TCK 97 Terk Suçu

Terk Suçu

Terk suçu Türk Ceza Kanunu dördüncü bölümde koruma, gözetim, yardım veya bildirim yükümlülüğünün ihlali hakkında yapılması gerekenler kısmında belirtilmiş ve hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda 97.maddede bireylerin terk suçu işlenerek, terk edilmesi konusundaki yasal yükümlülükler ve cezai yaptırımlardan bahsedilmektedir. Türk Ceza Kanunun terk suçu ile ilgili 97. maddesi 2 fıkradan ibarettir.

İçindekiler

  • Terk Suçu Nedir?
  • Terk Suçu İçin Uygun Görülen Cezai Yaptırım Nedir?
  • Terk Sonucu Bireyin Hastalanması ve/veya Ölmesi Durumunda Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?
  • Terk Suçu Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
  • Terk Suçunda Ceza Ertelemesi Mümkün Mü?
  • Terk Suçunda Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?
  • Hangi Mahkemeler Terk Suçu Davasına Bakabilir?
  • Terk Suçu Zamanaşımına Uğrar Mı?
  • Terk Suçu Şikayete Tabii Midir?
  • Terk Suçu Uzlaşmaya Tabii Suçlar Arasında Yer Alır mı?

Terk Suçu Nedir?

TCK 97 madde 1. fıkrada belirtilen terk suçu ‘’yaşı ya da yakalanmış olduğu sağlık sorunları hastalığı nedeniyle tek başına yaşaması ve kendini idare etmesi mümkün olmadığı için koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunulan kimsenin terk edilmesi’’ şeklinde tanımlanmaktadır.

Terk Suçu İçin Uygun Görülen Cezai Yaptırım Nedir?

Türk Ceza Kanunu 97. Maddesinin 1. Fıkrasında koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan bir bireyin terk edilmesi, yani terk suçu işlenmesi halinde faile verilecek cezanın 3 ay ila 2 yıl arasında hapis cezası olması gerektiği belirtilmiştir.

Terk Sonucu Bireyin Hastalanması ve/veya Ölmesi Durumunda Uygulanan Cezai Yaptırım Nedir?

Terk suçuna maruz kalan bireyin, söz konusu sebep nedeniyle yaralanması, ölmesi ya da herhangi bir hastalığa yakalanmış olması halinde fail neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış suç hükümleri uyarınca cezalandırılır.

Terk Suçu Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?

Adli para cezası Türk Ceza Kanunu uyarınca herhangi bir suçun cezalandırılması için hükmedilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi şeklinde, hapis cezası ile birlikte ya da tek başına verilebilir. TCK 97.madde uyarınca terk suçunun adli para cezasına çevrilebilmesi mümkündür.

Terk Suçunda Ceza Ertelemesi Mümkün Mü?

Türk Ceza Kanunu kapsamında ceza ertelemesi denildiğinde kast edilen durum mahkemenin uygun gördüğü cezanın, fiilen hapishanede uygulanmasından belli şartlara bağlı olarak vaz geçilmesidir. Failin terk suçu işlemesi sonunda hapis cezası alması halinde mahkemenin takdir yetkisine bağlı olarak ceza ertelemesine karar verilebilir.

Terk Suçunda Hükmün Açıklanması Geri Bırakılabilir Mi?

Hükmün açıklanmasını geri bırakılması mahkeme tarafından takdire edilen cezanın, en fazla 2 yıl hapis cezası ya da  adli para cezası olması halinde ve öne sürülen şartların uygun olması durumunda  verilen ceza kararının açıklamasının ertelenmesi anlamına gelir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması halinde, söz konusu erteleme için uygun görülen süre 5 yıl olarak belirlenmiştir.

Türk Ceza Kanununda belirtilen maddeler uyarınca TCK 97. maddeye göre terk suçu işlendiğinde fail hakkında hükmolunan ceza için hükmün geri bırakılması kararı verilebilir. Hükmün geri bırakılması kararının verilebilmesi için mahkemenin göz önünde tutması gereken koşulların sağlanmış olması şartı aranır.

Hangi Mahkemeler Terk Suçu Davasına Bakabilir?

TCK 97. madde gereği terk suçuna bakmakla resmi olarak yetkilendirilen mahkemeler asliye ceza mahkemeleridir.

Terk Suçu Zamanaşımına Uğrar Mı?

Herhangi bir suçun zaman aşımına uğraması denildiğinde, suçun üzerinden bir süre geçtiği halde ilgili konuda hiçbir dava açılmadığı ya da açılan davanın gereken sürede tamamlanmaması halinde failin cezai sorumluluğunun düşmesine karar verilen bir uygulama kast edilmektedir.

TCK 97. Madde kapsamında terk suçu zamanaşımına uğrayabilir. Terk suçu için kabul edilen zamanaşımı süresi suçun işlenmesini takip eden 8 yılın dolması ile birlikte yürürlüğe girer.

Terk Suçu Şikayete Tabii Midir?

Türk Ceza Kanunu 97. Maddesin göre suç kabul edilen terk suçu şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz. Yani terk suçu nedeni ile dava açılması ve failin cezalandırılması işlemleri için mağdurun şikayetçi olarak dava açmasına gerek yoktur.

Savcılık terk suçu olduğunu haber alır almaz, resen dava açabilir. Terk suçu şikayet bağlı olmadığı için, şikayetten vazgeçilmesi de ceza davasının iptal edilmesine sebep olmaz.

Terk Suçu Uzlaşmaya Bağlı Suçlar Arasında Yer Alır mı?

Türk Ceza Kanununa göre uzlaşma, arabulucu bir şahsın  fail ile mağdur arasında iletişimin kurulmasını sağlayarak anlaşmasına imkan verilmesi şekinde tanımlanabilir. TCK 97. Maddeye göre terk suçu uzlaşmaya bağlı suçlar arasında yer almaz.

  • BU MAKALENİN TÜM TELİF HAKLARI AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN’A AİTTİR. İZİN ALINMADAN MAKALELERİMİZİN PAYLAŞILMASI DURUMUNDA YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.
  • MAKALE SİTEMİZDE MAKALERELERİNİN PAYLAŞILMASINI İSTEYEN HUKUKÇU,HUKUK ÖĞRENCİSİ,AVUKAT VE DİĞER BRANŞLARDAN OLAN SİZ DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIZ AD -SOYAD VE MAKALELERİNİ av.ibrahimhalilaydin@gmail.com  ADRESİNE GÖNDEREBİLİRLER. MAKALELERDE KONU SINIRLAMASI YOKTUR. ANCAK YAZIM KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ RİCA OLUNUR.
  • MAKALE İÇERİKLERİ AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN TARAFINDAN ÜRETİLMEKTE OLUP HERHANGİ BİR HUKUKİ TAVSİYE İÇERMEMEKTEDİR. OKUDUĞUNUZ BU MAKALELERE DAYANILARAK YAPTIĞINIZ HUKUKİ İŞLEMLERDE SORUMLULUK KABUL ETMİYORUZ. TAVSİYEMİZ HUKUKİ DESTEK İÇİN BİR AVUKATLA İLETİŞİME GEÇMENİZDİR.

Etiketler

#ailehukuku #cezahukuku #cezakanunu #TürkCezaKanunu #türkiye avukat bitcoin Boşanma Davası boşanma kararı emeklilik FETÖ FETÖ ÜYELİK hukuk devleti ilkesi hukuki danışmanlık Kasten öldürme kripto para kripto para kullanımı kripto para yasal mı KÖTÜ MUAMELE kıdem tazminatı mahkeme malulen emeklilik masumluk karinesi miras hakkı miras hukuku reddi miras SINIRDIŞI EDİLME sorgu SORGUDA AMAÇ SORGULAMA SORUŞTURMA tanıma ve tenfiz turk hukuku turk hukukunda bitcoin türk hukuku URFA AVUKAT vasiyetname Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi vasiyetname iptali vekalet vekaletverme yabancı mahkemeler YASAK SORGU İFADE ALMA İŞKENCE

TCK 97 Terk Suçu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön