Güveni kötüye kullanma suçu, başkasına ait olan bir eşyayı veya ziyneti kötü kullanma girişimidir. Ya da başkasının yararına olan bir ziynet eşyasını onun haberi olmadan zararına olacak şekilde kullanmasıdır. Bu durum doğrudan güveni kötülemeye gitmektedir. Güveni kötüye kullanma karşı tarafı mağdur da edebilir. Çünkü onun adına onun eşyasını kullanma durumu burada söz konusudur. Yargı önünde başkası yapmış olsa da bu durum mal sahibi olan kişiye de zarar vermektedir. İlk etapta söz konusu suçun işlenmesi için mal sahibi olan kişinin durumdan haberdar olmaması gerekir. Üstelik bunu kanıtlaması da önem taşımaktadır. Çünkü kanıtlama durumu yaşanmazsa bu durum yargı önünde ortak işlenmiş bir suça da dönüşebilir. Fail ile mağdur arasında en önemli çizgi delillerdir. Mağdur kendi lehine delil toplayabilirse bu durumdan zararlı olmadan kurtulabilir.
Güveni Kötüye Kullanma Suçunda Ceza
Güveni kötüye kullanma suçu hukuksal açıdan 6 aydan bir yıla kadar cezası olan bir suçtur. T.C.K. 155/1 maddesinde de bu suçun cezası açıkça belirtilmektedir. Burada kişinin başka bir kişiye ait olan bir hakkı ya da eşyayı ondan izinsiz kullanması yer almaktadır. Üstelik burada fail olan kişinin suçu anlaşılırsa ve bu kişi karşı tarafa maddi zarar vermişse bu durum da fail tarafından karşılanmak zorundadır. Yani hem hapis hem de para cezası bir yaptırım olarak fail olan kişiye uygulanmaktadır. Eğer fail parayı ödeyemezse hapis cezasına çevrilerek 1 yıldan fazla olacak şekilde ceza yaptırımı devreye girmektedir. Hukuki düzenlemeye göre güven suçu 6 ay ile bir yıl arasındadır. Para cezası da ödenmezse hapis cezasına çevrilip diğer cezaya ek olarak onun üzerine katılarak uygulanır.
Hizmet Kapsamında Güveni Kötüye Kullanma
Bir kişinin işini onun adına kötüye kullanmayı kapsar. Burada meslek, sanat ve ticaret gibi unsurlar devreye girmektedir. Burada mağdur olan kişinin kısmen haberi olabilir. Çünkü mağdur olan kişi belli bir süre işine bazı sebeplerden ötürü ara verebilir. Bu durumda yerine geçici olarak başkasını alabilir. Ya da iş yükünü azaltmak için biriyle işini paylaşabilir. Bu durumda iş sahibinin haklarının bir kısmı diğer kişiye de geçmektedir.
Fail olan kişi ise bu durumda işi kötüye ve mağdur lehine kullanabilir. Bu da doğrudan hizmet kapsamına giren bir güven sorununa dönüşür. Özellikle bu gibi durumlarda da fail olan kişiye karşı maddi zarar da vermiş olabilir. Burada hem parasal yaptırım hem de hapis cezası suçu işleyen kişiye uygulanır. Hizmet kapsamında suç işleyenler için 1 yıldan 7 yıla varan bir suç yaptırımı söz konusu olmaktadır. Üstelik buna ek olarak 3000 güne varan bir adli para cezası da ek olarak uygulanmaktadır. Bu ceza yaptırımı hukuki açıdan da onaylanmıştır.
Güveni Kötüye Kullanarak Kişinin Saygınlığını Zedeleme
Güveni kötüye kullanarak kişi saygınlığına zarar verme durumu da ortaya çıkmaktadır. Burada mağdur olan kişi adına kötü bir duruma teşebbüs edildiği zaman esasen mağdur olan kişinin saygınlığı da toplum içinde zedelenir. Çünkü işin genel sahibi ya da paranın genel sahibi mağdur olan kişidir. Üstelik mağdur olan kişi toplum için önemli bir iş adamıysa eğer ya da belli bir saygınlığı varsa bu durum da doğrudan mağduru zedeleyecek bir sonuca dönüşebilir. Durum saygınlığı zedelemeye doğru gelirse hukuki yollar açılır. Bu hukuki yollarla mağdur olan kişi hem saygınlığı hem de zararı için karşı tarafa dava açar. Bu davada saygınlık ve zarar durumu ayrı olacak şekilde değerlendirilir. Bu iki kapsam doğrultusunda yargı tarafından dava sonuca bağlanır.
Dava sonucunda fail olan kişiye hem hapis hem de para yaptırımı uygulanır. Özellikle saygınlığı zedeleme yönünde mağdur olan kişi ek bir tazminat davası da açabilir. Bu tür tazminat davalarında ağır para cezaları ile karşılaşmak mümkündür. Çünkü tazminat davaları genellikle yüklü paralar etrafında faile açılır. Üstelik açılan tazminat davasında güçlü deliller varsa eğer davayı açan kişinin süreci kazanması da kaçınılmaz olmaktadır. Yani güveni kötüye kullanma suçu hukuki açıdan faile birçok yaptırımlar etrafında dönmektedir. Bu yaptırımlar ise ağır hukuki süreçleri kapsamaktadır.
HUKUKİ YARDIM ALMAK VE AVUKAT İBRAHİM HALİL AYDIN İLE GÖRÜŞMEK İÇİN RANDEVU ALABİLİRSİNİZ.
İletişim: 0542 761 8406
E-mail: av.ibrahimhalilaydin@gmail.com
Atatürk Bulvarı Urfa İşhanı Kat:2 No: 217 Haliliye/ Şanlıurfa