Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi, tehdit kullanarak ya da cebir yoluyla yapılmışsa, Türk Ceza Kanunu’nun 112. Maddesi gereğince bir suç teşkil eder ve aşağıda işlenen fiillere göre bu suç belirlenir:
- Özel ya da devlet kurumu olması fark etmeksizin eğitim kurumlarının uyguladığı eğitim programı ve faaliyetlerine engel teşkil eden faaliyetlerde bulunmak , eğitim ve öğretimin engellenmesi suçudur.
- Her hangi bir bireyin ne şekilde olursa olsun yapılan bir hareketle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suç teşkil etmektedir. Buna bir örnek verilecek olursa, bir babanın kızını okula göndermemesi ve “kızlar okula gitmez, eğer okulu bırakmazsan seni öldürürüm “ diye tehditte bulunması bu suçun oluşması için geçerli bir sebep olacaktır.
- Öğrencilerin toplu şekilde barınma halinde bulundukları yerlere, binalara ve ya bunların eklentilerine giriş çıkış yapmalarına ve buralarda kalmalarına engel teşkil edecek şeyler yapılması, eğitim öğretim hakkinin engellenmesi suçunu oluşturmaktadır. Buna bir örnek verilecek olursa; özel bir nedene bağlı olarak okulda yaşadığı bir sorun nedeni ile okula girip kapılara kilit vurarak öğrencilerin okula girmesine engel olan kimse, eğitim öğretim hakkının engellenmesi suçunu bizzat işlemiş olacaktır.
Eğitim öğretim hakkının engellenmesi suçu, ancak özel bir nedene bağlı olarak kasıtlı bir şekilde işlenebilir. Suçu işleyen kimsenin bilinçli ve iradesine hakim olması esastır. Suçu işleyen kimsenin bunu yaparken kastı yoksa fiili bir şekilde eğitim öğretim hakkı engellenmiş olsa dahi bu bir suç teşkil etmemektedir. Eğitim öğretim hakkının engellenmesi, tehdit ve basit yaralama içerse dahi bunlar suçun unsuru olduğundan dolayı buna bağlı olarak faile ayrı bir ceza verilmez.
Eğitim Öğretim Hakkı
Eğitim öğretim hakkının engellenmesi suçunun işlenmesi durumunda mahkeme tarafından, faile iki yıldan beş yıla kadar sürecek hapis cezası verilecektir. Eğer bu suç dahilinde, tehdit etme ve cebir de bulunursa bu durumda işlenen suç, nitelikli hal olmakta ve verilecek olan ceza da bir katı daha fazla artış göstermektedir. Bunun dışında kalan diğer nitelikle hallerde suçun cezası bir kat daha artacaktır. Eğitim öğretim hakkının engellenmesi suçunun cezası en alt sınırda iki yıldan başlamaktadır. Adli para cezasına çevrilmesi için ise cezanın bir yıldan daha az bir zaman olması gerekir. Yani bu suç, adlî para cezasına çevrilemez.
Eğitim Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçunda Hükmün Geri Bırakılması Kararı
Eğitim öğretim hakkının engellenmesi suçunda hapis cezasının iki yıldan daha az olması durumunda bu karar verilebilmektedir. Yani bu suçun işlenmesi durumunda verilen ceza en az iki yıl olmalıdır ki kararda geri bırakılma mümkün olsun. Yine aynı durum, cezanın ertelenmesi durumunda da aynı şekilde işlem görmektedir. Hapis cezasıyla ilgili hükmün ertelenmesi için aynı şartların oluşması gerekir. Bu ve detaylı bilgiler ise ceza avukatları tarafından verilecek cevaplar ile daha iyi analiz edilebilir.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa