Adam öldürme cezası kasten adam öldürme suçu altında ağırlaştırılmış cezaya dönüşür. T.C.K. nin 81 maddesinde de adam öldürme suçuna ve bu suçun ağırlığına dikkat çekilmektedir. Adam öldürme suçu kanun önünde bilinçli ve bilinçsiz yapılmasına bağlı olarak ayrılır. Bu durum ise yargı sürecini etkiler. Adam öldürme suçu bir kişiyi hayatından mahrum bırakma suçudur. Bu durum hukuk önünde ağırlaştırılmış ceza almaya kadar gitmektedir. Özellikle delilli ve kanıtlı bir suç işlenmişse fail olan kişi doğrudan ceza yaptırımına maruz kalmaktadır. Çünkü kanunun 5237 sayılı bendine göre de adam öldürme büyük suçlar arasında yer almaktadır. Bu suçu işleyen kadar ortak olanlar da doğrudan aynı cezadan yararlanmaktadır.
Kasten Adam Öldürme Suçu
Adam öldürme cezası bilinçsiz değil doğrudan yani kasten yapılmışsa bu durum ceza indirimine girmez. Burada ağırlaştırılmış müebbete kadar ceza alma durumu söz konusu olmaktadır. Kasten adam öldürme bir kişiyi planlayarak öldürme anlamını taşımaktadır. Buda yargı önünde ceza indirimine uğramadan doğrudan ceza alma durumunu öne çıkarır. Kasten öldürme örneğin biri bilinçli bir şekilde intihara sürükleme ya da planlayarak bir kişiyi infaz etme suçudur. Bu durumda suçun affı ya da indirimi söz konusu olmaz. Üstelik iyi hal uygulaması gibi bir durum da yaşanmaz. Sadece kanun kapsamında verilen ceza ne ise aynı şekilde o uygulanır.
Silahla Kasten Adam Öldürme Suçu
Adam öldürme cezası bir kişinin silah materyali ile bu suçu işlemesi sonucu aldığı cezadır. Burada en az 25 yıl ve müebbete kadar giden bir ceza yaptırımı söz konusu olmaktadır. Fail bilinçli bir şekilde adam öldürme için bir silaha sahip olup onu öldürme girişiminde bulunmaktadır. Silahla adam öldürme bu suçun kanıtı olan silahın balistik incelenmesi ve görüntüler neticesinde kanıtlanır. Yani ele geçen başka deliller neticesinde cezanın haklılığı ortaya konur. Böylece ceza alma durumuna itiraz etme gibi bir durum söz konusu olmaz. Çünkü burada bilinçli ve kasıtlı olarak işlenen bir suç söz konusudur.
Failin Kendini Koruduğu İçin Adam Öldürmesi
Adam öldürme cezası eğer kişi kendini korumak için yapmışsa o zaman bu durum yargı önünde detaylandırılarak işlenir. Burada eğer fail kişi öldürmeseydi karşı taraf onu öldürecekti gibi bir itham varsa burada failin kendini korumak için öldürdüğü ortaya çıkar. Ancak sonuç olarak işlenen bir cinayet söz konusudur. Adam öldürme suçu sonuç olarak gerçekleşmiştir. Ancak burada müebbet ceza alma durumu söz konusu olmaz. Eğer fail olan kişi bu konuda gerekli delilleri de sunabilirse ceza indirimi uygulanabilir. Çünkü kişinin hayatını koruması amacıyla işlediği bir suç söz konusudur. Bu durumda ceza alma hakkı vardır ancak cezanın ağır olması durumu ortaya çıkmaz.
Bir İhmal Sonucu Adam Öldürme
Adam öldürme cezası sadece küçük bir ihmal sonucu da ortaya çıkmaktadır. Burada da bilinçli bir öldürme durumu yoktur. Plansız ve sonucu bilinmeyen bir kaza durumu söz konusu olmaktadır. Örneğin araba süren bir kişinin birinin ölümüne neden olması gibi. İhmal sonucu adam öldürme cezası kişinin sadece yaptığı kural ihlali göz önünde tutularak ceza uygulanır. Burada örneğin araba süren kişinin hızlı gitmesi ya da alkollü olması ihlali üzerinden ceza uygulanır. Bu ceza yaptırımı ağırlaştırılmış bir suça gitmez. Çünkü bilinçli veya planlı bir öldürme durumu söz konusu olmaz. Ayrıca bu gibi durumlarda karşı tarafın tazminat davası açma durumu da söz konusu olabilir.
Adam Öldürme Suçunda Tazminat Davası
Adam öldürme cezası eğer bilinçsiz bir şekilde gerçekleşirse bu gibi durumlarda tazminat davası devreye girer. Tazminat davası bir kişinin canına ve malına zarar vermesi göz önünde tutularak karşı taraftan açılır. Yani hem tazminat davası hem de hapis cezası devreye girmektedir. Tazminat davası karşı tarafın hukuksal açıdan belirlediği miktarlar kapsamındadır. Tazminat davası eğer karşı tarafın ödeyemeyeceği kadarsa bu durumda tazminat davası da hapis cezasına çevrilebilir. Tazminat davası mağdur taraflar için kazanılmışsa bu durumda tazminat ödenmesi bir yükümlülüktür. Bu yükümlülüğün adli mercilerle fail olan kişiden karşılanması gerekir. Aksi takdirde ceza yükü daha fazla ağırlaşır.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa