Yurt dışında yaşayan ve T.C. vatandaşlığına sahip olan kişiler ya da Mavi Kart sahibi olan kişiler yabancı mahkemelerde alınan boşanma kararı Türk Hukuku kapsamından da geçerli olabilmesi için alınan bu kararların Türkiye’de gerçekleştirilecek olan tanıma ve tenfiz davasının açılması gereklidir. Almanya’da yaşamakta olan kişilerin Alman mahkemelerinde boşanma davası için başvuru yapabilmekte ve bu dava sonucu için alınan karar geçerli olabilmektedir. Alman mahkemelerinde alınacak olan bu karar Türk Kanununa göre ya da Alman Kanununa göre gerçekleştirilebilmektedir.
2012 yılında Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren karara göre ‘Boşanma ve Ayrılığa Uygulanacak Hukuk Alanında Güçlendirilmiş İşbirliğinin Uygulanmasına Dair Konsey Tüzüğü (ROM III Tüzüğü)’ gereğince alınan karara göre belirtilen tarihten sonra açılacak olan davalarda artık Türk Hukukunun uygulaması zorunluluğu artık yoktur. Tarafların Türk vatandaşı ya da Alman vatandaşı olması ya da mavi kart sahibi olmaları boşanma konusunda sadece Alman Hukuku uygulanmaktadır.
Almanya’da Alman Hukuku çerçevesinde boşanan kişiler Türkiye’de mahkemeler tarafından tanınmayacağı konusu olabildiği durumunda kişiler Türk Hukukuna göre hala evli olarak sayılabilmektedir. Bu durumda Türkiye’de tanıma ve tenfiz davalarının açılması durumunda mahkeme sonuçlanabilir.
Türkiye’de açılan Tanıma ve Tenfiz davalarında Türk mahkemeleri, boşanma durumlarını inceleme amacı gütmemektedir. Bu davalarda Türk hakimler alınan kararları kontrol etme ve itiraz etme gibi durumlara sahip değildir. Türk mahkemelerindeki hakimler bu davalarda sadece Türk Kamu Düzeni kapsamında herhangi bir ayrılığın olup olmadığını kontrol etmektedir, davalıya tebligatın geçerli süre zarfında yapılıp yapılmadığını ve davalı tarafın hakkı olan savunmanın doğru bir şekilde davalıya verilip verilmediğini inceler ve buna göre bu davayı tanıma kararı verebilmektedir.
Almanya’daki Mahkemelerde Alınan Alman Boşanma Kararı Türkiye İçin Yeterli Midir?
Almanya’daki mahkemelerden alınan boşanma kararı doğrudan bir şekilde Türkiye Hukukunda geçerli olduğu söylenemez. Alınan kararların Türkiye Hukukunda da geçerli olabilmesi ve nüfus kayıtlarına da işlenebilmesi için yapılacak olan tanıma sonuçlarının (tazminat, velayet, nafaka gibi) gerçekleşmesini sağlayan durumların tüm sonuçlarının ikili taraf ve ikili hukuki çerçeve açısından geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davaları açılması gerekmektedir. Bu durum hem Türk vatandaşları için geçerlidir hem de Alman vatandaşlığına geçen (Mavi Kart sahibi olan şahıslar) kişilerde de yapılması gerekmektedir.
Alman Boşanma Kararı Tanıma Tenfiz Yapılmazsa Ne Gibi Sonuçlarla Karşılaşılır?
Almanya’da alınan boşanma kararının Türk Hukuku çerçevesinde tanıma ve tenfiz davaları yapılmazsa şahıslar Türkiye’de hala evli görünmektedir. Bu durumda eşlerin herhangi birinin vefatı halinde eski eş mirasçısı olabilmektedir, tekrar evlenme kararı aldıklarında hala evli göründükleri için karşılıklı hukuk çerçevesinde evlenemezler, müşterek çocukları varsa velayet konusunda çeşitli sorunlar yaşayabilirler.
Alman Boşanma Kararının Tanıma Tenfiz Davası İçin Türkiye’ye Gelmek Zorunlu Mudur?
Türkiye’den tutulacak olan alanında uzman avukatlar aracılığı ile verecek olduğunuz vekalet işlemi sonrasında Türkiye’ye gelmenize gerek kalmamaktadır. Ancak davanın açılabilmesi için gerekli olan belgeleri posta yoluyla ilgili avukatlara iletmeniz gerekmektedir. Bu hususta avukatlık hizmeti kapsamında kurumumuzdaki avukatlar bu tür davalar konusunda oldukça deneyimli ve alanında profesyonel kişilerden oluşan ekibimizden avukatlık hizmeti alabilirsiniz.
Alman Boşanma Kararının Tanıma Tenfiz Davasının Açılması İçin Neler Yapılmalı?
Öncelikle Türkiye’deki bir avukata vekalet vererek gerekli işlemlerin hızlı bir şekilde başlatılmasını sağlayabilirsiniz. Avukatlar gerekli belgeleri kargo yoluyla teslim aldıktan sonra aile mahkemelerinde Tenfiz Davasının başlatılması hususunda gerekli olan tüm işlemleri vekaletiniz aracılığı ile gerçekleştirip sizleri de her konuda bilgilendirmektedir. Bu gibi durumlarda internet sitemizden gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Alman Boşanma Kararının Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Alman Boşanma kararının tanıma tenfiz davalarının açılabilmesi için aşağıdaki belgelerin olması gerekmektedir:
- Alman mahkeme ilamının aslı ya da tasdikli suretinin alınması,
- Kararın kesinleşme şerhi,
- Apostil şerhi,
- Alınan belgelerin yeminli tercüman tarafında Türkçe Çevirisinin yapılması,
- Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Noter tasdikli avukat vekaletnamesi,
- Karar, Kesinleşme Şerhi ve Apostille belgelerinin tamamı Yurtdışındaki konsolosluk tasdikli yeminli ya da Türkiye’de bulunan bir noterde yastıklı yeminli tercümesi gereklidir,
- Tanıma ve Tenfiz dilekçesi,
- Boşandığınız kişi Türk Vatandaşlığına sahip değilse ve konsolosluğa başvuru yapmıyor ise bu durumda bu kişilerin yani eski eşinizin kimlik veya pasaport kopyasını yeminli tercümeli şekilde belgesini sunabilirsiniz.
Hukuki destek ve randevu için
0542 761 84 06
Av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Avukat İbrahim Halil Aydın
Kolay Gelsin
Şimdi Almanyada Boşandım ve Mal Paylaşımını Almanyada yapmadık ama Kesinleşmiş Karar var.
Adıma Kayıtlı bir Yazlığım var Eski Eşim Aile Konutu diye Şerh Koydu her ikmizinde Yurtdışında yaşamasına Rağmen.
Şimdi Konsolosluğa gelip İmza Atmadığında ben gerekli Evrakları Apostil ve Yeminli Türk Tercümanı ile Tercüme ettirdiğimde ve Türk Noter Onaylı onaylatığımda Yazlığın Satışını yapabilirmiyim. Şerh olmasına Rağmen.
Yada Eşim Tenfiz Davası Açtığında Türkiyedeki Yazlıktan Hak Talep edebilirmi.?
Almanyada Onun Hesabına Paraları yatırdım ve Tek üstümde Yazlık var. Almanyada hiç bir Mal Mülkte Talepte bulunmadım. Ben Yazlığı Satıyım yeter.
Yeterki bu Çile son bulsun Maddi ve Manevi Ağır Bedeler ödedim ödüyorum.
Sizce ne yapmam gerekiyor.
Tapudaki Şerhi Kaldırabilirmiyim