NAFAKA BOŞANMA DAVASI AŞAMASINDA İSTENEBİLECEĞİ GİBİ BOŞANMA GERÇEKLEŞTİKTEN SONRA DAHİ ŞARTLAR MEVCUT İSE BAĞIMSIZ BİR DAVA OLARAK AÇILABİLİR.
Nafaka boşanma durumunda yoksulluğa ve ihtiyaçlarını karşılamada zor duruma düşecek olan tarafa mahkeme hakimi tarafından bağlanan paradır.
Nafaka davası Türk Medeni Kanunu‘nda düzenlemiştir.
Nafaka davaları:
tedbir nafakası,
yoksulluk nafakası,
iştirak nafakası
yardım nafakası olarak dört gruba ayrılır .
Bu nafaka çeşitlerinin kendi içlerinde şartları mevcut olup bu şartlar gerçekleştiği takdirde nafaka talebinde bulunulabilir.öncelikle bu nafaka türlerini kısaca özetleyip daha sonra gereken şartların ne olduğunu inceleyelim.
1-TEDBİR NAFAKASI
Tedbir nafakası boşanma davası açılmadan önce veya boşanma davası sırasında hakim tarafından bağlanan bir nafaka türüdür.Tedbir nafakası boşanma davasından önce veya sırasında muhtaç durumu düşecek tarafın ve çocuklarının ihtiyaçlarını giderebilmeleri adına bağlanır. Çocukların 18 yaşından küçük olmaları veya eğitim hayatlarına devam etmeleri gerekir .Tedbir nafakası geçici bir nafaka olduğundan tarafların kusurlarına bakılmayacaktır.Boşanma davası açılmadan önce açılacak tedbir nafakası davalarında bu davayı açan tarafın haklı sebebe dayanması gerekir.Örneğin eşinin haksız yere evi terk ettiğini veya kendisinin haklı yere ayrı yaşamak zorunda kaldığını ve bu nedenle muhtaç duruma düştüğünü ispat etmek zorundadır.Bu dava aile mahkemesinde açılacaktır.
2-YOKSULLUK NAFAKASI
Boşanmayla beraber yoksulluğa düşecek olan kusursuz ya da daha az kusurlu tarafa mahkeme hakimi tarafından bağlanan nafakadır.bu nafakada önemli olan husus tanımda da belirttiğimiz gibi kusur olmayan ya da daha az kusurlu tarafa bağlanmasıdır.yoksulluğa düşen tarafın talebi üzerine hakim tarafından bağlanacaktır .hakim resen yoksulluk nafakası bağlamayacaktır.yoksulluk nafakasında herhangi bir süre yoktur ve süresiz şekilde bağlanır.ancak nafaka alacaklısının maddi durumunda iyileşme olması ,evlenmesi haysiyetsiz hayat sürmesi vb. ,taraflardan birinin olmesi gibi durumlarda nafaka mahkeme kararı ile kaldırılabilir.
Yoksulluk nafakası boşanma davasında talep edilebileceği gibi evliliğin boşanmayla sona ermesinden itibaren 1 yıl içinde açılacak bağımsız bir davayla da talep edilebilir.Nafaka kişiye bağlı birhak olduğu için önceden feraget edilmesi gibi bir durum söz konusu olamayacaktır.yani taraflar birbirlerinden nafaka talebinde bulunmayacağı seklinde anlaşmış olsalar bile bu geçeriz . Dava açılarak talep edilebilecektir.
3-İŞTİRAK NAFAKASI
Boşanma kararı verilmesinden sonra çocukların velayeti kendisine verilmemiş olan eşin çocuklar için vermesi gerekli olan bir nafaka türüdür. İştirak nafakası boşanma kararının kesinleşmesiyle başlayıp çocuğun ergin olmasıyla(18 yaşını tamamlamasıyla) biter. Hakim iştiraK nafakasını talebe bağlı olmasızın her bir çocuk için ayrı ayrı değerlendirip karara bağlayacaktır. Boşanma kararı ile iştirak nafakasına karar verilmemiş ise daha sonra dava açılabilir. Ergin çocuklar için iştirak nafakasına karar verilmez.
4-YARDIM NAFAKASI
Bu nafaka türü TMK 364 ile 366 maddeleri arasında düzenlenmiş olup boşanma davasının sonuçlarından bağımsız olarak düzenlenmiştir. bu nafaka türünde alt soy ve üst soyların da birbirinden belirli şartların varlığı halinde nafaka talep etme hakkını kapsamaktadır. boşanma davasının kesinleşmesiyle çocuğa bağlanan iştirak nafakası çocuğun ergin olmasıyla sona erer. ancak bakıma muhtaç olan çocuk üstsoyuna karşı yardım nafakası davası açabilecektir.
Nafaka davaları nerede açılacak?
Boşanma davası açılmış ve karar kesinleşmiş olması durumda yeniden nafaka davası açılabilir.bu dava nafaka miktarının yükseltilmesi olabileceği gibi yeniden bir nafaka davası açma şeklinde olabilir.Boşanma kararından sonra açılacak nafaka davası, nafaka alacaklısının oturduğu yer mahkemesidir. Dava zamanaşımı Evliliğin boşanmayla sona ermesi halinde, boşanmaya bağlı olarak açılacak maddi ve manevi tazminat ve yoksulluk nafakası davaları, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde açılmalıdır .
Nafaka Ödememenin Cezası Nedir?
Mahkeme kararına ve hakkında yapılan icra takibine rağmen nafaka borcunun ödenmemesi durumunda İcra ve İflas Kanunu uyarınca nafaka borçlusu hakkında 3 aya kadar tazyik hapsine hükmedilebilir. Bu ceza ayrıca para cezasına çevrilemediği gibi ertelenmesi de söz konusu değildir.
Boşanma davasının önemli sonuçlarından biri olan nafaka davasında uzman bir avukattan hukuki destek alınması tavsiye edilir.
3 yıl önce anlaşmalı boşandım.Ev dahil herşeyi eşe bıraktım.2 çocuğum için (15 ve 9 ) yaşlarında 1500 nafaka alıyorum.Kendisi 8000 civarında maaş alıyor.Ben işsizim bulamıyorum,ailemin desteğiyle geçiniyorum,bir kapıcı dairesi tuttum düşük kirayla yaşıyorum.Geçinemiyorum.
Size sorum nafaka artırımına gitmek istiyorum kendim dilekçe yazıp dava açsam sonuç alabilirmiyim.Birde boşanırken her hakkımdan ayrı olduğuma dair bir belge imzaladım.Aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler