1-Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Maddi ve Manevi tazminat davası tanım olarak ne anlama gelir? Bir kişinin, kendisine bir olay sonucunda zarar veren kişiden uğradığı zararı ve yaşadığı acıları karşılaması adına kendine zarar veren kişi veya kuruma açmakta olduğu davalara verilen isimlerdir. Maddi tazminat davaları, adı üstünde maddi alanda mağdurun maddi açıdan uğradığı hasarları veya kayıpları karşılaması adına mağdur edene açılan davadır. Manevi tazminat ise bireyin yani mağdurun uğradığı hasarlar veya kayıplardan doğan acı veya psikolojik travmalara karşı talep etmekte olduğu ödemelerdir.

Maddi ve Manevi tazminat davası Şanlıurfa da olduğu gibi ülke genelinde mahkemelerde yasal süreçlerle belirlenir. Hangi tazminat davası ne kadar bir ödeme gerektirir buna hakim zarar görenin haklarını gözeterek karar vermektedir. Her şehrimizde olduğu gibi, Şanlıurfa’da da mahkemelerde hakkınızı yasal kanunlara dayanarak arayacak ve davanızın lehinize sonuçlanmasını sağlayacak uzman bir avukattan yardım almalısınız.

Farkları ve İlgili Kanunlar Nelerdir?

Maddi ve Manevi Tazminat davalarının farkları ve ilgili kanunları nelerdir? Sorumuzun, yanıtlarını aşağıda sırayla listeledik. Listemizde, maddi ve manevi her iki tazminat türünün de aralarındaki farkları net ve anlaşılır bir dille açıkladık.

Maddi ve Manevi Tazminatlar Arasındaki Farklar

  1. Talep edilme amaçları birbirlerinden farklıdır. Farkları arasındaki en belirgin özellikleri budur. Maddi tazminat kayıp ve hasara uğrayan maddi varlıklar için talep edilirken, manevi tazminatlar zedelenen itibarın veya bozulan sağlığın yeri için talep edilir.
  2. Ölçme imkanı olan veya hesaplanabilen, zararlarla ilişkili olan tazminat türü maddi tazminatlardır.
  3. Ancak, duygu ve psikoloji odaklı olan problemlere neden olunan durumlarda ise mağdur manevi tazminat davası açabilir.
  4. Maddi zarara uğrayan mağdur belgeleriyle veya ölçümlenmiş kanıtlarıyla zararını daha kolay mahkemede sunabilir. Diğer bir değişle daha kolay ispata gidebilir.
  5. Manevi zarara uğrayan, bir mağdur ise ispat amacıyla maddi zarara uğramış bir mağdura göre biraz daha zorluk yaşayabilir. Bunun nedeni, manevi zararın daha öznel olması ve herhangi bir muayene veya gözlemlerden geçilerek tetkik yapılıp rapora dökülmediyse belgelenmesi zor olabilir.
  6. Maddi tazminat davası, trafik kazaları, iş kazaları, mal varlığında mağdur eden tarafından oluşan zararlardan dolayı mağdurun zararını karşılama adına açılan davlara verilen isimdir. Bu davanın sonucunda, mağdurun maddi zararını hakimin uygun gördüğü maddi tazminat ödeneği üzerinden yasal olarak karşılanır.
  7. Malpraktis yani doktor hatası veya diğer bir değişle sağlık hatalarında, iş yerlerinde mobbing gibi baskılara maruz kalan mağdurlar, psikolojik veya ahlaka aykırı durumlarda baskı gören mağdurun yasalar gereği maddi ve manevi tazminat alma hakkı vardır. Malpraktis veya mobbing hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili kelimelere tıklayarak bloglarına ulaşabilirsiniz. Böylece hem bu konular hakkında hem de bu konulardaki yasal haklarınızla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Maddi ve Manevi Tazminatların İlgili Kanunları

Maddi ve Manevi tazminatların ilgili kanunlarını, siz değerli okurlarımız için derleyip yazımızda paylaşıyoruz. Haklarınızı öğrenmeniz en doğal hakkınız. Bunun bilincinde olarak sizlere Maddi ve Manevi tazminatların ilgili kanunlarını aşağıda alıntı ve link olarak sunuyoruz.

Birinci Kitap: Kişiler Hukuku, Birinci Kısım: Gerçek Kişiler, Birinci Bölüm: Kişilik

B.: Kişiliğin Korunması, II.: Saldırıya Karşı, 2. Davalar: Madde 25

İkinci Kitap: Aile Hukuku, Birinci Kısım: Evlilik Hukuku, Birinci Bölüm: Evlenme

B.: Nişanlılığın Hükümleri, II.: Nişanın Bozulmasının Sonuçları Madde 120: Maddi Tazminat, Madde 121: Manevi Tazminat

İkinci Bölüm: Boşanma, V.: Boşanmada Tazminat ve Nafaka, 1: Maddi ve Manevi Tazminat, Madde:174

Kanun Adı: Türk Medeni Kanunu Kanun Numarası: 4721

Ayrım: İkinci Ayrım, Başlık: Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri

D: Manevi Tazminat, Madde:56, Madde:57 (Haksız Rekabet), Madde:58 (Kişilik Hakkının Zedelenmesi)

Kanun Adı: Türk Borçlar Kanunu Kanun Numarası: 6098

Hangi Durumlarda Maddi ve Manevi Tazminat Alınabilir

Hangi durumlarda maddi ve manevi tazminat alınabilir? Eminiz ki birden fazla birey bu soruyu merak ediyordur. O zaman, en net şekilde bu durumu sizlere açıklayalım. İşte, maddi ve manevi tazminat alınabilen durumlar:

Maddi Tazminat Alınabilen DurumlarManevi Tazminat Alınabilen Durumlar
Trafik Kazalarıİş Kazaları
İş KazalarıSağlık Hizmeti Kaynaklı Problemler (Yanlış teşhis, hastane ihmali vb.) veya Malpraktis
Sağlık Hizmetli Kaynaklı Problemlerİş Sözleşmelerinin İhlali
İş Sözleşmesi İhlaliTrafik Kazalarında yaralanma durumlarında manevi tazminat alınabilir.
Fikri ve Mülkiyet Hakları İhlaliFikri ve Mülkiyet hakları ihlali
Mobbing, hakaret, iftira, onur kırıcı davranışlar.Mobbing, hakaret, iftira ve onur kırıcı davranışlar.
Maddi ve Manevi Tazminat Alınabilen Durumlar

Tüm bu durumlarda mağduriyet yaşamamanız adına Maddi ve Manevi Tazminat Davası Şanlıurfa avukatımızla hizmetinizdeyiz. Bu durumların, hangisinden dolayı mağdur edildiyseniz hakkınızı aramanız adına öncelikle sizlere danışmanlık yapar süreci anlatırız. Daha sonra, davayı kazanmak istiyorsanız adalet yolunda alanında uzman avukatımız sizlerin yanında olacaktır.

1-Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön