4-Tahdit Kodu Nedir? Nasıl Kaldırılır?

4-Tahdit kodu nedir? Nasıl kaldırılır? Emniyet teşkilatı yetkilileri tarafından, uygulamaya konan tahdit kodu ile sınır dışı edilen yabancıların pasaport bilgisine ilave edilen “Ç,G,V,N” ve benzeri harflerden oluşturulan bireyin kendi ülkesi hariç yabancı başka ülkelere girişini yasaklayan kodlara denir. Ancak, tahdit kodlarının kullanım alanları temelde üçe ayrılır. Tahdit kodlarının kullanım alanları sırayla;

  • Bilgilendirme amaçlı olarak kullanım.
  • Türkiye Cumhuriyetine giriş yasağının getirilmesi.
  • Hem bizim ülkemize hem de yabancı üçüncü bir ülkeye karşı deport yani sınır dışı edilmesi amacıyla konulan kodlardır.

İlk etapta, ülkemize gelirken kurallara uyan turistler ülkeye girdikten sonra bazı durumlarda kuralları yok sayabiliyorlar. Bu durumlarla karşılaşan emniyet mensupları, önlem amacıyla insanlarımızın güvenliği için kuralları yok sayan ve etrafa tehdit oluşturan turistlerin pasaportunun siciline tahdit kodu işleyerek onları sınır dışı etmektedirler. Tahdit kodlarının, kurallara uymayan turistlerin pasaport siciline işlenmesinin önemli nedeni vardır. Tahdit kodları sınır dışı edilme nedenlerini içeren kodlardır. Bu kodlar ile turistlerin, sınır dışı edilme nedenleri ortaya çıkar. Yabancılarla ilgili kanunların düzenlendiği, mevzuat 6458 numaralı kanun olan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda yer alan 54. madde de düzenlenmiştir. Sınır dışı etmeye yönelik, idari gözetim ve süre hakkında bilgiler ise aynı kanunda 57. madde ve 57/A maddesinde ifade edilir.

Emniyet yetkilileri kendilerine verilen yasal hak olan ülkemize girişinde, kalışında ve çıkışında insanlarımıza ve ülkemizin geneline karşı tehdit unsuru olan turistlere karşı tahdit kodları ile 6458 numaralı kanunun 9. ve 10. maddelerinin tanıdığı haklarla önlemler alabilirler. Bu önlemler, tahdit kodları ile bu bireylere veya gruplara ülkemize giriş yasağı ve bazı diğer tedbirlerin alınmasını sağlar. Türkiye Cumhuriyetine giriş yasağı getiren ve diğer tedbirlere ön ayak olan 9. ve 10 maddelerin içeriklerinin tablosu aşağıda paylaşılmıştır.

#yabancılarveuluslararasıkorumakanunu #emniyetmensupları #emniyetyasalhakları #emniyet #tahditkodu #yabancıtahditkodları
Genel Müdürlük, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.
Türkiye’den sınır dışı edilen yabancıların, Türkiye’ye girişi Genel Müdürlük ve Valilikler tarafından yasaklanır.
Türkiye’ye giriş yasağı en fazla 5 yıldır. Ancak, kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından ciddi tehdit bulunması halinde bu süre Genel Müdürlükçe en fazla 10 yıl daha arttırılabilir.
Vize veya ikamet izni süresi sona eren ve bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için valiliklere başvuruda bulunup hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancılara, idari para cezalarını ödemiş olmaları ve bakanlıkça belirlenen ihlal sürelerini aşmamaları kaydıyla Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmayabilir.
56. madde uyarınca, Türkiye’yi terke davet edilenlerden, süresi içinde ülkeyi ter edenler hakkında giriş yasağı kararı alınmayabilir.
Genel Müdürlük, giriş yasağını kaldırabilir veya giriş yasağı saklı kalmak kaydıyla yabancının belirli bir süre için Türkiye’ye girişine izin verebilir.
Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı sebebiyle Genel Müdürlükçe; idari para cezaları ve kamu alacakları sebebiyle ise valiliklerce yabancıların ülkeye kabulü ön izin şartına bağlanabilir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
#önlemler #emniyetmensuplarınınuluslararasıyetkileri #emniyetveyetkileri #ülkeyegirişyasağıiçeriğitablosu
Türkiye’ye Giriş Yasağı Hakkındaki Detayları İçeren Tablo

Yukarıda yer alan tabloda 9. madde de yer alan Türkiye’ye giriş yasağı hakkında bilgiler bulunmaktadır. 10 madde de yer alan Türkiye’ye giriş yasağının tebliğinin detaylarına ulaşmak için buraya tıklayınız. Tahdit kodu nasıl kaldırılır? Tahdit kodunu kaldırma amacıyla tahdit kodu iptal davası açılır. Birey, görmezden geldiği bir kanunun yüzünden idari para cezası, sınır dışı edilme veya ülkeye giriş yasağı ile karşılaştığında bu durumlara karşı iptal davası açabilir. Bu, dava ile tahdit kodu üzerinden yapılan cezai işlemin iptali istenebilir.

Dava, işlemi yapan idareye karşı açılabilir. Bu durumda, dava Valiliklere veya İç İşleri Bakanlığına karşı açılmalıdır. Bireyin karşılaştığı cezalara karşı açacağı iptal davasını tebligat gelmesiyle 60 gün içinde açabilir. Eğer, uzman bir avukattan iptal davası üzerine yardım alırsanız davanız hem daha hızlı sonuçlanır hem de lehinize sonuç alırsınız. Nadir durumlarda, meşruhatlı davetiye ya da idari başvuru ile tahdit kodunun kaldırılma imkanı vardır. Dava açılırken idarenin işlemin gerekçelerini bildirmesi ve hukuka uygun olduğunu ortaya koyması gerekir.

Tahdit Kodları Hakkında

Tahdit Kodları ve Uygulama Alanları

Tahdit kodları ve uygulama alanları çeşitli başlıklardan oluşur. Ç,V,G olarak gruplandırılan tahdit kodları ve uygulama alanları birden fazla maddeden oluşmaktadır. Tahdit kodları ve uygulama alanlarının, oluşturulma nedenleri aşağıda yer almaktadır. İşte, o nedenlerin olduğu maddeler:

  • V-69 – İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler.
  • V-71 – Adreste bulunamayan yabancı kişiler.
  • V-70 – Sahte evlilik yapan yabancı kişiler.
  • V-77 – Ahıska Türkü uyruklu olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler.
  • V-84 – 10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluna bağlı olarak giriş yapan yabancı kişiler.
  • G-78 – Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler.
  • G-87 – Genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan yabancı kişiler.
  • Ç-113- Türkiye’ye yasa dışı giriş ve çıkış yapan kişiler.
  • Ç-114- Hakkında adli işlem yapılan yabancı kişiler.
  • Ç-115- Ceza evinden tahliye olan yabancı kişiler.
  • Ç-116- Genel ahlak ile kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı kişiler.
  • Ç-117- Kaçak çalışan yabancı kişiler.
  • Ç-118- İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler.
  • Ç-119- Kaçak çalışanların, hakkındaki para cezasını ödememesi durumu.
  • Ç-120- Vize ya da ikamet izninden dolayı para cezasının ödenmemesi durumu.
  • Ç-135- Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanuna aykırı davranan yabancı kişiler.
  • Ç-136- Seyahat masraflarını ödemeyen yabancı kişiler.
  • Ç-137- Terke davet edilen yabancı kişiler.
  • Ç-138- INAD yolcu / Inadmissible Passenger
  • Ç-141- Türkiye’ye girişi Bakanlık iznine tabi olan yabancı kişiler.
  • K- Kaçakçılıktan aranan yabancı kişiler.
  • N-99 – Interpol kodu
  • O-100- Semti meçhul ve yurda girişi yasaklı sığınmacı.
  • N-82 – İstihzan kodu / girişi öz iznine bağlı olan yabancı kişiler.

Tahdit Kodunu Koyma Yetkilisi Kimdir?

Tahdit kodunu koyma yetkilisi kimdir? Tahdit kodlarını koyma yetkilisi, İl Göç İdaresi Müdürlükleri ya da Genel Müdürlük ve Hudut Kapısı personellerindedir. Birey hakkında belirlenen, bir tahdit kodunun olup olmadığını il göç idaresi müdürlüğünden öğrenme imkanına sahiptir. Tahdit kodunu, koyan birim ya da müdürlük tahdit kodunu kaldırabilir. Ancak, bazen bu kurumlar tahdit kodunun kaldırılması adına dava yoluyla tahdit kodunun kaldırılmasını talep edebilir.

Birey aldığı haber üzerine, kendisine tahdit kodu uygulandığını öğrendiği an ilgili makama gitmelidir. İlgili makama giden birey, öncelikle makamda tahdit kodunun kaldırılmasını talep etmelidir. Tahdit kodu, tüm ısrara rağmen kaldırılmamışsa artık mahkemeye giderek iptal davası açılmalıdır. Ancak, dava açılırken ve takibinden sonuçlanmasına kadar alanında uzman bir avukattan yardım alınmalıdır.

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında görevli ve yetkili mahkeme hakkında bilmeniz gerekenler var. Öncelikle, sınır dışı kararına varılan bir birey bu kararı veren kuruma gider ve tahdit kodunun kaldırılmasını talep eder. Bir dilekçe ile bu taleplerini ilgili makama birey bildirir. Birey haklı ise kurum dilekçeden sonra tahdit kodunu kaldırır. Ancak genelde bu talep reddedilir. Bundan dolayı, hukuk yoluna başvuran birey iptal davasını birey bulunduğu yerin idare mahkemesinde açabilir. Toplamda 60 gün içinde birey davayı açma hakkına sahiptir.

Geri gönderme merkezine gönderilme kararı sonucu, idari gözetim altına alınan birey bir dilekçe ile Sulh Ceza hakimine başvuruda bulunabilir. Başvuru, idari gözetimi durdurmasa da sulh ceza hakimi incelemeyi 5 günde sonuçlandırmaktadır. Dava için avukat ücretini karşılayamayacak olan yabancılar 1136 sayılı Avukatlık Kanunu tarafından avukat desteğinden faydalanabilirler.

4-Tahdit Kodu Nedir? Nasıl Kaldırılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön