1-Siber Suçlar ve Cezaları

1-Siber suçlar ve cezaları nasıl tanımlanır? Sorumuzun cevabını, genel anlamda ve detaylı olarak açıklayabiliriz. Belirli bir şekilde, bilişim sistemlerinde illegal yani yasadışı yapılan işlemlerin tamamına SİBER SUÇLAR denir. Siber suçun, meydana gelebileceği bilişim ortamı sadece bilgisayarlar değildir! Siber suçlar, bilişim hırsızları tarafından aşağıdaki tabloda yer alan mecralarda siber suçları işlerler. İşte, siber uçlara giren o mecralar:

Bilgisayar
Telefon
Tablet
Pos Cihazı
ATM
SİBER SUÇ MECRALARI İÇERİK TABLOSU

Yukarıda tanımladığımız bilgisayar, telefon, tablet gibi teknolojik aletlerden günümüzde giderek artan bir suç olan bilişim suçlarının işlendiğini görüyoruz. Bilişim hukuku ve diğer hukuk kanunları tarafından haklarınız korunuyor. Aşağıda sizlere siber suç ve cezaları ile ilgili detaylı bilgiler paylaşıyoruz.

Siber Suçlara Giren Durumlar

Siber suçların, diğer bir adı bilişim suçlarıdır. Siber suçlara giren durumlar şunlardır:

  • Sistemi bozmak
  • Sistemi engellemek
  • Verileri değiştirmek ve yok etmek
  • Yasak programlar kullanmak
  • Yasal olmayan yani illegal cihazlara yer vermek
  • Banka bilgilerini veya kartlarının bilgilerine erişerek kötüye kullanmak

İlgili Kanunlar

İlgili kanunlar, siber suçların cezalarını ve hangi durumlarda suçun siber suç olarak sayıldığını 5237 sayılı TCK yani Türk Ceza Kanunda yasalar dile getirmiştir. Türk Ceza Kanunda, bilişim alanında işlenen suçlar onuncu bölüm bilişim alanında suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Bu bölümde yer alan, 243. madde ile düzenlenmeye başlanan siber suçların yani bilişim suçlarının nitelikleri ve cezaları dile getirilir. Onuncu bölümde madde 243 ile başlayan siber suç ile ilgili düzenleme aynı bölümde yer alan madde 244-245-246 ile açıklanmaya devam eder. Avrupa Konseyi Siber Suçlar, çerçevesinde düzenlenen madde 243 ile ülkemizde bulunan siber suç durumları ve cezaları global olarak genel geçer bir hal almıştır.

Kanunlar gereği, siber suç veya bilişim suçunu işleyen veri hırsızına hacker denilmektedir. Siber suçun tam tanımı global bir düzeye uyacak şekilde, madde 243 de şöyle tanımlanmaktadır. Ayrıca, siber suç ceza türlerinin tanımları da bu maddeden başlar. Aşağıda, ilgili kanunlardan alıntılar yapılmıştır ve bu alıntılarda ilgili kanunlara ulaşmanız adına ilgili kelimelere tıklamanız yeterlidir.

(1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

Madde 243 hakkında detaylara ulaşabilmek için buraya tıklayınız. (Bilişim Sistemine Girme)

Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme, Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması (Madde 245),

Yasak Cihaz ve Programlar (Madde 245/A),Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbiri Uygulanması (Madde 246)

Madde 244, Madde 245, Madde 245/ A, Madde 246 detaylara ulaşmak için buraya tıklayınız.

Siber Suç Cezaları

Bir hacker tarafından, illegal bir şekilde bireyin mağdur edilmesiyle başlayan siber suçların alt başlıklara ayrılması ile cezaları da değişebilmektedir. Örneğin: hacker, bireyin bilişim ortamındaki bilgilerine girdi ve hukuka aykırı yaptığı bu işlemi sürdürdü ve de orada kalmaya devam etti. Böyle bir durumda, bu kişiye ceza olarak adli para cezası veya bir yıla kadar hapis verilir. Eğer durum daha da vahimse, hacker girdiği sistemde mağdurun bilgilerini yok eder ya da değiştirirse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanır.

Bir diğer, siber suç alanına giren durum ise bilişim sisteminizin kendi içindeki ya da bilişim sistemleri arası gerçekleşen veri nakillerini teknik araçlarla illegal olarak izleyen birey 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer madde 244 tarafından korunan konulara dahil olan bir siber suç varsa cezalar biraz daha artar ve hacker için ağır ceza hüküm olunur. Mesela, bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan hacker adına 1 yıldan 5 yıla hapis cezası uygulanabilir.

Eğer hacker, sistemi erişime kapatırsa ya da sisteme bir böcek cihazı ekler ise yani bilgileri bulunduğu cihazdan başka bir cihaza aktarırsa alacağı ceza 6 aydan 3 yıla kadara hapis olarak hüküm olunabilir. Eğer siber suçu gerçekleştiren hacker, banka gibi önemli kurulların bilgilerini bilişim sistemi üzerinden işler ve çalarsa alacağı cezayı hakim yarı oranından arttırır. Hacker eğer kendi veya başka birinin adına, haksız bir çıkar sağlamanın başka bir suç oluşturmaması durumunda hacker 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istenirken aynı zamanda 5000 güne kadar adli para cezasına çarptırılır.

Eğer, bilişim yani siber suçlar bünyesinde sayılan suçlardan biri olan banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması durumunda Türk Ceza Kanununda yer alan madde 245 de dile getirilen cezalar uygulanır. Yasak cihaz veya programların bulundurulması, satışa sunulması ve benzeri durumlarda bu kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası uygulanır. Son olarak, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulaması TCK da 246. maddede geçen önlemler doğrultusunda korunmaktadır. Ayrıca, Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbirleri Uygulanması başlıklı bloğumuzdan bu alandaki detaylara ulaşabilirsiniz. Bloğa ulaşabilmek için blog başlığına tıklamanız yeterlidir.

1-Siber Suçlar ve Cezaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön