Boşanma davası duruşması, mahkemenin aşamalarına göre değişkenlik göstermektedir. Duruşmanın aşamaları çekişmeli boşanmalarda değişkenlik gösterir. Çekişmeli boşanmalarda 5 adet aşama bulunur. Bunlar dilekçe, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hüküm aşamalarıdır. Bir aşama sona ermeden diğer aşamaya geçiş yapılamaz. Belirlenen her bir aşamanın sona ermesi tutanaklar ile yapılır. Gerekli incelemeler ve tahkikat için hazırlık işlemleri ile duruşma başlatılır.
Boşanma davasında gerekli işlemlerin başlatılması, boşanmak isteyen birey tarafından başlatılmaktadır. Böylece boşanma davası açılır ve evliliklerini sonlandırmak isteyen bireyler mahkeme kararı ile evliliklerini sonlandırır. Boşanma davası, aile mahkemelerinde yürütülen bir dava çeşididir.
Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşma
Çekişmeli boşanma davası duruşması aşamalarının birincisine ön inceleme duruşması adı verilir. Davadaki tarafların mahkemeye iki defa dilekçe sunma hakkı bulunur. Davacı, davayı açma dilekçesini; davalı ise cevap dilekçesini sunmaktadır. Dilekçelerin mahkemeye sunulması için 2 haftalık bir süre bulunur. Davanın açılma süresinden 5 ile 6 ay sonra ön inceleme duruşması açılır.
İlk duruşmada hakim, dava şartlarını ve itirazları inceler. Böylece taraflar arasındaki uyuşmazlıklar kesin olarak belirlenir. Duruşma başladığında taraflar, sulhe teşvik edilir ve her iki tarafın da beyanı alınır. İlk duruşmaya mazeret bildirmeden gelen taraf olduğunda mahkeme dosyayı geçici olarak işlemden kaldırır. Yeni dilekçelerin hazırlanması için taraflara 3 aylık süre verilir. Bu süre sonunda dilekçe verilmediğinde, dava açılmamış sayılır.
Çekişmeli Boşanma Davasında Son Duruşma
Boşanma davası duruşması aşamalarının sonuncusu sözlü yargı aşaması olarak adlandırılır. Dava için belirlenmiş ilk 4 aşamanın sonuca ulaştırılmasından sonra son duruşma aşaması başlar. Son duruşmanın tarihinin taraflara bildirilmesi gerekir. Tahkikat aşaması bittiğinde her iki taraf da hazırsa sözlü yargılama aşaması başlar.
Son duruşmada hakim, tarafların son kararlarını tekrar sorar. Davalı, son duruşmaya gelmezse yokluğunda verilen karardan itiraz etme hakkı bulunmaz. Dava açan kişi son duruşmaya katılmazsa dosya, işlemden kaldırılacaktır. Mahkemenin sonuçlanması için gereken işlemler tekrar edilecektir. Karar aşamasında dilekçe yazılabilir. Yeni deliller sunulamaz ve tanık getirilemez.
Kadınlar Boşandıktan Sonra Hemen Evlenebilir Mi?
Kadınların boşandıktan sonra yeniden evlenmesi konusunda bazı düzenlemeler bulunur. Bu düzenlemeler, Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen 132.maddede yer almaktadır. Bekleme süresinin yalnızca kadınlar için olması bazı tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bekleme süresindeki düzenlemeler birçok ülkede geçerlidir. Kadınlar için bekleme süresi olarak belirtilen durum, doğum yapma süreci nedeniyle ortaya çıkmıştır.
Mahkemede boşanma davası duruşması tamamen bittiğinde hamile olan kadın, 300 günlük bir süre sonunda yeniden evlenebilir. Bu süreye iddet adı verilir. Belirlenen süre, soy bağının karışmasını engeller. Kadının hamile olmadığı zamanlarda ise hakimin izni ile rapor alınır. Rapor sunulduğunda boşanma davası karar duruşması sırasında hakim, belirlenen süreyi kaldırarak kadının evlenmesine izin verir.
Boşanma Davasında Duruşmalara Katılmak Zorunlu Mu?
Boşanma davası duruşması için belirlenmiş bazı kurallar bulunmaktadır. Mahkemeye gelme zorunluluğu, tarafların avukata vekalet vermesi durumunda sona ermektedir. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların mahkemeye gelmesi gerekmektedir. Bu durumun sebebi, tarafların özgür iradeleri ile hemen boşanmak istemelerini hakime kanıtlamalarının gerekmesidir. Anlaşmalı boşanmada taraflar duruşmaya gelmezse dava sonuçlanmaz ve boşanma duruşması ileri bir tarihe ertelenir.
Çekişmeli boşanma davası, kanıta dayalı olan bir dava şeklidir. Çekişmeyi ortaya çıkaran durumların avukat tarafından belirtilebilmesi nedeni ile tarafların duruşmaya katılması zorunlu değildir. Davayı açan taraf duruşmaya katılmazsa dava, üç ay ileri bir tarihe ertelenir. Davalı tarafın duruşma için avukatı yoksa ve kendi de duruşmaya katılmıyorsa, kararlara itiraz etme hakkı kalmaz.
Boşanma Davasında Avukat Tutulması Zorunlu Mu?
Boşanma davasında avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Boşanma davasının türü ne olursa olsun avukatı bulunmayan tarafın duruşmaya mutlaka katılması gerekmektedir. Özellikle çekişmeli boşanmalarda maddi manevi tazminat, nafaka ve velayet konularında anlaşmazlıklar bulunur. Bu anlaşmazlıkların çözülebilmesine yardımcı olan bir avukatın bulunması tarafların yararına olacaktır.
Boşanma davası duruşması zamanından önce avukat tutulması gerekir. Noterden çıkarılan özel bir vekaletname ile avukatın dava sürecindeki yetkisi belirtilir. Vekaletin onaylı kopyasının avukatı tutan kişide bulunması gerekir. Vekaletnamenin aslı ise mahkemeye verilir. Avukatlık ücretleri, davadaki sorunlara, davanın türüne ve davanın görüldüğü ile göre değişkenlik göstermektedir.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti
Boşanmak isteyen eşlerin çocuğunun bulunması durumunda boşanma davası duruşması kararları çocuğun güvenliğini korumaya yönelik olacaktır. Velayeti hangi tarafın alacağı belirlenirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Çocuğun gelişimi göz önünde bulundurularak karar verilir. Çocuk, kendini ifade edemeyecek kadar küçükse annenin ve babanın fikirleri değerlendirilmektedir.
Çocuk, kendini ifade edebilecek durumda ise çocuğun fikirleri de göz önünde bulundurulur. Anne ve babanın ekonomik geliri, sağlık durumu ve kardeşlerin ayrılmaması velayette incelenen en temel konulardır. Velayeti alan kişinin başka biriyle evlenmesi, akıl sağlığını kaybetmesi ve kaza geçirmesi gibi durumlarda velayet değişikliği yapılabilmektedir.
Boşanma Davasında Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Boşanma davasındaki mal paylaşımı, davanın açıldığı tarih üzerinden değerlendirilmektedir. Davanın açılmasına kadar alınmış olan malların paylaşımı yapılmaktadır. Bu mallar ortak mal olarak kabul edilir. Yani ortak olan mallar tarafların arasında yarı yarıya bölüşecektir. Mal paylaşımı için açılan davalar, boşanma davası duruşması ile ayrı bir çözüme kavuşturulmaktadır.
Mal paylaşımı ve boşanma davaları ayrıdır fakat boşanma davası ile eş zamanlı olarak açılır. Mal paylaşımı, katılma alacağı ve katkı payı alacağı olarak iki temel üzerine kuruludur. Evlilikte eşlerden birinin mal varlığının yarısının diğer eşe geçmesi katılma alacağıdır. Eşlerin mal sahibi olmak için yaptıkları nakit yardımı geri talep etmesi de katkı payı alacağıdır.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa
Sn İbrahim halil aydın avukatimiz başarılı bir avukatir davasının arkasında durup elinden geleni yapmaktadır herşey icin tşk ederim