Boşanma Davası

Boşanma davası, aile mahkemesi kapsamında görülen ve diğer hukuk davalarından ayrı tutulan bir dava çeşididir. Boşanma davasında çekişmeli veya anlaşmalı olmak üzere iki farklı seçenek bulunmaktadır. Davanın açılması sonucunda tazminat, nafaka, eşyaların paylaşımı gibi konuların da dava ile çözülmesi gerekmektedir. Dava süreci, boşanma sürecinde olan bireyler arasında maddi ve manevi bazı sorunların çıkabilmesine neden olmaktadır. Mahkeme tarafından boşanma kararı verildiğinde mal paylaşımı haricindeki sorunlar ortadan kalkmaktadır. Mal paylaşımının çözüme kavuşturulamadığı boşanmalarda ise mal paylaşımı davası, boşanma davasının kararından sonra ya da eş zamanlı olarak ayrı bir dava ile yürütülmektedir.

Boşanma Davası Nedir?

Kanunen resmi olan evliliğin, hukuka uygun olarak sona ermesine boşanma adı verilir. Boşanma davası ise evli çiftlerin evliliklerini sonlandırmaları için verdikleri kararların mahkeme ile çözülmesi anlamına gelmektedir. Evliliğini sürdürmek istemeyen bireyler, çeşitli sebepler belirterek dava açtıktan sonra boşanmayı talep edebilmektedir. Boşanma davası işlemleri, boşanmak isteyen birey tarafından başlatılmaktadır. Boşanma davaları genel ve özel sebepler olarak iki ayrı başlık altında incelenmektedir. Zina, akıl hastalığı, onur kırıcı davranışlar, evlilik birliğinin zedelenmesi ve terk gibi özel nedenlerden dolayı boşanma davası açılabilmektedir. Anlaşmalı boşanmanın açık bir şekilde belirtilmediği davalar, evlilik birliğinin zedelenmesi olarak değerlendirilir ve kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulur.

Boşanma Davasında Görevli Mahkeme

Boşanma davası görevli mahkeme, Türk Medeni Kanunu’nun 167 sayılı maddesinde belirtilmiştir. Aile mahkemelerinin bulunduğu yerde boşanma davaları aile mahkemelerinde görülür. Asliye hukuk mahkemeleri ise aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde görevlidir. Davada yetkili mahkeme, taraflardan birinin ikamet ettiği yerde veya boşanma davasından önce 6 ay geçmek koşuluyla yaşadıkları yerdeki mahkemedir. Dava açan kişinin ikametgahını değiştirmesi durumunda yeni yerleşim yerinde boşanma davasını açabilir. Diğer bir yandan, davacı olan kişi, davayı eşinin ikamet ettiği yerde de açabilmektedir. Eşlerden birinin davadan önce evi terk etmesi durumunda başka bir şehre taşınan eş, kanunu düzenlemeler sayesinde kendine ait bir mülkü bulunmasa bile geçici olarak kaldığı yerde de boşanma davası talebinde bulunabilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açmanın süreci, çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere farklılık göstermektedir. Aile mahkemesi, hem çekişmeli boşanma davalarını hem de anlaşmalı boşanma davalarını sonuca ulaştırır. Çekişmeli boşanma davası evrakları, boşanmak isteyen kişi tarafından hazırlanır. İki adet dilekçe, davayı açacak tarafın eklemek istediği belgeler ve kimlik fotokopisi belgelerinin hazırlanması ile dava açılabilmektedir. Çekişmeli boşanma davasının süreci boşanma nedenlerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenler, genel ve özel sebepler olarak iki farklı kategoride incelenmektedir. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan özel boşanma nedenleri kanıtlandığında hakim, davayı boşanma ile sonlandırmak zorundadır. Özel davalardaki durum kanıtlanmadığında ise genel nedenler ile mahkeme sonuçlandırılamaz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma çeşitleri arasında yer alan anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkemenin belirlenmesi için yerleşim yerinin önemi yoktur. Boşanma davası, tarafların tercih ettiği herhangi bir adliye tarafından başlatılabilmektedir. Boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma davası kapsamında yer alan en önemli unsurdur. Boşanmak isteyen tarafların aile mahkemesine sunduğu boşanma protokolüne göre dava sonuçlandırılır. Çekişmeli boşanma ile anlaşmalı boşanma davasında görülen bazı farklılıklar bulunmaktadır. Boşanma davası dilekçesi, tebligat ya da ön izleme gibi adımlardan sonra direkt olarak duruşma tarihi belirlenir. Aile mahkemesinde görevli hakim, tarafların mahkemeye sunduğu protokolü onaylar ve böylece boşanma davası sonuçlanır. Davanın son anlarında taraflardan birinin vazgeçme durumu oluşmadığı sürece, dava boşanma kararı ile sonuçlanır.

Boşanma Davasında Gerekçe Göstermek Zorunlu mu?

Boşanmak için dava açan taraf, dava için yazdığı dilekçe içerisinde boşanmasına sebep olan somut bir delil belirtmek zorundadır. Geçimsizlik ve şiddet gibi sorunlar genel sebepler arasında sayılırken evi terk etme, aldatma gibi sebepler ise özel nedenler arasındadır. Boşanma davasındaki tarafların, davadan önce belirttikleri nedenleri ispat etmeleri gerekmektedir. Taraflar, davayı açmak için öne sürdükleri nedenleri ispat edemezlerse boşanma davası kabul edilemez. Boşanma davasını açacak olan taraf hem eşinin kusurlu ve haksız olduğunu hem de boşanma sebebini doğru bir şekilde belirtmelidir. Davayı açan tarafın öne sürdüğü sebep kendi hatasına bağlı ise boşanma davası başvurusu kabul edilemez.

Boşanma Davası Süresi

Anlaşmalı boşanma davalarının bir karara bağlanması tek celsede bitmektedir. Anlaşmalı olan boşanma davalarının sonuçlanması genel olarak 1 ile 4 ay arasında sürmektedir. Çekişmeli boşanma davasında ise belirlenen net bir sınır bulunmamaktadır. Çekişmeli boşanma davasının sonuçlanması için yerine getirilmesi gereken birçok aşama bulunmaktadır. Kanuna uygun tebligat yapılması ve ön inceleme, inceleme ve karar duruşması olarak adlandırılan aşamalar, çekişmeli boşanma davası sürecini oluşturmaktadır. Belirlenen aşamaların haricinde tanık sayısı, evrakların mahkemeye ulaşma süresi ve tanıkların ikamet ettikleri bölgeler de çekişmeli boşanma davasının süresini etkiler. Çekişmeli boşanmalar genel olarak 1.5 ile 3 yıl içerisinde sonuca ulaştırılmaktadır.

Boşanma Davasında Tarafların Duruşmaya Katılması Gerekli mi?

Boşanma davası için belirlenmiş kurallara göre davanın taraflarının vekalet verdiği avukatı bulunuyorsa mahkemeye gelme zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında ise taraflar, mümkün olan en kısa süre içerisinde boşanmak istediklerini kanıtlamak için duruşmaya katılmaları gerekmektedir. Bu durumun nedeni, kararı verecek olan hakimin iki tarafı da dinlemesi ve boşanmanın özgür irade ile gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmesi zorunluluğunun bulunmasıdır. Çekişmeli olan boşanma davaları, kanıta dayalı bir dava çeşididir. Taraflar, boşanmalarının sebeplerini deliller ortaya koyarak ispat etmeye çalışırlar. İspat, tazminat, nafaka ve velayet durumlarının avukat tarafından ortaya konulabilmesi nedeni ile tarafların mahkemede bulunması zorunlu değildir.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Boşanma Davası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön