İntihara Yönlendirme Suçu

İntihara Yönlendirme Suçu

İntihara Yönlendirme Suçu, seçimlik hareketli bir suç grubuna girmektedir. Yani başkasının intiharına yardım etme, intihara teşvik etme, intihara azmettirme ve de başkasının intiharını kuvvetlendirme hareketlerinden biri ya da birkaçının yapılması sonucunda suç ortaya çıkmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere intihar etmek suç kapsamına girmemektedir. Bu da Türk Ceza Kanunu’nun 5237.  Maddesinde “hayata karşı suçlar” kısmında belirlenmiştir. Buna göre intihar eden kişi değil, intihara yönlendiren cezalandırılmaktadır. Dolayısıyla da suça iştirak hükümleri esas alınarak hüküm verilmektedir.

İntihara Yönlendirme Suç Unsurları

İntihara yönlendirme suçu, kapsam olarak suça teşebbüse girmez. Harekete bitişik olarak değerlendirilen ani suçlara girer. Ve de yukarıda adı geçen seçimlilik hareketlerinden her hangi bir tanesinin oluşması sonucunda suç ta tam olarak belirlenmiş olur. İntihar eden kişi, burada mağdur olarak kabul edilmektedir. İntihar sonucunda ölüm ve ya her hangi bir neticenin olup olmaması önemli değildir. İntihara yönlendirme konusundaki maddi unsurlara değinecek olursak bunlar;

İntihara Teşvik Etme

Bu kısımda, kişi henüz intihar etmemişken, bu kararı doğrultusunda destekleyici hareketlerde bulunulmaktadır. Yani kişide intihar düşüncesi olduğunu bile bile bu düşünceyi desteklemek ve ona intihar kararını aldırmak ta suç olarak kabul edilir. Buna örnek verecek olursak ; diyelim ki bir erkek evlilik dışı bir ilişkiye girdi ve bunun sonucunda kadın hamile kaldı. Erkeğin kadına baskı kurarak” sen bu durumdan hem kendini hem de beni kurtarmak istiyorsan intihar et,  sen de kurtul ben de kurtulayım “ derse onu intihara değil daha da ötesi olan intihara azmettirme suçunu işlemiş olmaktadır.

İntihara Azmettirme

İntihara yönlendirme suçu kapsamında diğer bir hareket ise, intihar konusu kişinin hiç aklında dahi yokken aklına bu fikri sokmaktır. Bunu yapan kişi kim olursa olsun suç işlemiş olmaktadır.

Başkalarını Alenen İntihara Teşvik Etme

Türk Ceza Kanunu’nun 84/3 fıkrasında düzenlenmiş olan bu suç kavramında sadece birey olarak intihara teşvik eden kişi olayın içinde olmamaktadır. Aleni suç kapsamına girdiği için halka açık bir alanda intihara teşvikte bu kanun devreye girmektedir. Örneğin; halka açık bir yerde binanın tepesine çıkmış ve intihar etmek isteyen kişiyi intihara teşvik etmek,  diğer belirsiz sayıda kişilerin de psikolojisini etkileyeceği için suçun boyutu daha da artacaktır.  

Başkasının İntihar Kararını Kuvvetlendirme

İntihara yönlendirme suçu kapsamındaki hareketlerden biri de kişinin intihar kararını kuvvetlendirmedir. Kimsenin etkisinde kalmadan intihara kalkışma durumundaki kişinin intihar kararını vermiş olması dahi suçun şeklini değiştirmez. Kısacası kişi tüm kararı kendisi vermiş ve düşünce aşaması geçilmiştir ancak henüz intihar etmemiştir. Bu durumdaki kişiye söylenen bazı sözler onu tetikleyebilir. Örneğin; yüksek bir yere atlamak üzere çıkmış olan kimseye “ ister atla ister atlama, çok ta umurumda “ve buna benzer sözler söylemek  o kişinin intihar kararını kuvvetlendirmektir.

İntihara Yardım Etme

Bu intihara yönlendirme suçu hareketi ise intihar edecek olan kişiye gerekli araç gereç ve intihar etmesi için uygun ortamın sağlaması ile ilgilidir. Buradaki olay da intihar edecek olan kişiye intihar etmesi için yardım edilmesidir. Kendini asmak isteyen kişiye ip vermek, ilaçla intihar etmek isteyene gerekli olan mesela fare zehiri gibi bir ilaç vermek te bu konuda verilebilecek örneklerdendir.

Diğer İntihara Bağlı Suçlar

Elbette intihara kalkışma kişinin kendisinin işlemiş olduğu bir olaydır ve sonucu ne olursa olsun fark etmemektedir. Sonucunda ölüm olmaması da tabii ki ayrı bir sevindirici durumdur. Ancak  intihara yönlendirme suçu buradaki hareketlere bağlı olarak ortaya çıkan farklı suçlardan oluşmaktadır ve bunlar da yukarıda özetlenmiştir. Bunun yanında bir de intihara  kalkışma durumunda olan kişiyi engellememe konusu vardır ki bu da daha farklı olarak taksirle ölüme neden olma suçu olarak değerlendirilmektedir.  Çünkü burada intihara engel olmak için yapması gereken şeyleri ihmal etmiştir. İhmali davranışla kasten adam öldürme suçunda da intihar edecek olan kişinin bu konuda kesin kararlı olduğunu bildiği halde müdahale etmemek durumu vardır. Çünkü onun intihar etmesini istediği için bilerek müdahale etmemiştir. İntihar eden kişi eğer ölmüşse ve bunun sebebi de biri tarafından yapılan tehdit sonucu mecbur bırakılması ise bunu yapan kişi de kasten adam öldürme suçundan yargılanmalıdır.

HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.

İletişim: 0542 761 8406

E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com

Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa

Av. İbrahim Halil Aydın
İntihara Yönlendirme Suçu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön