İltica, dünyada yaşanan toplumsal değişimlerle birlikte herkesin aşina olduğu bir kavram haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan savaş ve zulüm sebebiyle pek çok yabancı ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Bu durum Türkiye’de iltica başvurusu yapanların sayısında hızlı bir artışa sebep oldu. Ancak Türkiye’de kalışın yasal olabilmesi için uyulması gereken yükümlülükler vardır.
İltica kavramı en yaygın olarak “sığınma hakkı” tabiriyle ifade edilir. Vatandaşı oldukları ülkede çeşitli nedenlerden ayrımcılığa uğrayan bireyler farklı bir ülkeye sığınma talebinde bulunabilir. Bu ayrımcılık kültürel, cinsel, ırksal vb. farklılıklardan kaynaklanabilir. Ayrıca ülkede yaşanan savaş veya soykırım sebebiyle kitlesel iltica talep edilebilir. Türkiye’de iltica başvurusu hakkındaki detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.
İltica Başvurusu Ne Demek?
1951 Cenevre Sözleşmesi’yle iltica hakkı güvence altına alınmıştır. Ülkesini terk etmek zorunda olan bireyler bulundukları ülkenin sorumlu kurumlarına sığınma talebinde bulunabilirler. Başvuru sırasında bulunulan ülkenin koruma kanununa göre farklı belgeler istenilebilir. Türkiye’de iltica başvurusu yazılı olarak ve ıslak imzalı şekilde alınır. Başvuru talepleri ilgili kuruma şahsen gerçekleştirilmelidir.
Türkiye’de İltica Başvurusu Nereye Yapılır?
Türkiye topraklarındaki bireylerin korunmalarını sağlayan başlıca makam Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Türkiye’de iltica başvurusu yapacak yabancıların ülkeye yasal veya yasadışı yollardan girişine göre başvuru merkezi değişir. Eğer yasadışı kalış için haklı gerekçeler sunulabilirse cezai işlem uygulanmaz. Her iki koşulda da öncelikle “geçici sığınma” başvurusu yapılmalı ve belirlenen uydu kentlerde ikamet edilmelidir.
Geçici sığınma belgesi yabancının ülkesine isteği dışında geri gönderilmesinin önüne geçer. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) Türkiye’de uluslararası koruma süreçlerinden sorumlu kurumdur. Türkiye’de iltica başvurusu için şahsen veya avukat danışmanlığında İl Göç İdaresi Müdürlüklerine (İGİM) kayıt yaptırılmalıdır. Sonrasında verilecek başvuru belgesiyle birlikte Türkiye’de kalış yasal hale gelir.
İGİM tarafından verilen belgede 9 rakamı ile başlayan bir kimlik numarası yer alır. Bu numara sığınmacıların başvuruları sonuçlanana kadar belirli hizmetlerden faydalanmalarını sağlar. Tüm süreç boyunca sığınmacı belirli aralıklarla İl Göç İdaresi Müdürlükleri’ne giderek imza vermekle yükümlüdür. Süreç boyunca gerekçe göstermeden yerine getirilmeyen yükümlülüklerde Türkiye’de iltica başvurusu geri çekilmiş sayılır.
Türkiye’de İltica Başvurusu Süreçleri Nasıl Gerçekleşir?
Türkiye’de sığınmacıların korunma usulleri Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre belirlenir. Sığınmacının uluslararası koruma hakkı için gerekli nedenleri kanun uyarınca değerlendirilecektir. Türkiye’de iltica başvurusu kaydı yapılmasının ardından yasal olarak 30 gün içerisinde fiili görüşme gerçekleştirilir. Bazı durumlarda yasal süre aşılabilmekte ve görüşme için daha ileri bir tarih verilebilmektedir.
Eğer başvuru sahibi kendisini açık şekilde ifade edebilmişse tek görüşme yeterli olur. Ancak kurum gerekli gördüğü durumlarda ek görüşme talep edebilmektedir. Türkiye’de iltica başvurusu sonuçları kayıt tarihini takip eden 6 aylık süre içerisinde karara bağlanır. Bu konuda tek yetkili karar mercii GİGM’dir. Bazı durumlarda kararın çıkması 6 aydan uzun sürebilmektedir.
Başvuru onaylandığı takdirde iltica eden kişinin ülkesine geri dönmesine izin verilmez. Uluslararası koruma hakkı verilmesinde etkili olan ülkesinde güvenliğinin tehlikede olmasıdır. Ancak bazı gerekçeli durumlarda kısa süreli dönüş izni verilebilir. Gerekçe göstermeden kısmi veya temelli olarak yapılan geri dönüşlerde kazanımlar kaybedilir. Başvuru olumsuz sonuçlandığı takdirde sığınmacı sınır dışı edilir.
Türkiye’de İltica Başvurusu İçin Neler Gereklidir?
Türkiye’de iltica başvurusu sırasında sığınma talebi gerekçelerinin belirtildiği yazılı ve ıslak imzalı metin hazırlanması gereklidir. Gerekçeleri destekleyecek belgeler bulunuyorsa dosyaya eklenmesi için sunulması faydalı olacaktır. Eğer özel talep veya ihtiyaçlar varsa değerlendirilmesi için başvuru sırasında belirtilmelidir. İşlemler sonrasında kayıt tarihinin ve yerinin belirtildiği randevu belgesi verilecektir.
Belirtilen tarihte randevu merkezine başvurarak bir kayıt formu doldurulur. Bu sırada başvuranın fotoğrafı, parmak izi, kişisel bilgileri, diğer bilgi ve belgeler kayıt altına alınır. Eğer başvuru sahibi aynı gerekçeye dayanarak beraberinde ailesiyle birlikte geldiyse diğer fertler adına başvuruda bulunabilir. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra kayıt formunun kopyası başvuru sahibine verilir.
Kayıt Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türkiye’ye iltica başvurusu sonrası verilen kayıt belgesinin geçerlilik süresine mutlaka dikkat edilmelidir. Süre bitmeden önce İGİM’ye başvurularak uzatma istenmelidir. Türkiye’de iltica başvurusu süresi boyunca düzenli olarak imza vermeniz gerekmektedir. Olumsuz bir sonuçla karşılaşmamak için tüm tarihlere dikkat edilmesi önemlidir.
Mülakat tarihinde ve saatinde hazır bir şekilde belirtilen merkezde olmanız beklenir. Eğer tercüman ihtiyacı olacaksa kayıt sırasında belirtilmelidir. Başvuru sahibinin aile üyeleri mülakata katılacaksa öncesinde muvafakat bildirilmelidir. Yalan beyanda bulunulmaması ve görevliler ile işbirliği içerisinde hareket edilmesi gereklidir.
Türkiye’de İltica Başvurusu İçin Avukatlık Hizmetleri
Türkiye’de iltica başvurusu süreçleri çoğu ülkede olduğu gibi özel kanunlara göre ilerlemektedir. İltica başvurusu için avukatlık danışmanlığı almak, karmaşık gibi görünen prosedürleri hızlandırır. Sürecin takibi, gerekli belgelerin hazırlanması ve diğer hukuki sorularınız için hizmet alabilirsiniz. Ayrıca bir avukat tarafından temsil edildiğiniz takdirde, yazılı beyanda bulunarak mülakatta yer almasını talep edebilirsiniz.
GÖÇ VE İLTİCA HAKKINDA ALACAĞIZ DANIŞMALIK ÜCRETE TABİDİR. AVUKATLIK KANUNU’NA GÖRE AVUKATIN ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK YAPMASI YASAKTIR.
Detaylı bilgi ve randevu almak için
+90 0542 761 84 06
E MAİL: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
address : Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı kat:2 no :217 Haliliye Şanlıurfa
https://g.page/r/CWmruL4XqMswEAE
https://www.youtube.com/channel/UC2tCXK3iOFb27mShQlol1CA
Ben tek başıma yaşayan biriyim ama ailem ve eski eşim çok baskici olduğu için sosyal bir hayat yaratamıyorum evden iş işten ev ve çok bunaldim artik kendi başıma başka bir ısısına bile çıkmak yasak o yüzden bu ülkede yaşamak istemiyorum böyle bir imkan varsa yardımlarınızı bekliyorum insanlık adına yasim 40 ama hala baskı altındayım lütfen bu konuda bilgilendirin bir arkadaş bana aynı benim durumumda olan bir kadının kanadaya iltica ettiğini söyledi böyle bir imkan varsa bende gitmek istiyorum lütfen aydınlatıp yardim edin.
merhaba kendimi tanıtıyorum adım kiese 5 yıldır türkiye’de yaşıyorum ikamet kartım da vardı ama yeni kaybettim mümkünse iltica başvurusu yapılsın istedim ben de bodrumda tutuklandım
Sudan’daki savaş nedeniyle kardeş ülke Türkiye’ye iltica etmek istiyorum, yapabilir miyim?