ÇOCUK NASIL EVLATLIK VERİLİR ?

İnsanların çaresiz kaldıklarında alabilecekleri en zor kararlardan birisi olan evladını evlatlık verme kararını almasıdır . Avukata gitmeden önce veya sonrasında konu hakkında detaylı bilgiye bloğumuzdan ulaşabilirsiniz. Fakat gerekli işlemler için avukata danışmanız gerekir. Gelelim ana konumuzun sorusuna. ÇOCUK NASIL EVLATLIK VERİLİR ?

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan afetlerde ailelerini yitiren çocuklarda dahil olmak üzere, ailesi hayatta olan ancak evlatlarına bakamayacak duruma düşmüş aileler tarafından tarafımıza çokça evladımı nasıl evlatlık verebilirim yönünde sorular gelmektedir. Bu taleplere ön bilgilendirme amacıyla kaleme aldığımız bloğumuzda evladını evlatlık vermek isteyen biyolojik aileler sorularına yanıt bulacaklar. Aşağıda verilen bilgiler doğrultusunda çocuğunuzu evlatlık vermenin yolları hakkında bilgiler edineceksiniz. Yazımızda evlatlık yasaları hakkında tüm detaylara yer verilmiştir. Çocuğunuzun evlatlık verilmesi için işlenecek olan sürecek hakkında bilgi sahibi olurken, hangi yasaya dayanarak kimlere evlatlık alma hakkı verildiğine de yazımızda ulaşacaksınız. İşte o bilgiler…

TMK Evlatlık Verme ve Evlat Edinme Hakkındaki Maddeleri

Türk Medeni Kanunu kısacası TMK evlatlık verme ve evlat edinme hakkındaki maddeleri sizlerle paylaşıyoruz. İşte o değerli maddeler…

Türk Medeni Kanunun 305 sayılı maddesi gereğince:

  1. Evlatlık verilecek çocuk çok küçük ise evlat edinmek isteyen kişinin en az 1 yıl çocuk bakımı ve eğitimi almış olması beklenir. Evlatlık verilmek istenen çocuğu evlat edinmek isteyen kişi ya da kişiler ile arasında biyolojik ilginin bulunmamasından dolayı bir eksiklik olacağı ihtimali vardır. Bu eksikliğin olmaması adına evlat edinmek isteyen çiftlerin veya kişinin 1 yıl deneme süresi olarak adlandırılan sürede çocuk bakımı ve eğitimi konusunda kendini denemesi beklenir. Kısaca hızlandırılmış bir kurs verilir.
  2. Evlat edinmek isteyen aileye verilecek olan çocuğun evlatlık dosyasını hakim onaylar. Evlat edinilmek istenen çocuğun aileye evlatlık verilirse çocuğun sağlıklı bir aile ortamında büyüyüp büyüyemeyeceğini düşünerek birçok olasılığı hakim göz önünde bulundurur. Bu olasılıklardan en önemlileri evlat edinilen çocuğun fiziki, sosyal ve ekonomik gelişiminin sağlıklı olarak tamamlayabileceği bir aile tarafından evlat edinilmesi için hakim elinden geleni yapar.
  3. Evlat edinmek isteyen ailenin altsoyunun bulunmaması koşulu Türk Medeni Kanununda kural olarak konulmamıştır. Kısacası evlat edinmek isteyen ailenin biyolojik çocukları olabilir. Evlat edinen aile kendi biyolojik evlatlarının yararlarının hakkaniyete aykırı biçimde zedelememesi gerekir. Kısaca evlat edinen ailenin diğer biyolojik çocuklarının miraslarını bölmek için evlat edinmemeleri gerekir. Yani hiçbir zaman biyolojik ve evlatlık çocukları arasında ailenin ayrım yapmaması gerekir.

Türk Medeni Kanunun 309 sayılı maddesi gereğince:

  1. Evlatlık verilecek çocuğun ya da çocukların evlatlık verilmeleri adına biyolojik anne ve babalarının onayları gerekmektedir.
  2. Tek bir kişi tarafından verilen onay kabul görmez.
  3. Anne veya baba ebeveyn haklarını kötüye kullanıyorsa hiçbir rıza aranmadan çocuk evlatlık verilebilir.
  4. Çocuğun evlatlık verilmesi adına biyolojik aileden sözlü veya yazılı beyan yani rıza alınarak tutanağa geçirilir.
  5. Tutanağa geçen evlatlık verme rızası aynı usulle 6 hafta içinde geri alınıp vazgeçilebilir. Fakat rıza geri alındıktan sonra çocuğun evlatlık verilmesi için tekrar başvuru yapılırsa bu başvuru kesindir ve geri alınamaz.
  6. Çocuğun doğumundan 6 hafta geçmeden önce rıza verilemez. 6 hafta geçmeden önce verilen rıza geçersizdir.

Önemli not:

a. Kim olduğu ve uzun süredir nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli yoksun bulunuyorsa,

b. Biyolojik çocuklarına karşı özenlerini yerine getirmiyorlarsa, biyolojik ailelerin evlatlarını evlatlık verirken devlet bu ailelere danışmaz.

Yukarıda bahsettiğimiz durumlar devletin bünyesinde yaşayan, çocuklarına yetemeyen ve ekonomik olarak zor durumda olan ailelerin evlatlarını daha iyi durumdaki ailelere evlatlık verirken ana ve babadan rıza alınmayacağı hallerin maddeleri sıralanmıştır.

Türk Medeni Kanunun 308 sayılı maddesi gereğince:

  1. Evlat edinilecek çocuğun yaşı en fazla 18 olmalıdır. 18 yaş üstü evlat edinilemez.
  2. Her şeyin farkında olan yani ayırt etme gücü yerinde olan çocuğun evlatlık verilirken rızası alınmalıdır.
  3. Evlat edinilecek çocuk veya genç vesayet altında ise vesayet dairesinin izni gerekir.

Türk Medeni Kanunun 313 sayılı maddesi gereğince:

  1. Erginlerin ve kısıtlıların evlatlık verilme sürecinde evlat edinenin altsoyunun açık muvafakatinin olması gerekir. Bunun anlamı birlikte evlat edinmeden önce her iki eşinde altsoyunun açık onayları aranır.
  2. Evlat edinen evlatlık alacağı çocuğu almadan önce evli ise eşine danışması gerekir.
  3. Evlatlık almadan önce aşağıdaki maddeleri yerine getirmiş olanız gerekir. Bu maddeler:
  • Evladını evlatlık vermek isteyen ailenin çocuğu bedensel ya da zihinsel özre sahipse “özel bir çocuk” olduğu görülür. Evlatlık verilecek çocuk sürekli olarak yardıma muhtaç olması sebebiyle evlat edinilecek aile ya da şahıs tarafından 5 yıldır başka bir özel çocuğun bakımını yapmış olması beklenir. Kısaca tecrübe aranır.
  • Evlat edinecek tarafından en az 5 yıl bu özel çocuğun bakılıp eğitilmiş olması gerekir.
  • Diğer haklı sebepleri olan ve en az 5 yıl aile ortamında yaşamış olan kişilere evlatlık verilir.

Evli Çiftlerin Evlat Edinmeleri Adına Gerekli Şartlar

Evli çiftlerin evlat edinmeleri adına gerekli şartlar hakkında yapılması gerekenler nelerdir? Bu sorumuzun yanıtını merak eden evli çiftlerimizi bilgilendirmek üzere bir araştırma yaptık. Evlatlık almak isteyen, evlatlık yoluyla manevi ailelerini kurma amacı güden ailelerin evlatlık almak için yapmaları gereken işlemleri aşağıda sıralıyoruz.

a. Evli çiftler birlikte evlat edinebilirler.

b. En az 5 yıl evli olma şartı vardır.

c. Eşler 5 yıldan fazladır evli ise yaş şartı güdülmeksizin evlatlık edinebilirler.

d. 5 yıldan az evli çiftlerin 30 yaşını doldurmaları şartı koşulur.

e. Evlat edinecek olan ailenin ayırt etme gücüne ulaşmış olması beklendiği için yaş ve evlilik süre şartı konulmuştur.

f. Eşlerden biri diğer eşin evladını evlat edinmek isterse çiftler en az 2 yıl evli olmalılar veyahut evlat edinmek isteyen birey 30 yaşını doldurmuş olmalı.

Yukarıda bahsi geçen evli çiftlerin evlat edinmeleri adına gerekli şartlar hakkında yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler aktardık. Türk Medeni Kanununda bulunan 306. madde gereği birlikte evlat edinme şartları ile ilgili açıklama getirmiş olan kanunda geçen şartları sizlerle paylaştık.

Bekar Kişilerin Evlat Edinmeleri Adına Gerekli Şartlar

Ülkemizde bazen kimsesiz kalmaktan korkan insanlar ya da evlenmemiş çocuk özlemi çeken belli bir yaşa gelmiş insanlarımız da evlat edinmek isteyebilirler. İster hiç evlenmemiş olsun isterse boşanmış olsun çocuk özlemi çeken bireyler belirli şartlar dahilinde evlatlık alabilirler. Bekar kişilerin evlatlık alabilmeleri adına gerekli şartları sizler için araştırdık. Yaptığımız araştırma sonucu elde ettiğimiz verileri hem evlat edinmek isteyen kişilerle hem de çocuğunu evlatlık vermek isteyenlerle paylaşıyoruz.

a. Bu madde Türk Medeni Kanunu 307. maddesinde geçmektedir.

b. 30 yaşını doldurmuş olan bireyler evli olmasalar da evlat edinebilirler.

c. Bekar kişilerin evlatlık almaları için bilinci yerinde olması yani ayırt edici yetiye sahip olmaları gerekir.

d. İstisna, evli kişilerden biri tek başına evlatlık alabilir.

e. Eşlerden birinin 2 yılı aşkın bir süredir nerede olduğu bilinmiyorsa gaiplik kararı alınmış olması gerekmez.

f. Eşler 2 yıla yakın veya aşkın bir süredir ayrı yaşıyorsa bunu mahkeme kararı ile kanıtlamaları gerekir.

g. Eşlerden biri 30 yaşını aşmışsa ve eşiyle evlatlık almanın mümkün olmadığını kanıtlarsa tek başına evlatlık alabilir.

Buraya kadar genel anlamda çocuğunuzu nasıl evlatlık verirsiniz ve nasıl evlatlık alırsınız konularını işlemiş bulunuyoruz. Özellikle Türk Medeni Kanunu tarafından onaylanıp yayınlanan Madde 308 ve Madde 309’dan bahsettik. Küçük ama ayırt etme duyusu olan çocukların evlatlık verilmeye olumlu bakıp bakmadıklarını araştırdık. Ailelerin evlatlarını evlatlık vermek için rızalarının alınması gerektiğini ve aynı zamanda evlatlık verilecek çocukların da rızalarının alınması gerektiğini kanunlarla kanıtlayıp destekledik. Ayrıca Türk Medeni Kanununda 313. maddede bulunan kararlar sayesinde ergenlik çağındaki gençlerin ve bu dönemi atlatmış olan en fazla 18 yaşında olan gençlerimizin evlatlık alınabileceği hakkında yapılması gerekenleri sizlerle paylaştık. Çocuklarınız arasında evlatlık vermek istediğiniz varsa evlatlık konusunda destek almak için web sitemiz üzerinden iletişime geçebilirsiniz. İletişime geçmek için tıklayınız.

ÇOCUK NASIL EVLATLIK VERİLİR ?

ÇOCUK NASIL EVLATLIK VERİLİR ?” hakkında 7 yorum

  1. Merhaba. 45 yaşında 20 senelik evliyim ve çocuğumuz olmuyor. Evlatlık almak istiyorum. Maddi durumum çok iyi . Ne isterseniz verebilirim .yeterki bana yardımcı olun. Teşekkür ederim.

    1. Merhaba numaranızı atarmısınız bi arkadaş var 4 ay sonra doğum yapacak kız aldıracaktı koyamadı birisine umut olsun dedi onu bağrına basssın dedi aldıracağıma dedi bebeği yeni doğmuş olarak verecek yasal şartlarla tabi sizi tanıyarak

  2. Merhaba 6 aylık kız bebeğe hamileyim . Evli değilim . Doğar doğmaz evlatlık vermek istiyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön