Ağır ceza suçları Türk hukuku içinde çeşitlenir. Bu suçlar kendi içinde tutuklu ve tutuksuz olarak yargılanmanın da önünü açmaktadır. Ağır ceza suçları, ağır ceza mahkemeleri tarafından yürütülür. Bu tür suçların işlenmesi sonucu detaylı bir dava süreci devreye girer. Çünkü bu tür suçlarda aklanma ya da iftira atma gibi durumlar çok sık yaşanmaktadır. Ağır ceza suçları delil ve belgelerin yanı sıra şahitlerin de huzurunda yürütülen kapsamlı bir süreçtir. Doğru bir karar varmak için çoğu zaman davaların uzaması gibi bir durum da söz konusu olmaktadır. Türk yargısında yüksek mercilerin son kararı ile kesin sonuca varılır.
Ağır Ceza Mahkemeleri
Ağır ceza suçları ağır ceza mahkemelerinde yürütülmektedir. Bu tür cezaların kapsamı geniş olduğu için ayrı bir dava süreci devreye girer. Ağır ceza mahkemeleri yeterli hakim, savcı ve yüksek mercideki kişilerden oluşur. Önemli davaların sonuçsuz kalmaması adına bu kişiler devreye girer. Ağır ceza mahkemeleri davaya konu olan fail kişinin dava sürecinde tutuklu ve tutuksuz yargılanmasına da süreç devam ederken karar verebilir. Ayrıca fail olan kişinin yurt dışına kaçmaması için yurt dışına çıkma yasağı da getirilebilir. Bu gibi durumlarda yasal olmayan yollardan yurt dışına kaça girişimi yaşanırsa eğer bu durumda ayrı bir ceza yaptırımını ortaya koyacaktır. Üstelik suçlunun cezasının ağırlaşmasına da neden olmaktadır.
Ağır Ceza Suçları Nelerdir?
Ağır ceza suçları kendi içinde çeşitlenir. Bu suçlar şu şekilde sıralanmaktadır.
- Kasten birini öldürmek
- Ölüme bilinçli bir şekilde neden olmak
- Ağırlaştırılmış yaralama suçuna girişmek
- Yağma ve gasp etmek
- Zimmet suçu
- Hileli iflas suçuna karışmak
- Birini kasıtlı bir şekilde dolandırmak
- Resmi belge üzerinde sahtecilik suçu
Ceza suçu kavramı geniş bir alandır. Ancak ağır ceza suçları içinde yukarıda sayılanlar yer almaktadır. Tüm bu suçlar ağır ceza mahkemeleri kapsamında işlem görür. Türk ceza mahkemelerinin 318, 319, 324, 325 ve 332. maddelerinde de bu suçlara dikkat çekilmektedir. Suçların kapsamı ve işleyiş biçimleri de dava sürecini etkileyen önemli yapılardır.
Ülke itibarına Zarar Veren Ağır Suçlar
Ağır ceza suçları ayrı bir kategoride ülke itibarına zarar verecek şekilde ayrılır. Bu suçlar ise şu şekilde sıralanmaktadır.
- Anayasal düzene karşı işlenen suçlar
- Devlet egemenliğinin zedeleyen suçlar
- Devlet casusluğu yapmak
- Milli savunmaya karşı çıkmak
- Teröre yardım etmek
Tüm bunlar ayrı ağır ceza suçları alanında yer alır. Milli iradeye karşı ağır suçlar alanında yer almaktadır. Bu suçlar ispatlandıktan sonra her biri 10 yıldan fazla olacak şekilde hapis cezasıyla onaylanır. Bu suçlarda hafifletici sebepler gözetilmez. Ceza indirimi de yapılmaz. Doğrudan yargının onayladığı ceza uygulanır. Bu cezalara daha sonradan karşı çıkmak ya da iptalini istemek de mümkün değildir.
Ağır Ceza Davalarının Süreci
Ağır ceza suçları anında karara bağlanan suçlar değildir. Bu suçların birkaç yıla kadar uzaması da söz konusu olmaktadır. Suçun içeriğinin derin olması ve başka kişilerle de alakalı olması suçun kapsamını git gide genişletir. Ayrıca bazı faili meçhul kişilerin de ortaya çıkması açısından bu tür davalar uzamaktadır. Ağır ceza davaları için amaç sadece tek bir kişiyle bağlantılı olmamasıdır. Burada suçun altında yatan diğer kişi ve kurumları da ortaya çıkarmak yer alır. Sadece tek kişinin işlediği bir suçun altında başka bir şebeke olabilir. Bunlar ise adli yargı ile yolu ortaya çıkartılır. Bu durum ise suçun kapsamını ve derinliğini göstermektedir.
Ağır Ceza Suçlarına ve Mahkemeye İtiraz Etmek
Ağır ceza suçları itirazı kabul etmese de her Türk vatandaşının suçlara ve cezaya itiraz etme hakkı vardır. Ancak burada yapılan itirazın haklılık gerekçesi öne çıkar. Eğer altı boş bir gerekçe ile itiraz edilirse itirazı eden kişinin hakkı reddedilir. Ağır ceza mahkemesi itiraz kabul etmek için bunun dayanağına bakar. Eğer dayanak doğru ve makulse o zaman kişinin itirazı üzerinde belli bir inceleme ve sonuca varma durumuna da bakılır. İtiraz kişinin ağzından yapılacağı gibi dilekçe yolu ile doğrudan mahkemeye de yapılabilir. Sadece yapılacak itirazın genel geçer bir dayanağının olması Türk ceza yargısı için önem taşır.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa