Trafik kazası tazminatı, pek istenmese de can ve mal kaybına sonuç açan kazaların ardından davalar ve çeşitli hukuki yollar neticesinde alınacak olan tazminatı ifade etmektedir. Ancak bu tazminatın alınabilmesi için öncelik olarak kazada bir yaralanma gerçekleşmesi gerekir. Ayrıca tazminat için sadece yaralanma da yeterli değildir.
Trafik kazası tazminatının kaza geçiren kimseler tarafından alınabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle şartların uyuşması durumunda avukatlardan destek alınarak trafik kazası tazminat davası açılabilir.
Trafik kazaları hem motosiklet hem otomobil hem de ticari araçlarla meydana gelebilir. Eğer kaza yapan kişi iş seyahati sebebiyle yolda ise iş kazası tazminatı da devreye girebilmektedir. Ancak belirli sebepler doğrultusunda tamamen isteğe bağlı bir seyahat halinde trafik kazası meydana geldiyse bu durumda tazminat iş kazası tazminatı değil, trafik kazası tazminatı olmaktadır. Bu tazminatlar sigorta şirketlerinde alınmaktadır.
Trafik Kazası Tazminatını Kim Öder?
Genel olarak istenmeyen bir durum olsa da günlük hayatımızda yüzlerce kişi belirli sebeplerden dolayı trafik kazası geçirebilmektedir. Bu da mal kaybına ve can kaybına neden olmaktadır. Trafik kazalarında meydana gelen can kaybının yani yaralanma ve benzeri durumların giderilebilmesi için tazminat davası açılabilmektedir.
Meydana gelen yaralanma, sakatlık ve ölüm durumlarında trafik kazası tazminatı sigortalar tarafından ödenmektedir. Dava sonucunda yaralanma veya sakatlık yapan taraf mahkeme tarafından haklı bulunduğunda sigorta tarafından belirlenen tazminat miktarının ödenmesi gerekmektedir.
Maddi Hasarlarda Trafik Kazası Tazminatı Ödenir Mi?
Her gün çok sayıda bireyin trafik kazası yaşaması birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Bu sorular arasında maddi hasarlarda tazminat alınıp alınmayacağıdır. Trafik kazası sonucunda araba, motosiklet ve benzer araçlarda meydana gelen maddi hasar sonucunda tazminat ödemesi yapılmamaktadır.
Ancak kaza sonucunda bireylerde yaralanma, sakatlık ve ölüm gibi sonuçlar meydana geldiyse tazminat alabilmek mümkündür. Tazminat miktarı ve alımı alanında profesyonel avukatların desteğiyle yapılabilmektedir.
Trafik Kazası Tazminatı Ne Zaman Yatar?
Trafik kazası sonucunda dava açıldıysa veya direkt olarak avukat aracılığıyla sigorta şirketlerine tazminat talebinde bulunulmuşsa, belirli bir zaman dilimi içerisinde tazminatlar yatırılmaktadır.
Genel olarak trafik kazası tazminatları, sigorta şirketleri tarafından talep edilen belgelerin ve kaza sonuçlarının iletilmesinden 1 hafta ile 10 iş günü içerisinde yatırılır. Tazminat kesinleştiyse bu süre en geç 15 gündür. Yani kaza geçiren ve yaralanma gibi durumlarla karşılaşan bireyler maksimum 15 gün içerisinde tazminat alabilmektedir.
Trafik Kazasında Tazminat Nasıl Alınır?
Trafik kazası tazminatı alınması için belirli şartların meydana gelmesi gerekir. Belirlenen şartların meydana gelmediği durumlarda kazanın taraflarının tazminat alabilmesi mümkün değildir. Bu doğrultuda öncelik olarak trafik kazasında bir yaralanma, sakatlık veya ölüm meydana gelmelidir. Eğer bu üç durumdan herhangi biri meydana gelmediyse ve sadece maddi hasar meydana geldiyse tazminat alabilmek mümkün değildir.
Trafik kazası tazminatlarında diğer bir şart ise tazminat almak isteyen tarafın kusursuz olmasıdır. Kusurlu olan ve kazaya sebebiyet veren kimselerin herhangi bir şekilde kaza tazminatı alabilmeleri mümkün değildir. Bu iki şart gerçekleşmişse eğer avukatlar aracılığıyla tazminat davası açılarak tazminat alabilmek mümkün olur.
Trafik Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Trafik kazası tazminat hesaplama işlemi, birçok kriter dikkate alınarak yapılmaktadır. Kusur durumu, malullük oranı, yaşı ve maaşı dikkate alınarak kaza hesaplanır. Örneğin aylık 5 bin TL maaş alan bir kişinin maaşından öncelik olarak kusur oranı düşülür. Ardından aylık gelir kaybı belirlenir. Sonrasında yaşa göre çalışma hakkı belirlenir. Belirlenen yıl ve aylık maaş gibi miktarların toplamından trafik kazası tazminatı elde edilir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?
Trafik kazası tazminat davası, genel olarak mahkeme kararları doğrultusunda sonuçlanmaktadır. Bu sebeple dava durumuna göre ilk mahkemede de bitebilirken sürecin uzaması da mümkündür. Ancak trafik kazalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bireylerin bu 10 yıl içerisinde dava açmış olmaları ve davaların sonuçlanmış olması gerekmektedir.
Şanlıurfa Avukat İbrahim Halil Aydın
Trafik kazası tazminatı ve davaları hakkında bilgi almak için:
Avukat İbrahim Halil Aydın
İletişim: 05427618406
Av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk bulvarı Şanlıurfa İşhanı kat: 2 No: 217
Hukuki destek ve avukatlık hizmeti almak için randevu alabilirsiniz.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa