Avukat Ücretleri Ne Kadar?

kamu gorevinen çıkarma iptal davası hangi mahkemede açılur

Avukat ücretleri, belirli koşullara göre değişim gösterebilmektedir. Avukatların ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan değeri ifade etmektedir. Serbest bir meslek faaliyeti olan avukatlık, hukuki alandaki bilgi ve tecrübelerin müvekkile aktarılarak yarar sağlanması amacını güder. Tabii her meslekte olduğu gibi avukatlık mesleğinde de hukuki danışmanlık ve diğer hukuki boyuttaki hizmetlerin bir ücreti vardır.

Avukata ücret ödenmesi yasal bir zorunluluk olduğu gibi bununla birlikte asgari ücret tarifesinde belirlenen miktarların altında ücret sözleşmesi yapılması da yasaktır. Avukatlık için asgari ücret tarifesi altında vekalet ücreti kanunlar gereği kararlaştırılamaz. Avukatların ücretsiz dava alması durumunda bu konu baro yönetim kuruluna bildirilmektedir.

Avukatlık Ücretleri Nasıl Belirlenir?

Avukatlık asgari ücret tarifesi, Türkiye Barolar Birliği tarafınca belirlenir. Ek olarak avukat ile müvekkil arasında alınacak vekalet ücreti, bu alt sınırlara uymak koşuluyla avukat ve müvekkili arasında sözleşmeyle belirlenir.

Avukat ücretleri iki şekilde belirlenir;

  1. Avukat ve müvekkil arasında serbest bir şekilde düzenlenen avukatlık ücret sözleşmesi baz alınarak ödenmesi gereken ücret kararlaştırılır. Bu türdeki sözleşmeler ile belirlenen ücrette de yasal sınırlamalar mevcuttur. Örnek olarak serbest şekilde düzenlenen ücret sözleşmesi ile belirlenen ücret, asgari ücret tarifesinden az olamaz ve dava değerinin yüzde 25’ini de aşamaz.
  • Avukatlık ücretinin kararlaştırılmaması, taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesinin bulunmaması, ücret sözleşmesinin belirgin olmaması, sözleşmenin tartışmalı olması ve ücret sözleşmesinin ücrete ilişkin hükmü geçersiz sayıldığında bazı kurallar devreye girmektedir. Bu hallerde; davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilâmın kesinleştiği tarihteki dava konusu, değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenmektedir. Fakat bu belirlemenin koşulu da ücretin asgari ücret tarifesinin altında olmamasıdır. Değeri para ile ölçümlenemeyen davalarda ise avukatlık için asgari ücret tarifesi devreye girmektedir.

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu kapsamında avukatlığın ücretli bir kamu hizmeti olduğu birçok maddede gösterilmiştir. 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu içerisinde vekalet sözleşmesine uygulanacak yasa hükümlerine yer verilirken 6100 Sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun bir maddesinde vekil ile takip edilen işlerde avukatlık ücretinin olduğu ifade edilmiştir. Türkiye Barolar Birliği, her yıl yenilenen Avukatlık asgari ücret tarifesini oluşturarak resmi gazete duyurmaktadır.

Ücretsiz Avukata Danışma Mümkün Mü?

Avukatlık mesleği, bilindiği gibi kanun gereğince yapılmakta ve avukatın yaptığı her türlü hukuki iş bu kanuna göre gerçekleşmektedir. Ek olarak her sene düzenli olarak avukatlık asgari ücret tarifesi belirlenerek avukata ödenecek miktarların bu tarifenin altında olmaması kararlaştırılmaktadır.

Avukatlık kanunu 164. Maddesinden çıkan sonuç, tüm hukuki iş ve danışma hizmetinin ücrete tabi olduğu yönündedir. Avukatlık ücretleri alınmadan bir hukuki iş yapılacaksa bunun baroya bildirilmesi gerekir. Bu sebeple avukatlar ücretsiz danışma hizmeti ile birlikte herhangi bir karşılık olmadan görev yapamazlar. Ücretsiz danışma vererek diğer avukatlara karşı haksız bir rekabete giren avukatların da idari yaptırımlara çarptırılması mümkündür.

Ücretsiz şekilde bir avukattan danışmanlık almak için ya da ücretsiz avukat tutmak için Baroya başvuru yapmalısınız. Her ilde bulunan Baro teşkilatlarından yaşadığınız şehirdekine başvuru yapabilirsiniz. Herhangi bir mal ve gelirinizin olmadığını belgelemeniz halinde ücretsiz şekilde baronun tayin ettiği bir avukatın bilgisinden yararlanarak hizmet alabilirsiniz.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Avukat Ücretleri Ne Kadar?

Avukat Ücretleri Ne Kadar?” için bir görüş

  1. 5237 sayılı TCK.nun 244/2 maddesi gereğince bilisim suçundan 6 ay hapis cezası aldım 2013 yılında mahkeme karar verildi. Ben özel güvenlik görevlisiyim silahlı kimlik kartım silahsız çevrildi. Bir daha silahlı kimlik kartı alabilir miyim? Sabıka kayıtları belirli bir dönemler de siliniyormuş bu konuda bilgi verir misiz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön