Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin boşanmaya ilişkin tüm hukuki sonuçlar üzerinde özgür iradeleriyle uzlaştıkları dava türüdür.  Buna göre evlilik birliğini sona erdirmek isteyen taraflar mali hesaplar, çocukların durumu gibi konularda anlaşmışlardır. Eşlerden birisinin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesiyle bir anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenir.

8.12.2001 tarihinde yayınlanan 4721 sayılı Medeni Kanunu’na göre boşanma davaları çekişmeli veya anlaşmalı olarak açılabilir. Çekişmeli boşanma davasında çocuğun velayeti, mal paylaşımı, nafaka  gibi konularda anlaşmazlıklar vardır. Davalı taraf maddi veya manevi tazminat talebinde bulunuyor olabilir. Anlaşmalı boşanma davasında ise taraflar öncesinde bu konularda uzlaşıya varmış, hukuki anlamda çekişme kalmamıştır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Medeni Kanun’a göre anlaşmalı boşanma davası için görevli birim Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesi’nin yer almadığı bazı küçük ilçelerde Asliye Hukuk Mahkemeleri görev alır. Dava açılabilmesi için evlilik birliğinin temelden sarsıldığının ifade edildiği bir dilekçe hazılanmalıdır.

Aile Mahkemesine sunulacak dilekçede anlaşmalı boşanma protokolüne atıf gerçekleştirilmelidir. Protokol üzerinde tarafların anlaştığı belirtilmeli ve ek olarak dilekçeyle birlikte sunulmalıdır. Akabinde mahkeme tarafından taraflara duruşma tarihi iletilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Dava açarken yazılı olarak sunulacak anlaşmalı boşanma protokolü sürecin daha hızlı ilerlemesi açısından avantajlıdır. Ancak bu protokolün mahkemede sözlü olarak da belirtilmesi mümkündür. Yazılı olarak verilecek protokolde eşlerin boşanma şartlarını hür iradeleriyle kabul ettiklerini belirten imzaları gereklidir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde evlilik birliğinin sona ermesinin mali sonuçlarına yer verilmelidir. Hangi tarafın yoksulluk nafakası ödeyeceği, miktarı, aralıkları, artış oranı gibi ifadeler belirtilmelidir. Maddi veya manevi tazminat, eşya paylaşımı gibi kalemler zorunlu olmamakla birlikte protokole eklenebilir.

Anlaşmalı boşanma davasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi çocukların durumuna ilişkin düzenlemedir. Çocukların velayetinin kimde olacağı, diğer tarafın çocuklarla ilişkisinin ne şekilde olacağı protokolde belirtilmelidir. Velayetin kimde olacağı kararlaştırılmış olsa dahi mahkeme önünde çocuğun yüksek menfaati önemlidir.

Konuya ilişkin daha fazla bilgi almak için “Boşanma Davasında Çocuklar Kime Bırakılır” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Zorunlu başlıklar olan çocukların durumu ve mali sonuçlar dışında ihtiyari unsurlar da protokole eklenebilir. Zorunlu olmayan kalemlerin mahkeme önünde kabul edilmesi hakimin değerlendirmesine bağlıdır. Eğer değerlendirme sonucunda protokoldeki zorunlu kalemlerin gereken koşulları sağlamadığı tespit edilirse çekişmeli yargıya taşınabilir.

Anlaşmalı boşanma davası şartları nelerdir?

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları

Türk Medeni Kanunu’na göre anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için belli başlı bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartların en önemlileri şu şekildedir:

  • Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için ilk öncelikli şart, resmi evlilik süresinin bir yılını doldurmuş olmasıdır. Resmi nikah öncesindeki nişanlılık veya  imam nikahı gibi dönemler bu sürece dahil edilemez. Evlilik ilişkisi bir yılın altında olan eşler için bu davanın açılabilmesi mümkün değildir.
  • Mahkemeye boşanma davası açan eşin tüm taleplerini davalı eş kabul etmelidir veya birlikte dava açmalılardır. Ek olarak çekişmeli olarak açılan boşanma davasında tarafların beyanları doğrultusunda anlaşmalı boşanma yapılabilir.
  • Eşler boşanma iradelerini mahkemede hakim huzurunda şahsen açıklamalılardır. Tarafların bizzat dinlenmesi, anlaşmanın özgür iradeyle gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendirmek için gereklidir. Buna ilişkin açıklama avukat aracılığıyla yapılamayacağı gibi, hakim iradenin fesada uğradığını tespit ederse başvuruyu reddedebilir.
  • Hakim, eşlerin boşanmanın sonuçlarına ilişkin anlaşma sağladıkları şartları uygun bulmalıdır. Gerekli gördüğü durumlarda anlaşmalı boşanma davasının şartlarında değişikliğe gidebilir.

Tüm bu şartların yerine getirilmiş olması, sürecin anlaşmalı şekilde devam edeceğinin garantisi değildir. Bazı durumlarda anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanmaya dönüşebilmektedir. Bu konuda uzman bir avukat ile çalışmak dava sürecinin mevzuata uygunluğu açısından gereklidir.

Anlaşmalı Boşanma Aşamaları

Taraflar arasında boşanma kararı alındıktan sonra bir protokol hazırlanır ve taraflarca imzalanır. Dava dilekçesi ve protokol ile birlikte aile mahkemesine anlaşmalı doşanma davası için başvuru yapılır. Taraflar kendilerine iletilen duruşma tarihinde mahkemeye giderler ve iradelerini açıklarlar.

Mahkeme uygun gördüğü takdirde anlaşmalı boşanmalarına karar verir ve gerekçeli karar hazırlanır. Gerekçeli kararın bildirilmesinin ve kesinleşmesinin ardından taraflar resmi olarak boşanmış olurlar. Akabinde karar nüfus müdürlüğüne tebliğ edilecek ve taraflar kimliklerini değiştirebileceklerdir. Anlaşmalı boşanma davası aşamaları usul ve şekil yönünden farklılık göstermekle birlikte genel hatlarıyla bu şekildedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer

Anlaşmalı boşanma davasının ne kadar sürede sonuçlanacağı bulunulan şehirdeki mahkemenin yoğunluğuna göre değişebilir. Bununla birlikte çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha kısa sürede ve genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Kesin süre belirtmek mümkün olmamakla birlikte, tümüyle usule uygun gerçekleşen davalar ortalama bir ayda sonuçlanmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası kendi içerisinde bir takım teknik prosedürler içermektedir. Dilekçenin ve boşanma protokolünün uygun şekilde hazırlanması dava sürecini hızlandıracaktır. İlaveten protokolde yer alacak şartların bazıları ilerleyen dönemlerde taraflar açısından sorun yaratabilir. Bu hassas sürecin alanında uzman bir avukat tarafından yürütülmesi taraflar açısından en sorunsuz yöntemdir.

Şanlıurfa anlaşmalı boşanma davası avukatı ve danışmanlık hizmeti almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

+90 0542 761 84 06

www.ibrahimhalilaydin.com

E MAİL: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

address : Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı kat:2 no :217 Haliliye Şanlıurfa

https://g.page/r/CWmruL4XqMswEAE

https://www.youtube.com/channel/UC2tCXK3iOFb27mShQlol1CA

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir?” hakkında 2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön