene küçük evlat sahibi olmak isteyen kişilerin yanında kalır. Geçici bakım süresi kapsamında ise;
Evlat sahibi olmak isteyen eşlerin veya kişinin küçük ile aile ilişkileri ve iletişimi, eğitme kabiliyeti, bireylerin küçük çocukla iletişimlerinde ilerlemeler, ekonomik koşullarında gelişmeler gibi çalışmalar takip edilir.
Yaklaşık olarak 3 ayda bir defa olmak üzere izleme raporu düzenlenir.
Evlat sahibi olmak isteyen eşlerin veya kişinin diğer aile bireylerinden ve akrabalarından küçüğe karşı tutumları ve tavırları izlenir ve duygu ve düşünceleri öğrenilir ve daha sonra ise bunlar raporda belirtilir.
Evlat sahibi olmak isteyen eşlerin ya da bireyin küçüğe karşı tutumları tavrı denetlenir ve eğer ihtiyaç var ise rehberlik hizmeti alınabilir.
Evlat sahibi olmak isteyen kişiler küçük yanlarında bulunurken yani bir senelik süreyi tamamlamadan şehir dışına çıkmak istemeleri durumunda
İl müdürlüğüne giderek kendileri yazılı bir şekilde müracaatta bulunmalıdır.
İl müdürlüğü tarafından gerekli olan tüm işlemler gerçekleştirilir ve daha sonra ise küçüğün aile bireyleri ile beraber şehir dışına çıkmasına izin verilebilir.
Evlat sahibi olmak isteyen kişilerin bir sene dolmadan çocuk yanlarında iken yurt dışına çıkmak istemeleri halinde
İl müdürlüğüne girerek yurt dışına çıkmak istediklerini ve mazeretlerini belirterek yazılı bir şekilde müracaat etmeleri gerekir.
İl müdürlüğü tarafından gerekli olan bütün işlemler tamamlanır ve daha sonra ise çocuğun yurt dışına çıkmasına izin verilir. Eğer çocuk yurt dışına çıkacak ise çocuk hizmetleri genel müdürlüğü aranılarak detaylı bir şekilde bilgi verilir.
Evlat Edinme Davası Nasıl Açılır
Evlat edinme döneminin son aşaması evlat edinme davası açmaktır. Peki evlat edinme davası nasıl açılır. Evlat edinme kapsamında yetkili olan mahkeme evlat sahibi olmak isteyen eşlerin bir tanesinin yerleşim yeri mahkemesidir. Eğer bir birey evlat edinmek istiyor ise o zaman yetkili mahkeme ikametgah yeri mahkemesidir. Evlat edinme davasında bir ihmal söz konusu olmadan veya bir hata meydana gelmeden, problemler ile baş başa kalmadan uzman bir aile hukuku deneyimli bir avukattan yardım almak bu sürecin olumlu bir şekilde ilerlemesine sebep olur.
Evlat Edinme Süresi Ne Kadar Sürer
Seçeceğiniz evlat edinme yoluna bağlı olarak evlat edinme süresi değişiklik gösterir. Sosyal Hizmetler bakanlığı kapsamında evlat edinmek istiyorsanız bu süreç uzundur. Öncelikle evlat edinmek istediğinizi belirtip başvuru yapmanız gerekir. Daha sonra ise kurum sizin hakkınızda detaylı bir şekilde araştırma ve inceleme çalışmaları başlatacaktır. Eğer yapmış olduğu incelemeler sonrasında sonuç olumlu olur ise çocuk geçici bir süreliğine yani bir seneliğine yanınıza yerleştirilir. Bu durumda evlat edinme öncesi geçici bakım sözleşmesi imzalarsınız. Bu 1 yıllık süre içerisinde çocuğun ihtiyaçları ve eğitiminden siz sorumlu olursunuz. 1 senelik süre sona erdiğinde ise dava açmanız gerekir ve daha sonra ise çocuk tamamen sizin yanınıza yerleşir.