Trafik kazası tazminat hakkı, mağdur tarafın fiziksel veya malvarlığına ilişkin zararını telafi etmek için ödenir. Kaza sonrasında yaşanacak mağduriyetlerin önlenmesini sağlamak amacıyla hazırlanmış düzenlemedir. Hukuki kurallar içerisinde güvence altına alnınmış olan bu düzenleme mağdurun bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmıştır.
Kaza sonucunda meydana gelen hasar veya mağduriyet türüne göre trafik kazası tazminat hakkı da değişmektedir. Maddi veya manevi kayıplar meydana gelmiş; kaza yaralanma, ölüm veya sakatlanmayla sonuçlanmış olabilir. Mağdurlar çeşitli nedenlerle tazminat talep edebilir, dava çalabilir. Buna ilişkin düzenlemeler 2918 sayılı “Karayolları Trafik Kanunu” çerçevesinde belirlenmiştir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Nedir?
Trafik kazaları; seyir halindeki en az bir motorlu taşıtın başka bir araca, yayaya, hayvana veya nesneye çarpmasıyla medyana gelen olaydır. TUİK verilerine göre 2021 yılında Türkiye’de 1 milyon 186 bin 353 defa kaza gerçekleşmiştir. 5 bin 362 kişi hayatını kaybederken, 274 bin 615 kişi ise kazayı yaralı olarak atlatmıştır.
Böylesine vahim bir tabloda pek çok maddi ve manevi kayıpların yaşandığı açıktır. Trafik kazalarında oluşan maddi kayıplar sigorta şirketinden talep edilir. Maddi kayıplar için ise kazada kusurlu olan taşıtın sürücüsü ve işleteni sorumludur. Tıbbi tedavi, rehabilitasyon, defin işlemleri için maddi tazminat; keder ve üzüntü için manevi tazminat talep edilebilir.
Trafik kazası tazminat davası maddi ve manevi olmak üzere iki şekilde açılır. Her iki dava türünün de koşulları, süreçleri ve sonuçları birbirinden farklıdır. Haklarınızın farkında olmak ve prosedürlerin yasalara uygun şekilde ilerlemesi için avukatlık hizmeti almak faydalı olacaktır. Dava açmadan önce hukuksal danışmanlık almak için “iletişim” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Tazminat hakkınızı nasıl alabileceğinizi öğrenmek için “Trafik Kazalarından Tazminat Nasıl Alınır?” başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Trafik Kazası Maddi Tazminat Davası
Trafik kazalarının ölüm, sakatlanma veya yaralanma gibi sonuçları olabilir. Ölüm durumlarında, ölen kişinin yakınları maddi bir destekten yoksun kalmış olabilir. Örneğin ailenin tek geçimini sağlayan baba vefat etmiş, diğer bireyler maddi açıdan yoksullaşmış olabilir. Bu gibi durumlarda ölen kişinin yakınları kayıplarının karşılanması için maddi tazminat davası açılabilir.
Defin işlemlerinin karşılanması için maddi tazminat talep edilebilir. Yaralanma durumlarında, hastane masraflarının karşılanması ve çalışamadığı süreçte yoksun kaldığı gelirleri için dava açılabilir. Eğer sakatlanma varsa sakatlık oranına ve iş gücü kaybına göre maddi tazminat istenilebilir. Trafik kazası tazminat davası mağdur kişi hayattaysa kendisi, değilse desteğinden mahrum kalan yakınlarınca açılabilir.
Trafik Kazası Manevi Tazminat Davası
Trafik kazası manevi tazminat davasını eğer mağdur hayattaysa kendisi, değilse vefatından zarar gören yakınları açabilir. Bu yakınlar arasında anne, baba, kardeşler, eş, çocuklar, nişanlı gibi manevi birlik kurduğu kişiler vardır. Ölen kişinin yakınları yaşadıkları acı ve üzüntü sebebiyle tazminat davası açabilir. Yaralanmalarda ve sakatlanmalarda mağdur kişi dava açma hakkına sahiptir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Açmak İçin Şartlar
Trafik kazalarında maddi kayıplar ve hasarlar, hatalı tarafın sigorta şirketinden talep edilecektir. Sigorta şirketi mağdur tarafından hakkını vermek konusunda uyuşmazlığa sebep olmazsa sürecin mahkemeye taşınmasına gerek olmaz. Trafik kazası tazminat davası açmak belirli şartlara bağlıdır ve bu şartların başlıcaları şöyledir:
- Trafik kazası tazminat davası motorlu taşıtları, motosikletleri, bisikletleri, yayaları, sürücüleri ve yolcuları ilgilendirir. Ancak karar verilirken dava açacak kişinin haklılık durumuna bakılacaktır. Bu yüzden bilirkişi raporlarıyla kanıtlanmış haklı gerekçeler sunulmalıdır.
- Belirsiz trafik işaretleri, yetersiz aydınlatma, kötü zemin, dikkat dağıtıcılar gibi nedenlerle yaralanma meydana gelmiş olabilir. Bu gibi durumlardan zarar gören hatasız, kısmen hatalı veya yolcu konumundaki kişiler tazminat davası açabilir.
- Kısmen hatalı olan kişiler de tazminat davası açma hakkına sahiptir. Ancak bu durumda mahkeme tarafların sorumluluk oranına göre karar verecektir.
- Yaralanmalı trafik kazalarında tazminat talebi, kazanın gerçekleştiği tarihi takiben 8 yıl içerisinde yapılmalıdır. Aksi takdirde zamanaşımına uğrayacaktır. Ölümlü trafik kazalarında ise bu süre 15 yıldır.
Ortalama 1-3 yıl arasında süren tazminat davaları, mahkeme yoğunluğuna göre 4 yıla kadar uzayabilir. Konuyla ilgili yetkili merci Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir. Ancak yolcu veya yük taşıyan araçların tazminat davalarıyla Ticaret Mahkemesi ilgilenir. Trafik kazası tazminat davası konusunda ilk önce davacının haklılık oranı tespit edilmelidir.
Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Trafik kazası tazminat tutarını hesaplarken genel ve özel zararlara bağlı kriterler devreye girer. Özel zararlar; maaş kaybı, hastane ve defin masrafları gibi belirli harcama miktarlarını içerir. Genel zararlar ise kaza sonucu günlük yaşamı etkileyen tüm durumları içerir. Hesaplama yapılabilmesi için bu iki başlık altındaki faktörler iyi incelenmelidir.
Sakatlanma, yaralanma, ölüm gibi sonuçları olan kazalar için alınabilecek tazminat miktarı yaşanan duruma göre değişecektir. Sakatlanma veya yaralanmaların ciddiyeti, gelecekte ve geçmişte yaşanan kazaya bağlı mali kayıplar göz önünde bulundurulur. Hesaplama yapılırken yaş, geride kalan yakınları, aile ekonomisine katkısı gibi etmenler de önemlidir.
Trafik kazası tazminat hesabı yapılırken net rakamlardan bahsetmek doğru olmayacaktır. Bu hesaplama uzman kişiler tarafından bilirkişi raporları incelenerek yapılır. Burada ölen-yaralanan ve kazadan etkilenen diğer kişilerin uğramış oldukları zararlar tespit edilir. Ekonomik durumları göz önünde bulundurularak yaşadıkları maddi ve manevi mağduriyetin giderilmesine yönelik çalışma yapılır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Avukatı
Trafik kazası tazminat hakkınızı alabilmeniz için bu alanda tecrübeli bir avukatlı ile çalışmak önemlidir. Uzman bir avukat başarılı bir dava açmanızı ve hakkınızı doğru şekilde savunmanızı sağlayacaktır. Öncesinde tazminat talebinde bulunma hakkınız olup olmadığını bilmek faydalı olacaktır. Bunun için trafik kazası tazminat davası avukatından yardım alabilirsiniz.
Şanlıurfa trafik kazası tazminat davası avukatı ve hukuki danışmanlık için;
+90 0542 761 84 06
E MAİL: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
address : Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı kat:2 no :217 Haliliye Şanlıurfa