Özel Gereksinimli Çocukların Evlat Edinilmesi: Yasal Çerçeve ve Sorunlar

Evlat edinme sosyolojik, psikolojik, hukuksal bir şekilde değerlendirilmesi lazım olan bir süreçtir. Evlat edinme süreci uzun bir süreçtir. Özel gereksinimli bir çocuğu evlat edinmek ise daha karmaşık ve uzun bir süreç olarak bilinir. Evlat edinmek isteyen kişilerin bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Evlat edinmek isteyen bir çift veya birey 30 yaşını doldurmuş olmalıdır. Aynı zamanda evlat edinmek isteyen bu kişi bir sene çocuğun bakımını ve aynı zamanda eğitimini üstlenmiş olmalıdır. Çünkü bir sene asgari bakım süresi bulunur ve bu sürenin sonunda ise çocuk evlatlık verilebilir. İki şekilde evlat edinmek mümkündür. Bunlar ise şu şekildedir

  • Bireyler kendileri anlaşma sağlayıp bu düşüncelerini mahkemeye sunup mahkemeden karar çıktıktan sonra evlat edinme yapılır. Yani bu evlat edinme işleminde evlatlık vermek isteyen kişi ve aynı zamanda evlat edinmek isteyen kişi bulunur. Yasaya uyum sağlayarak ve aynı zamanda anlaşarak evlat edinme işlemini gerçekleştirirler.
  • Bir diğer evlat edinme şekli ise evlat edinmek isteyen kişilerin bulunmuş oldukları ilde olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gidip başvuruda bulunmasıdır. Öncelikle bu kişilerin koşullara uyum sağlayıp sağlamadığına bakılır. Daha sonra ise birey veya bireyler sıraya alınır. Bunun ardından gerekli olan süreç tamamlandıktan sonra evlat edinme işlemi sona erer. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na göre ise özel gereksinimli çocuklar yönerge ve tüzüğüne bağlı olarak evlat edinebilirler. Ancak bunun için bazı şartlar mevcuttur ve bu şartlar ise şu şekildedir.
  • Zihinsel ve aynı zamanda bedensel engeli olan ve her zaman yardıma ihtiyacı olunan bir çocuğu evlat edinmek isteyen kişi en az 5 sene bakmalı ve gözetmelidir
  • Evlat edinmek isteyen aile ve aynı zamanda çocuk en az 5 sene aynı evde yaşamalıdır
  • 5 yıllık bu süreç evlat edinme süresinde gözetim ve bakım için, taraflar arasında yeteri kadar düşünme, aile bağının geliştirilmesi, iletişimin kurulması gibi etkenlerin yerine getirilmesidir.

Evlat Edinmenin Türleri Nelerdir

Evlat sahibi olmak isteyen kişiye göre evlat edinme; eşler arası evlat edinme, tek başına evlat edinme ve aynı zamanda üvey evlat edinme şeklinde üç kısma ayrılır. Evlada göre evlat edinme şekli ise kısıtlar ve erginlerin evlat edinmesi ve aynı zamanda küçüklerin evlat edinmesi şeklinde iki kısma ayrılır.

Birey Tek Başına Evlat Edinebili mi

Tek başına evlat edinmek isteyen kişiler birey tek başına evlat edinebilir mi sorusunun yanıtını merak eder. Hukuk sistemine göre hem çiftler hem de bireyler kendi başlarına evlat ancak bunun içinde bazı koşullar bulunur. Eğer kişi evlenmemiş ise ve evlat edinmeyi istiyor ise mutlaka 30 yaşını doldurmuş olmalıdır.

Evlat Edinme Şartları

Evlat sahibi olmak isteyen kişilerin bazı şartlara ve koşullara uygun bir şekilde evlat edilmesi gerekir. Evlat edinme şartları ise şu şekildedir

  • Evlat edinme işlemi çocuğa faydalı olacak bir işlem olmalıdır. Çocuğu zedeleyecek çocuğun zararına olacak bir evlat edinmeyi hakim onaylamaz. Buradaki amaç çocuk ebeveyn ilişkisini kurmak ve çocuğun bir aile ortamında olmasına yardımcı olmaktır.
  • Evlat edinmek isteyen çift 30 yaşına doldurmuş olmalıdır.
  • Evlat edinmek isteyen kişi en az bir sene çocuğun eğitim ve aynı zamanda bakımlarını üstlenmelidir. Bu esnada çocuk ve ebeveyn aynı yerde kalmalıdır. Bunun sonrasında dava açılır ve uygun görülür ise hakim evlat edinme sürecini onaylar.

Evlat Edinmek İçin Anne ve Babadan Rıza Alınır mı

Evlat edinmek isteyen kişilerin bazı hususlara uygun olması gerekir. Peki evlat edinmek için anne ve babadan rıza alınır mı. Eğer anne ve baba sağ ise küçüklerin evlatlık verilmesinden önce mutlaka ebeveynlerinden izin alınması şarttır. Çocuğun anne ve babasının bulunmuş olduğu yer mahkemede sözlü bir şekilde ifade edilmelidir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki 6 haftadan küçük olan bir bebek evlatlık verilecek ise ebeveynler çocuğun evlatlık verilmesine izin veremez. Onun için 6 haftanın dolması şarttır.

Akraba Evlat Edinilebilir mi

Evlat edinilecek ve aynı zamanda evlat edinilen kişi ile aralarında herhangi bir akrabalık bağının bulunmaması şarttır. Yani bunun için akraba evlat edinilemez. Peki eşin çocuğu evlat edinilebilir mi. Bu durum mümkündür. Şu an kişinin evli olduğu eşinin bir başkasından çocuğu bulunuyor ise gerekli olan prosedürler kapsamında eşin çocuğunu evlat edinilmesi mümkündür.

Evlat Edinme Başvurusu Geri Çekilebilir mi

Bir kişi evlat edinmek için başvuruda bulundu ise ve sonradan bu kararından vazgeçtiyse peki bu durumda evlat edinme başvurusu geri çekilebilir mi. Kişi evlat edinme işleminden vazgeçtiyse karar verilinceye kadar evlat edinme sürecinden vazgeçebilir. Aynı şekilde 18 yaşın altında olan bireyler de eğer rıza verdi ise bu süreç içerisinde vermiş oldukları karardan vazgeçebilmeleri mümkündür.

Evlat Edinmenin Sonuçları

Evlat edinilen kişi küçük ise evlat sahibi olan kişinin aile adına sahip olur. Ancak evlat edinilen kişi çocuk ise isterse kendine yeni bir ad alabilir ya da ailesinin vermiş olduğu adı benimseyebilir. Evlat edinmenin sonuçları, evlat edinme haklarının sağlanması, miras ebeveyn ve çocuk ilişkisinin oluşturulması için kurulur.

Evlat Edinme Başvurusu Nasıl Yapılır

Evlat edinmek isteyen eşlerin ya da yalnızca bir bireyin öncelikle başvuruda bulunması gerekir. Evlat edinme süreci uzun süren bir süreçtir. Peki evlat edinme başvurusu nasıl yapılır. Öncelikle evlat edinmek isteyen kişilerin aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüğüne gitmesi ve buradan ise başvuru işlemini gerçekleştirmesi gerekir. Kurum kişilerden bazı belgeler ister ve bu belgeleri en kısa süre içerisinde kuruma teslim edilir. Daha sonra ise kurum inceleme ve aynı zamanda denetleme çalışmalarına başlar. İncelemeler ve denetlemeler sonrasında talebiniz kurum tarafından kabul edilir ise o zaman talebiniz sıraya konulmaktadır. Peki sıra evlat edinmek isteyen kişiye geldiğinde ne olur. Sıra geldiği zaman geçici olmak şartı ile yani bir seneliğine bakım sözleşmesi yapılır. Yani ebeveyn çocuğun bakımını ve aynı zamanda eğitimini bir sene boyunca üstlenir. Bu süre zarfında ise ebeveyn ve çocuk ise beraber aynı yerde yaşarlar. Süreç sona erdiğinde ise kişiler Aile mahkemesine giderek evlat edinme davasını açma işlemini gerçekleştirmeleri şarttır.

Özel Gereksinimli Çocukların Evlat Edinilmesi: Yasal Çerçeve ve Sorunlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön