Metaverse arsa alımı son dönemde adından sıklıkla söz ettirmeyi başaran Metaverse dünyasına girmek isteyen kişiler açısından fazlasıyla önem taşıyor. Ancak bu alanın kendi içerisinde bazı hukuki sorumlulukları da bulunuyor. Sanal dünyaya hevesli olanlar ve burada arsa alıp yatırım yapmak isteyenler için bir fırsat alanı olan Metaverse evreninde alım yaparken bilinmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususların öncesinde ilk olarak Metaverse’in ne olduğunun bilinmesi gerekir.
Metaverse Nedir?
Facebook uygulamasının kurucusu Mark Zuckerberg tarafından geçtiğimiz günlerde etkileyici bir sunum ile duyurulan Metaverse, pek çok kişiyi heyecanlandırdı. Teknolojiye çağ atlatacak bir proje olan Metaverse, kelime kökeni olarak satın alınır mal anlamına gelen “meta” ile evren anlamına gelen “verse” kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkıyor.
Günümüzde birçok farklı teknoloji ve sanal deneyim mecraları, kendilerini Metaverse kavramına dahil ettiği için bu sanal evrenin sınırlarını tanımlamak oldukça zor. Metaverse kavramının son günlerde sıklıkla duyulmaya başlamasından önce de sanal ve arttırılmış gerçeklik gözlükleriyle bu gibi internet deneyimleri yaşamak mümkündü.
Halo, Minecraft, Sim gibi oyunlar da Metaverse olarak tanımlansa bu oyunlar 2D olarak kullanıcıya sunuluyor. Metaverse’nin amacı ise bu gibi oyun dünyalarını kullanıcılara 3D olarak sunmak ve gerçek para birimlerinin kullanıldığı bir yaşam alanı oluşturmaktır.
Metaverse Evrenindeki Hukuki Konular
Metaverse’in içinde insanlar faaliyet göstereceği için hukuki olarak hangi sorunların ortaya çıkacağı da merak edilenler arasındadır. Bunlar arasında Metaverse arsa alımı da ön plana fazlasıyla çıkıyor. Peki hukuksal boyutu ne? Metaverse dünyasında arsa, ev araba gibi satın alım işlemleri yapmak isteyenlerin bilmesi gereken hukuki konular şu şekildedir;
- Kişilerin maddi ve manevi bütünlüğü ile ilgili haklar
İlerleyen yıllarda hayatımızın en önemli parçası olabileceği tahmin edilen Metaverse’e erişimin engellenmesi, toplumsal yaşamdan aforoz edilmeye değer bir ağırlığa sahip olabilir. Kişilerin Metaverse dünyasını gerçekliğin gölgesinde bırakarak gerçeğin kendisi gibi algılamaya başladığı takdirde, sanal evren dünyasında kişilerin maddi ve manevi bütünlüğünü olumsuz etkileyecek davranışların da nasıl cezalandırılacağı konusunda açıklama bekleniyor.
- Mülkiyet hakkı ve kısıtlamalar
Yine benzer şekilde Metaverse evrenindeki avatarın mülkiyet hakkının nasıl korunacağı da kullanıcıların önemsediği konular arasında yer alıyor. Metaverse arsa alımı, bu arsanın korunması veya buna benzer mülkiyetlerin nasıl korunacağı, hukukçuların farklı bir perspektif ile değerlendirmesi gereken husus olacaktır.
- Vergilendirme
Devletlerin Metaverse dünyasında herhangi bir Metaverse vergilendirme sistemi oluşturup oluşturmayacağı da bir başka soru olarak kullanıcılar tarafından merak ediliyor. Devletler tarafından sunulan her hizmet, o ülkenin hukuku kapsamında değerlendirilir. Bu sebeple Metaverse’ün merkeziyetsiz bir sistem üzerinde geçişli yapıda uygulanması halinde hangi vergi hukukunun uygulanacağı da henüz belli değildir. Ek olarak Metaverse içerisindeki farklı para ve coin varlıklarının vergilendirilmesi de bekleniyor.
- Gizlilik ve Mahremiyet
Metaverse dünyası kapsamında hukukçuların en çok uğraşacağı konuların başında gizlilik ve mahremiyet geliyor. Özellikle Facebook’un son zamanlarda gizlilik iddiaları sebebiyle yargılanması dikkate alındığında özel hayatın, iş yaşamının devam ettirileceği boyuttaki bu yazılımın içerisindeki kişisel verilerin korunması, kullanıcılar için hassas bir konu olmakta. IBM’in Metaverse ile alakalı sahip olduğu bir patent, avatar bilgilerinin bir Metaverse evreninden başka bir evrene aktarılmasıyla ışınlanmaya benzeyen biçimde geçiş sağlamayı hedefliyor. Bu da Metaverse arsa alımı evrenine özgü hukuki kararları beraberinde getirecektir.
Metaverse İçin Hukuki Düzenlemeler
Başlangıç olarak temel insan haklarının baz alınacağı söylense de daha önce denenmemiş olan bir teknoloji karşısında ne gibi sorunların ortaya çıkacağı da bilinmiyor.
İnsanların Metaverse evreninde daha fazla zaman geçirmeye başlaması ile mutlaka bu teknolojiye uygun düzenlemelerin gelmesi bekleniyor. Kripto paraların gündeme gelmesi ile yine buna benzer sorunlar ortaya çıkmıştı. Örnek olarak kripto para sahibi olan bir kişi öldüğünde kişinin kripto parasının miras kalıp kalmayacağı merak ediliyordu.
Metaverse dünyası kapsamında birçok hukuk alanında cevaplanması gereken sorular, geliştirilmesi gereken sistemler mevcuttur. Metaverse evreni hızla hayatımıza girmekle birlikte, yukarıda bahsedilen pek çok soru ve sorunların çözümü, sistemde açık bırakmayacak kapsamlı bir hukuksal düzenlemeden geçmektedir.
Bu hukuksal düzenlemenin neye göre yapılacağı hukukçuların ortak bir sistemde karar kılması ile gerçekleşecektir. Fakat net olan bir şey var ki o da; Metaverse’ün hukuki açıdan birçok ciddi sorun ortaya çıkaracağı ve bu sorunların dijitalleşmeye uyum sağlamak zorunda olan hukuk sistemlerinin değişimi ile gerçekleşeceğidir.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa