Evlat Edinilen Çocukların Miras Hakları ve Yasal Koruma

Evlatlık çocuğa miras hakkı düşüyor mu bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Türk hukukunda kan bağı önemli bir yere sahiptir. Kan bağı bulunmayıp mirasçı olabilmek için ise evlatlık işleminin hukuki bir şekilde yapılması gerekir. Hukuki bir şekilde bu işlem gerçekleştirildiğinde ise evlatlık olan kişi ebeveynin gerçek öz çocuğu gibi miras hakkına sahip olur. Hatta bu kişinin ad soyları yani çocukları ve aynı zamanda torunları gibi kişiler de mirasçı olmaya hak kazanırlar. Manevi evlatlar mirasçı olmaya hak kazanamazlar. Bu sebebe bağlı olarak da evlatlık sayılabilmek için ise hukuki prosedürlerin tamamlanmış olması şarttır. Yalnızca mirastan feragat yapıldığı zaman evlatlık olan kişi mirasa ortak olamaz. Aksi halde evlatlık hem biyolojik ailesinin hem de kendisini evlat edinmek isteyen aileye mirasçı olmaktadır.

 Evlat Edinmek İsteyen Kişi Nereye Başvuruda Bulunmalı

Evlat edinmek isteyenler oturma yeri Aile mahkemesine giderek evlat edinmek istediklerini belirtebilirler. Eğer kişilerin bulunmuş olduğu yerde Aile mahkemesi bulunmuyor ise ve aile mahkemesi sıfatında bir yer bulunuyor ise davayı oraya açabilirler.

Evlat Edinmenin Yararları Amaçları ve Sakıncaları

Babası, annesi olmayan çocukların koruma altına alınması bu çocuklara aile sevgisi sağlanması ve aynı zamanda çocuğu olmayan kişilerin ise evlat sahibi olmaları evlat edinmenin yararlarıdır. Kişilerin bazı şartlara uyum sağladığı takdirde evlat edinmeleri mümkündür. Çocuk sahibi olamamış kişiler evlat edinme işlemi sonrasında çocuk özlemini gidermiş olurlar. Bakıma muhtaç olan pek çok çocuk bulunur. Evlat edinme işlemi sayesinde ise bu çocuklar bir aile ortamı içerisinde büyür. Evlat edinmenin bazı sakıncaları bulunur. Kanun dışı menfaatler sebebi ile evlat edinmek istenir ise ya da evlat edinme işlemi amacının dışına çıkar ise bu durumda sakıncaları ortaya çıkarabilir. Çünkü bazı kişiler yasal olan mirasçılardan mal kaçırmak isteyebilir ya da paylarının azalmasına sebep olmak isteyebilir. Bu durumda ise evlat edinme başvurusunda bulunur. Ya da bir başka sebep ise kendine hizmet etmesi için evlat sahibi olmak isteyebilir. Çocukları satma veya organ nakillerinde kullanma gibi nedenlerden dolayı da evlat sahibi olmak için başvuruda bulunan kişiler olabilir. Bu sebebe bağlı olarak da evlat edinme talebi detaylı bir şekilde incelenir ve araştırılır. Bu tarz sorunlar tespit edildiğinde ise evlat edinme işlemi gerçekleşmez. Çünkü evlat edinme işleminde buradaki amaç evlat edinilecek çocuğun yararına olmalıdır.

Evlat Edinmek İsteyen Kişi Avukata Başvurmalı mıdır

Evlat edinmek isteyen kişiler için bazı şartlar bulunur. Usulü işlemler yapılmaz ise veya hatalı yapılır ise gerekli olan şartlar yerine getirilmez ise bu durumda hakim çocuğu evlatlık vermeyebilir. Peki evlat edinmek isteyen kişi avukata başvurmalı mıdır. Evlat edinme süreci uzun bir süreçtir. Herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmamak, davanın düzenli bir şekilde takibinin yapılması için profesyonel deneyimli ve işini uzmanlık ile yapan bir avukat tutmanız sizin için faydalı olacaktır.

Tek Başına Evlat Edinmek Mümkün mü

Evli çiftler en az 5 senelik evli oldukları zaman ve 30 yaşını doldurdukları zaman evlat edinebilirler. Peki tek başına evlat edinmek mümkün mü. Gerekli olan şartlar sağlanır ise kişinin tek başına evlat edinmesi mümkündür. Tek başına evlat edinmek isteyen kişide bulunması gereken şart 30 yaşını doldurmuş olmasıdır.

Evlat Edinmek İçin Anne ve Babadan Rıza Nasıl Alınır

Evlatlık edinilecek çocuğun anne ve babası bulunuyor ise anne ve babasının rızasını alınması gerekir. Peki evlat edinmek için anne ve babadan rıza nasıl alınır . Mutlaka anne ve babadan mahkeme önünde rıza alınmalı yazılı ve sözlü bir şekilde bildirilmelidir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki çocuğun doğumundan itibaren 6 hafta geçmemiş ise çocuk evlatlık verilemez. Evlatlık verilebilmesi için ise çocuğun 6 haftasını doldurmuş olması şarttır.

Evlat Edinilen Çocukların Miras Hakları ve Yasal Koruma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön