ALMANYA VE İLTİCA

  • ALMANYA VE İLTİCA (Deutschland ). Avrupa kıtasının en büyük nüfusuna sahip olmakla beraber iş potansiyeli ve yüksek hayat kalitesinden dolayı bir çok kişinin yaşamak için hayalini kurduğu ülkelerden biridir. Durum böyle olunca almanya ve iltica konularının incelenmemesi mümkün değildir.Bu yazımızda almanya ‘ya iltica etmek isteyenler için kısa bir bilgilendirme yazısı yazmak istedik.

A-ALMANYA NÜFUSU VE ÖZELLİKLERİ

Almanya 85 milyona yakın nüfusuyla avrupa’nın en kalabalık ülkesidir. Nüfusun büyük bir oranı göçmenlerden oluşmaktadır. göçmenler arasında en büyük kitle Türkiye’den göç edenlerden oluşmaktadır. onları sırasıyla İtalyanlar , Sırbistanlılar ,Yunanlar ,Polonyalılar takip etmektedir. ülkede gelişmişlik bölgeden bölgeye çok fark etmediğinden dolayı nüfus ülkeye genel bir dağılım göstermiştir. ama tabi büyük şehirlerde bu oran daha yoğundur. almanya hristiyan bir ülke olup alınan göçlerle farklı din ve inançlara sahip kesimlere de ev sahipliği yapmaktadır. özellikle son yıllarda ortadoğuda yaşanan olaylardan dolayı müslümanlar bu ülkeye yoğun bir şekilde göç etmişlerdir. almanya avrupaya göç edecek olanların aklında bulun ülkelerden birisidir hatta birincisidir denilirse yanlış olmayacaktır.Durum böyle olunca bu ülkeye resmi ya da gayriresmi yollardan giren insanlar iltica yoluna başvurmaktadır . 

 

B-ALMANYA  EKONOMİSİ 

Almanya dünyanın en güçlü ekonosine sahip ülkelerinden biridir . yüksek teknoloji etkin bir şekilde kullanan almanya bu sayede üretim noktasında bir süper güç haline gelmiş ve ihracaata dayalı bir ekonomik politikaya sahiptir. sanayide , tarımda ,tıbbi cihaz ve ilaçların üretiminde  adeta harikalar yaratmaktadırlar . ülke üretim ve ihracaat üzerine bir ekonomiye sahip olduğundan dolayı yüksek miktarda iş gücüne ihtiyaç duymaktadır. almanya daki insan kaynağıyla bu ihtiyacı karşılamak mümkün olmadığından dolayı ülke bu açığı yurtdışından gelecek olanlarla karşılama yoluna gitmektedir.


AMERİKA’DA NASIL İLTİCA EDİLİR ?

C- ALMANYA VE İLTİCA

1-Almanya’ya nasıl iltica edilir ?
A-Kimler iltica edebilir?
-Savaş ,çatışma ve iç kaos mağdurları
-Temel insani hakları ihlal edilenler (kişisel hürriyet , yaşam hakkı vb.)
-Siyasi ,dini ,felsefi vd. görüşlerinden dolayı baskı ve ayrımcılığa maruz bırakılanlar
-Etnik kökenininden dolayı ayrımcılığa maruz kalanlar
-Artan şiddet ve tehdit olayları mağdurları ( mafya ,çete ya da benzer grup veya cemaatlerin egemen olmasından dolayı)

B-Nereye başvuru yapılır ?

Almanya’ya iltica başvurusunda bulunmak istiyorsanız, başvurunuzu Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge – BAMF) yapmanız gerekmektedir.Bulunduğunuz bölgedeki BAMF ‘ a ilk başvuruyu yapmalısınız.BAMF  iltica için gerekli olan fromu verecek ve doldurmanızı isteyecektir. Daha sonra size iltica randevusu verecektir. İltica için sizi mülakata tabi tutacaklardır. Bu mülakatta iltica için sebeplerinizi somut delillerle ispat etmelisiniz . Aksi durumda iltica talebiniz kabul edilmeyebilir.

C-iltica için gerekli evraklar nelerdir?

İltica için gerekli olan evraklar sizin iltica sebebinizi açıkça kanıtlayan belgelerden oluşması gerekmetedir. Ayrıca bu belgelerin eksiksiz olarak düzenlenmiş olması şarttır. Özellikle mülakat esnasında bu belgelerin  incelenecek olması belgelerin önemini daha da arttırmaktadır.

D-Avukat tutma zorunluluğu var mı ?

BU DURUMDA AVUKAT TUTMA ZORUNLULUĞU BULUNMAMAKTADIR . ANCAK BU KONUDA UZMAN BİR AVUKATTAN YARDIM ALMAK İŞİNİZİ ÇOK DAHA KOLAYLAŞTIRCAKTIR.Başvurunuz olumsuz sonuçlandığı takdirde mahkeme aşamasında uzman bir göç ve iltica alanında uzman avukattın yardımı duurmunda hızlı olarak olumlu sonuç alabilirisiniz .

E-İltica başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır ?

İltica başvurlarının sonuçlandığı belirli bir süre bulunmamaktadır. Bu süre iş yoğunluğu , bilgi ve belgelerin toplamasında geçen süreler , politik nedenler ,başvurucunun kişisel nedenleri gibi durumlardan dolayı süreç farklı sürelerde sonuçlanabilmektedir.

F-İltica başvurularında herhangi bir ücret ödenir mi ?

İltica başvurularında herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yok . Ancak hukuki destek almak isterseniz bu durumda ücret ödemek zorunda kalabilrisiniz. Bu ücret avukat veya bu işle uğraşan ofislere ödenir.

G-iltica başvurusu tamamlanıncaya kadar kampta mı kalınır ?

İltica süresi içerisinde sizin kamplara yerleştilme durumunuz olabileceği gibi bu süreyi kamp dışında belirlenen yerlerde de geçirebiliriniz. Kamp dışındaki masraflar tarafınızca karşılanır .

H-İltica başvurularında herhangi bir ücret alınır mı ?

İltica başvurularında başvuruculardan herhangi bir ücret alınmaz . Ancak siz tercihen avukat ve ilgili ofislerden hizmet almak isterseniz ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.

I-Türkiyeden iltica başvurusunda bulunabilir miyim ?

İltica başvurusunda bulunabilmek için o ülkenin sınırlarına girmiş olmak gerekmektedir. Dolayısıyla türkiye’den yapacağınız başvurular kabul edilmez . Konsolosluklara gönderilen iltica istemli başvurular sonuçsuz kalmaktadır.  

İ-İltica etmem durumunda tekrardan türkiyeye gelebilir miyim?

Almanya tarafından iltica talebiniz kabul edilirse size geçici veya kalıcı oturum izni verilecektir. Ancak bu durumda  kesin olarak seyahat etme kısıtlamasının olmayacağı anlamına gelmeyecetir. Oturum hakkı aldıktan sonra ve herhangi bir kısıtlama bulunmadığı takdirde seyahat edebilirsiniz.

AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN

av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Avukatlık Kanunu’na göre avukatların ücretsiz danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermesi yasaktır. 

SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU ,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD –SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydn@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER  . MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.

Bu bir uyarı
BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR.İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.


YURTDIŞINDA VEKALET VERME

ALMANYA VE İLTİCA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön