Evlat Edinme Davalarında Psikolojik ve Sosyal Değerlendirmelerin Önemi

Evlatlık ve aynı zamanda evlat edinen kişi ile soy bağının kurulmasını sağlayan evlat edinme kurumudur. Bunun için kan bağının olması gerekmez ve mahkeme kararı ile evlat ve ebeveyn ilişkisi kurulur. Evlat edinme davası ise deneyim profesyonellik gerektiren dava çeşitlerinden bir tanesidir. Bu sebebe bağlı olarak da herhangi bir hak kaybı olmaması için işini profesyonel bir şekilde yapan aile hukuku avukatı ile görüşme sağlanması şarttır. Evlat edinme davası kapsamında sosyal değerlendirme çocuğun en iyi şekilde korunması ve aynı zamanda ebeveynler tarafından yetiştirilmesi için yapılan bir araştırmanın sürecidir. Bu süreçte ise dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır ve bunlar şu şekildedir

Raporlama ve ev ziyaretleri

  • Sosyal hizmet görevlileri ev ziyareti gerçekleştirir ve bu ziyaret kapsamında ise çocuğun yaşam süreceği yer incelenir ve detaylı bir şekilde gözlemlenir
  • Evlat edinme davasının sonlanmasına kadar periyodik bir şekilde sürekli olarak değerlendirme raporları yazılır.

Yasal ve hukuki incelemeler

  • Evlat sahibi olmak isteyen ebeveynlerin bu yükümlülükleri sağlayıp sağlamayacağı değerlendirilir
  • Evlat edinme davası kapsamında prosedürler ve aynı zamanda yasal gereklilikler detaylı bir şekilde incelenir

Çocuğun gereksinimleri ve aynı zamanda uyum süreci

  • Çocuğun eğitim duygusal ve aynı zamanda fiziksel olan ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmayacağı detaylı bir şekilde incelenir.
  • Ebeveyn ve aynı zamanda çocuğun adaptasyonu ve aynı zamanda uyumu değerlendirilir
  • Çocuğun geleceğinin nasıl olacağı incelenir ve gözetilir

Sosyal ve aile Yapı

  • Evlat sahibu olmak isteyen kişilerin ekonomik ve aynı zamanda sosyal durumu detaylı bir şekilde incelenir
  • Bu ailenin yapısı ve aynı zamanda kişilerin birbiri ile olan uyumu ve ilişkileri değerlendirilir
  • Evlat sahibi olmak isteyen ailenin çocuğa bakabilme ve aynı zamanda yetiştirebilme becerileri ve aynı zamanda tutumu analiz edilir.

Evlat Edinme Nedir ve Şartları

Çocuğun biyolojik olan ebeveynlerin dışında çocuğu kabullenen ve yasal olarak isteyen kişilere verilmesidir. Bu sürecin sonunda evlat edinilen kişi ve aynı zamanda evlat sahibi olan kişi arasında yasal olarak bir bağ meydana gelir. Yani bu sürecin sonunda biyolojik ebeveyni kapsayan bütün yasal sonuçlar bu kişiler içinde geçerlidir. Peki evlat edinme şartları nelerdir. İşte genel olarak şartlar şu şekildedir

  • Evlat edinmek isteyen kişi çocuğa en az bir sene bakmış hem eğitim hem de bakımına yapmış olmalıdır
  • Evlat edinme işleminin çocuğun yararına olması şarttır
  • Evlat edinmek isteyen kişilerin yaşının en az 30 olması gerekir. Eğer evlat edinmek isteyen çift evli ise bunun için de en az 5 senelik evli olmaları gerekir.

Evlatlık Açısından Evlat Edinme Şartları

Evlatlık açısından evlat edinme şartları ise şu şekildedir

  • Çocuk doğduktan sonra üzerinden en az 6 hafta gibi bir süre geçmesi gerekir. 6 haftadan daha az bir süre oldu ise evlatlık verilmesi mümkün olmaz
  • Ebeveyn ve aynı zamanda evlatlık verilecek olan kişi arasında en az yaş farkının 18 olması gerekir
  • Evlat verilecek kişinin ayırt etme yetisi bulunuyor ise mutlaka çocuktan rıza alınmalıdır
  • Evlat verilecek kişinin anne ve babası bulunuyor ise anne ve babadan rıza alınmalıdır. Eğer anne ve babası uzun bir süredir yok ise ayırt etme yetisine sahip değil ise ya da sağ değil ise o zaman anne ve babanın rızası alınmaz.

Evlat Edinme Nasıl Olur

Evlat sahibi olmak isteyen kişilerin mutlaka başvuruda bulunması gerekir. Birçok kişi evlat edinme nasıl olur sorusunun yanıtını merak eder. Evlat edinmek isteyen kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüğü’ne giderek buradan evlat edinmek istediklerini söyleyip başvuruda bulunabilirler. Ya da bu kişiler e-devlet şifreleri ile sisteme giriş sağlayarak buradan başvuru işlemini gerçekleştirebilirler. Ancak evlat sahibi olmak isteyen kişi yurt dışında yaşıyor ise bu durumda devletler arası evlat edinme yerlerine giderek başvuru işlemini gerçekleştirebilmeleri mümkündür. Birey tek başına evlat edinebilir ve aynı zamanda evli çiftler evlat edinmek istiyorlar ise ikisi de giderek başvuru işlemini gerçekleştirmelidir.

Evlat edinme sürecinde kurum tarafından istenilen bazı belgeler vardır ve bu belgelerin en fazla 2 ay içerisinde hazırlanması ve aynı zamanda kuruma teslim edilmesi gerekir. Belgeler koruma geç bir şekilde verilir ise o zaman süreç daha fazla uzar.

Kurum detaylı bir şekilde inceleme yapar ve bu incelemenin ardından ise davanın açılması şarttır. Evlat edinmek isteyen kişi yerleşim yerinde bulunan Aile mahkemesine girerek bu davayı açabilir. Ancak bulunmuş olduğu yerde Aile mahkemesi mevcut değil ise o zaman asliye hukuk mahkemesine giderek bu davayı açabilmesi mümkündür.

Kurum detaylı bir şekilde inceledi ve evlat edinme sürecinin olumsuz olmasına karar verdi ise bu durumda birey bir avukata giderek itirazda bulunabilir.

Kimler Evlat Edinemez

Evlat edinmek isteyen kişilerin bazı koşullara uyum sağlaması gerekir. Peki kimler evlat edinemez. Evlat sahibi olmak isteyen kişilerin şefkatli olması, evlatlık edindiği çocuğun refah için de yaşaması için gerekli şartları , çocuğa olan tutumu ve aynı zamanda davranışı sağlık sorunları, yaşam tarzı oldukça önemlidir. Eğer bireyin maddi olarak yetersizliği bulunuyor ise, cezaevinde bulunuyor ise, suçu var ise yoğun bir şekilde çalışma hayatı bulunuyor ise ya da sağlık sorunu var ise bu kişiler evlat edinemezler

Çocuk Hemen Evlat Edinilebilir mi

Çocuk hemen evlat edinilebilir mi bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Evlat edinmek isteyen kişiler için bazı prosedürler vardır. Bunlardan bir tanesi de evlat edinmek isteyen kişilerin çocuğa en az 1 sene bakması ve aynı zamanda eğitimine destek olması gerekir. Bu bir senelik süre sona erdikten sonra evlat edinme davası açılabilir.

Evlat Edinmek İçin Evlilik Şart mıdır

Evlat edinmek isteyen kişilerin evli olması şarttır. Evli olan bireyler bazı şartlara uyum sağladıkları takdirde evlat sahibi olabilirler. Bireyler tek başına da evlat edinebilirler. Bunun için de bazı şartlar bulunur. Bunlardan bir tanesi evlat sahibi olmak isteyen kişilerin 30 yaşını doldurmuş olmasıdır. Aynı zamanda çocuk ve ebeveyn arasında ise En az 18 yaş farkının olması gerekir. Evlat edinme sürecinde eğer çocuk ayırt etme gücüne sahip ise bu durumda çocuğun rızası mutlaka alınmalıdır.

Evlat Edinme Süreci

Evlat edinme süreci biraz uzun bir zaman alabilir. Çünkü kişilerin hemen evlat edinmesi mümkün değildir. Öncelikle çift ya da kişi evlat edinmek istediği zaman kuruma gider ve başvuru işlemini gerçekleştirir. Başvuru işlemi gerçekleştirildikten sonra ise kurum  kişilerin ya da kişinin yaşadığı yeri ziyaret eder. Eğer sonuç olumlu olur ise belirli bir süre sonra çocuk evlat edinmek isteyen kişinin yanında en az bir sene kalır. Bu durumda eğitim ve bakımı ebeveyn tarafından karşılanır. Bir senenin sonunda ise dava açılır.

Evlat Edinme Davalarında Psikolojik ve Sosyal Değerlendirmelerin Önemi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön