Kişilerin huzur ve sükununu bozma Türk Ceza Kanunu uyarınca suç kabul edilmektedir. Kişilerin huzur ve sükununu bozma eyleminin suç kabul edilmesi ile birlikte toplumda yaşayan bireylerin psikolojik ve ruhsal açıdan huzur içinde yaşama hakları koruma altına alınmaktadır. Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu TCK’da Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde 123.maddede 1 fıkra olarak düzenlenmiş ve hükme bağlanmıştır.
İçindekiler
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Nedir?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Sonucunda Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Sonucu Kasten Yaralama Suçu Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Halin Ortaya Çıkması Durumunda Ne Olur?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Cezası Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçunda Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu İçin Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
- Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Nedir?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu kasıtlı olarak işlenen suçlar kapsamında değerlendirilir. Türk Ceza Kanunu 123. Madde kapsamında kişilerin huzur ve sükunu bozma suçu kabul edilen eylemler şunlardır:
- Bir kimseye sürekli olarak telefon edilmesi, burada eylemin suç sayılabilmesi için özellikle kişinin huzur ve sükununu bozma amacı ile sürekli olarak telefon edilmesi şartı aranır.
- Bireylerin huzur ve sükununu bozmak amacıyla kasıtlı olarak gürültü yapılması şartı aranır.
- Bireylerin huzur ve sükununu bozmak için yasal olmayan yollara başvurulması ve hukuka aykırı davranışların gerçekleştirilmesi şartı aranır.
Bir kimsenin huzur ve sükununu bozma amacı ile gerçekleştirilen hareketlerin sonucunda mağdur bireyin ruhsal ve/veya psikolojik yönden zarar görmesi durumunda, failin kasten yaralama suçu işlediği kabul edilir.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Sonucunda Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun basit halinin işlenmesi ve mağdurun da bu durumdan şikayetçi olarak mahkemeye başvurması halinde faile verilecek ceza 3 ay ila 1 yıl arası hapis cezasıdır.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçunun Nitelikli Halleri Nedir?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu için Türk Ceza Kanunu kapsamında belirtilmiş nitelikli haller bulunmamaktadır. Ancak kasıtlı yapılan faaliyetler nedeni ile mağdurun ruhsal ve/veya psikolojik dengesinin bozulması halinde faile verilen cezaya kasten yaralama suçu için verilen ceza kadar ,ilave yapılır.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Sonucu Kasten Yaralama Suçu Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Halin Ortaya Çıkması Durumunda Ne Olur?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma sonucunda kasten yaralama suçu neticesi sebebiyle ağırlaşmış halin ortaya çıkması durumunda fail için verilecek cezaya kasten yaralama suçu neticesi sebebiyle ağırlaşmış hal için verilen ceza ilavesi yapılır.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçuna bakmakla yetkili mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Söz konusu suç için karar verme görevi, suçun işlendiği yerde görev yapan asliye ceza n mahkemesine aittir.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Cezası Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun basit hali işlenmiş olması halinde TCK 123.madde uyarınca belirlenen cezanın en fazla 1 yıl hapis cezası olması nedeniyle suçun para cezasına çevrilmesi mümkündür.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçunda Ceza Ertelemesi Olabilir Mi?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu için bazı koşullar altında ceza ertelemesi uygulanması mümkündür.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu İçin Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu için mahkeme tarafından verilen hükmün açıklanması, belli şartlar dahilinde geri bırakılabilir. Hükmün geri bırakılabilmesi için yasal olarak gerekli şartlar şunlardır:
- Failin daha önceki yaşamına ait sabıkası olmaması
- Failin duruşmada yarattığı izlenimin aynı suçu bir daha işlemeyeceğine yönelik olması
- İşlenen suç nedeni ile mağdurun uğradığı zararın tazmin edilmesinin fail tarafından kabul edilmesi
Mahkeme tarafından verilen hükmün açıklanması geri bırakılması halinde verilen ceza 5 yıllık denetim süresi sonuçlandığında fail bakımından herhangi bir hukuki sonuca yol açmaz. Söz konusu denetim süresi içinde failin tekrar suç işlemesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı uygulanmaz.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Şikayete Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu için dava açılması ve söz konusu suçun kovuşturulup, soruşturulabilmesi için mağdurun şikayetçi olması gereklidir. Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu savcılık makamının resen dava açabileceği suçlar kapsamında değildir.
Mağdurun şikayetçi olduğu suçtan vazgeçmesi halinde dava için takipsizlik kararı verilir. Bu karara bağlı olarak soruşturma ve kovuşturma durdurulur.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu için mağdura tanınan şikayet süresi 6 ay olarak belirlenmiştir.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır Mı?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu şikayet bağlı suçlar arasında yer aldığı gibi aynı zamanda uzlaşmaya tabii suçlardan sayılır. Üçüncü tarafın fail ile mağdur arasında iletişim sağlaması ile birlikte iki tarafın ortak bir noktada anlaşması halinde dava düşer.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Zamanaşımına Tabii Sayılır Mı?
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu için zamanaşımı geçerlidir. Suçun işlenmesini takip eden ilk 8 yıl içinde konu ile ilgili herhangi bir dava açılmamış ya da açılan dava sonuçlanmamış ise zamanaşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verilir.
- BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
- MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
- MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.
Etiketler
#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE