Çocuklar psikososyal, fizyolojik, gelişim için mutlaka sağlıklı bir aileye gereksinim duyarlar. Ancak bazı çocuklar sosyal riskler ile karşı karşıya kalırlar ve bu sebebe bağlı olarak da biyolojik anne ve babası tarafından gözetimlerine ve bakımlarına tabi tutulmazlar. Bu dezavantajlı çocuklar her zaman için korumaya muhtaçtırlar. Sosyal hizmetler tarafından bu tarz çocuklar koruma altına alınır. Ancak sosyal hizmet e alternatif olarak da evlat sahibi olmak isteyen bir aile veya birey tarafından da koruma altına alınabilmektedirler. Bu durumda ailelerin çocuk özlemi sona erer ve aynı zamanda çocuk ise işlevsel ve sağlıklı bir aile ortamında büyür. Hukuk ve aynı zamanda sosyal hizmet kapsamında evlat edinme süreci tamamlanır. Evlat edinme sürecinde hiçbir zaman çocuk zedelenmemeli ve ona zarar verecek etkenler olmamalıdır. Yani evlat edinme süreci çocuğun yararına olmalıdır. Evlat edinme kapsamında annenin rıza gösterme kararı ve aynı zamanda çocuğu terk etme ile ilgili süreç çok fazla ele alınmaz. Evlat edinme işleminde anne ve baba sağ ise mutlaka bu kişilerden rıza alınması gerekir
Evlat Edinmenin Yolları
Evlat edinmenin iki yolu mevcuttur. İşte evlat edinmenin yolları ise şu şekildedir
- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı’na giderek evlat edinme
- Çocuğunla sesinden ve aynı zamanda çocuğun lbiyolojik ailesinden evlat edinme
Evlat Edinmenin Şartları
Evlat edinmenin bazı şartları mevcuttur ve bu şartlar ise şu şekildedir
- Küçüğün yararına ise evlat edinme işlemi gerçekleştirilmelidir
- Evlat edinmek isteyen ailenin veya sadece bireyin küçüğü en az bir sene eğitmiş olması ve aynı zamanda bakmış olması gerekir
- Evlat edinmek isteyen kişinin başka çocukları bulunuyor ise evlatlık edinileceği çocuğun hakkaniyetine aykırı bir durum olmamalıdır.
- Evli olan bir çift birlikte evlatlık edinebilir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki bu çiftin en az 5 sene evli olması ve aynı zamanda her iki bireyin de 30 yaşını geçmiş olması şarttır.
- Evli olmayan bireyler beraber evlat edinme işlemi yapamazlar
- Eşin çocuğu evlatlık edinilecek ise çiftin en az iki sene evli olması gerekir ve aynı zamanda 30 yaşını doldurmuş olmaları şarttır
- Bekar bir kişi 30 yaşını doldurarak evlat edinebilir
- Evlat edinilen kişinin ve aynı zamanda evlat edinecek kişinin arasındaki yaş farkının en az 18 olması şarttır.
- Her küçük ayırt etme özelliğine sahip ise mutlaka rızası alınmalıdır
- Evlat edinilecek çocuk vesayet altında olabilir. Bu durumda ise bireyler veya birey vesayet dairelerinin iznini almış olması şarttır.
- Çocuğun anne ve babası bulunuyor ise anne ve babasının rızası alınmalıdır.
- Evlat edinmek isteyen kişinin ise ilkokul mezunu olması şarttır.
- Kısıtlıların ve aynı zamanda erginlerin evlat edinmesi için şartlar şu şekildedir
- Evlat sahibi olmak isteyen kişinin alt soyunun izninin olması ve aynı zamanda çocuğu olumsuz bir şekilde etkilememesi gerekir.
- Zihinsel ve aynı zamanda bedensel engeli bulunan kişinin devamlı yardıma muhtaç olduğu için en az ebeveyn tarafından 5 sene bakılması gerekir.
- Evlat edinmek isteyen kişi evli ise çiftlerden her ikisinin de rızasının bulunmuş olması şarttır.
Evlat Edinme Davası Nereye Açılır
Evlat edinmek için bazı şartlar bulunur ve bu şartların ise yerine getirilmesi gerekir. Eğer tek olarak birey evlatlık edinecek ise oturma yerinize ya da çift olarak evlat edineceksiniz bir tanesinin oturma yerinin mahkemesine giderek Aile mahkemesine dava açılır.
Evlat Edinmek İçin Mahkeme Kararı Şart mı
Evlat edinmek isteyen ve evlat özlemini sonlandırmak isteyen kişiler evlat edinmek için mahkeme kararı şart mı sorusunun yanıtını merak ediyor. Evlat edinmek yasal yollarla mümkün olan bir durumdur. Evlat sahibi olmak isteyen kişilerin ise mutlaka evlat edinme davası açması şarttır. Bu süreç biraz uzun bir zaman olsa da mutlaka kişilerin dava açması nüfusta meydana gelen değişimler Türk Hukuku kapsamında mahkeme kararı ile gerçekleştirilir.
Kimler Evlatlık Başvurusunda Bulunur
Evlat özlemi çeken ve bir çocuğu evlatlık edinmek isteyen kişilerin başvuruda bulunması şarttır. Bazı şartlar bulunur ve bu şartları yerine getiren kişilerin ise başvurusu kabul edilir. Peki kimler evlatlık başvurusunda bulunur. İşte bu sorunun cevabı
- Evlat edinmek isteyen çiftin ve aynı zamanda kişinin 30 yaşını doldurmuş olması gerekir
- Evlat edinmek isteyen bir çift ise en az 5 senelik evli olması gerekir
- Evlat edinmek isteyen çiftlerden bir tanesi diğerinin çocuğunu evlatlık edinmek istiyor ise iki sene evli kalmaları şarttır
Evlat Edinme Davası Ne Kadar Sürer
Hukuki bir süreç için net bir süre yoktur. Çünkü her dava farklı bir şekilde sona erer. Farklı etmenlere bağlı olarak ise davanın ne kadar süreceği değişiklik gösterir. Olağanüstü bir hal olmadığı sürece evlat edinme süreleri 6 ay ve bir sene arasında farklılık gösterir.