Kilometresi Düşürülmüş ve Hasar Kayıtlı Ayıplı Araç Satış Davası Hukuki Problemi

Kilometresi Düşürülmüş ve Hasar Kayıtlı Ayıplı Araç Satışı Davası Hukuki Problemi

Ayıplı araç satış davası, özellikle ikinci el otomobil satın alan sürücülerin başına gelen problemlerin hukuksal bir şekilde çözülmesi için açılan davalardır. Bu davalar direkt olarak kamu tarafından açılmamakta, ayıplı mal satışı yapılan yani aracı satın alan bireylerin talebi doğrultusunda yapılmaktadır.

Günümüzde sıklıkla rastlanan ticaret problemlerinden biri olan ayıplı mal satışı, malı veya ürünü alan kimselerin maddi ve manevi zarara uğramasına sebep olur. Bu durum da satın alımı yapan kişinin hukuksal çerçeveler doğrultusunda hakkını aramasına olanak sağlar.

Ayıplı araç satış durumunda, aracı satın alan bireylerin profesyonel bir avukattan destek alarak ayıplı araç satış davası açmaları ve davanın takibini yapmaları gerekmektedir.

Ayıplı Araç Satış Nedir?

Sıfır araçların fiyatlarının yüksek olması bazı durumlarda sürücüleri 2.el araç alım satım piyasasına yönlendirebiliyor. Bunun yanı sıra ülkemizde ikinci el otomobil piyasası sürücüler tarafından da fazlasıyla tercih ediliyor. Bu da sürekli olarak çeşitli satış problemlerinin meydana gelmesine neden oluyor. Bu problemler arasında da ayıplı araç satışı yer alıyor.

Ayıplı araç satışı, arabanın olduğundan farklı gösterilmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Eğer böyle bir durumda aracı satın alan kişi tarafından bir talep olursa Türk Borçlar Kanunu ve Hukuku devreye girmektedir. Kanunun devreye girdiği durumlarda da ayıplı araç satış davası, mağdur olan kişilerin talepleri doğrultusunda açılır.

Ayıp Kavramı Nedir? Neden Meydana Gelir?

Ülkemizde bireyler ve firmalar arasında sürekli olarak ticaret yapılmaktadır. Bu da çeşitli malların sürekli olarak sahip değiştirmesine de neden olabilir. Araç alım satımı da bu piyasalar arasında yer alır.

Ayıp kavramı da bu doğrultuda borçlar hukuku tarafından düzenlenen kavramlardan biridir. Ayıp, genel olarak satılan malın yararlarını veya zararlarının yanlış ifade edilmesine ,saklanmasına denir. Örneğin bir malın bozuk veya kullanılmış olduğunun alıcıdan saklanması ve bu şekilde satılması ayıp kavramını meydana getirir.

Kısaca ayıp kavramı, ticari bir alış satış işleminde malın kusurlarının alıcılardan bilinçli bir şekilde saklanması anlamına gelir. Bu durumda satıcı suçlu durumuna düşerken alıcı da hukuksal yollar ile haklarını arayabilmektedir.

Ayıplı Araç Satış Nasıl Yapılır?

Ayıplı araç satış davasının açılmasına birçok sebep etkili olabilmektedir. Ancak öncelik olarak ayıplı ticaretin iki taraf arasında meydana gelmesi şarttır. Ayıplı araç satışı birçok farklı şekilde yapılabilir. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir;

  1. Hasarlı aracın hasar kayıtsız şeklinde satılması

Bu günümüzde en sık rastlanan problemlerden biridir. Araçlar kaza yaptıklarında eğer sigortadan bir destek alınmazsa hasar kaydı oluşturulmamaktadır. Bu da hasarlı veya daha önce kaza yapmış bir aracın hasarsız şeklinde sunularak satılmasıdır. Bu tip durumlarda alıcı, aracı satın aldıktan sonra hasarı fark ederse ayıplı araç satış davası açabilir.

  • Kilometreyi Düşük Göstermek

Ülkemizde en çok tercih edilen yöntemlerden biri de aracı satmadan önce kilometresini düşürmektir. Araçların kilometresi fiyatının daha fazla yükselmesi için çeşitli yöntemler ile satıcılar tarafından düşürülmektedir. Bu tip durumlarda alıcıların kilometrenin düşürüldüğünü fark etmeleri durumunda dava açabilmeleri mümkündür.

  • Sıfır araçlarda ayıplı satış

İkinci el piyasasının yanı sıra bazı durumlarda sıfır araçlarda da ayıplı satış işlemleri yapılabilmektedir. Bu tip durumlarda da alıcıların daha sonrasında dava açabilmeleri mümkündür. Özellikle araç taşınırken beklenmedik durumlarda oluşan problemlerden dolayı kaportada çizik veya boya zararı olabilmektedir. Bu tip durumlarda alıcılar yine ayıplı satış davaları açabilmekte ve haklarını arayabilmektedir.

Ayıplı Araç Satış Davasında Görevli Mahkeme Hangisi?

Genel olarak ayıplı araç satış davasında, alıcıların haklarını aramaları için öncelikle belirli bir mahkemeye başvurmaları gerekir. Tüketici hakları bu doğrultuda destek olabileceği gibi alanında uzman bir avukattan hukuksal destek alınarak da mahkeme süreci daha kolay bir şekilde yönetilebilir. Alış satış işleminin yapıldığı yerdeki tüketici mahkemeleri davaların yürütülmesiyle görevlidir.

Şanlıurfa Avukat İbrahim Halil Aydın

Şanlıurfa Avukat İbrahim Halil Aydın ile iletişime geçerek ayıplı araç satış davası hakkında hukuksal destek alabilir, dava sürecinin takipçisi olabilirsiniz.

Avukat İbrahim Halil Aydın

İletişim: 05427618406

Av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk bulvarı Şanlıurfa İşhanı kat: 2 No: 217

Hukuki destek ve avukatlık hizmeti almak için randevu alabilirsiniz.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
Kilometresi Düşürülmüş ve Hasar Kayıtlı Ayıplı Araç Satış Davası Hukuki Problemi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön